Turkije

Turkije is een land dat voor het grootste deel in Azië ligt, tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Echter om politieke en culturele redenen wordt het meestal gewoon tot Europa gerekend. Turkije is een democratische rechtsstaat en parlementaire republiek met een president aan het hoofd. De hoofdstad en de regeringszetel van het land is Ankara. In Turkije word vaak gesproken over het land als republiek, namelijk “Türkiye Cumhuriyeti”, wat staat voor Republiek Turkije.

Weetjes

 • Turkije heeft in 2010 ruim 74 miljoen inwoners.
 • Het is in Turkije 1 uur later dan in Nederland. In dit winter is dit verschil 2 uur omdat de klok niet meer wordt verzet in Turkije.
 • De totale landoppervlakte van Turkije bedraagt 769.630km². Dit maakt Turkije ruim 22 keer zo groot als Nederland.
 • De officiële taal in Turkije is Turks.
 • Turkije is een seculiere staat.
Turkije Promo Flyer

Het oudste en westelijke deel van de grootste stad Istanbul, en het gebied ten westen daarvan ligt in Europa. Het Aziatische en het Europese deel worden gescheiden door de Dardanellen, de Zee van Marmara en de Bosporus, die gezamenlijk de Middellandse Zee met de Zwarte Zee verbinden. Turkije grenst aan acht landen: Bulgarije in het noordwesten, Griekenland in het westen, Georgië in het noordoosten, Armenië, Azerbeidzjan en Iran in het oosten, Irak en Syrië in het zuidoosten.

Vakantieland

Sinds de jaren ’80 heeft Turkije zich ontwikkeld tot een toeristenland van de eerste orde. Turkije heeft de vakantieganger veel te bieden. De interessante mengelmoes van culturen, de vreemde natuurverschijnselen, het aantrekkelijke klimaat, de azuurblauwe Midellandse Zee en de vele stranden zorgen voor een kleurrijk palet waar menig land jaloers op kan zijn.

Reisdocumenten

Voor Turkije dien je de volgende reisdocumenten in orde te hebben:

 • Een Paspoort of Europese identiteitskaart die na vertrek uit Turkije nog minstens 3 maanden geldig is.
 • Indien je niet over een Turks paspoort beschikt zul je tevens een visum moeten kopen. Voorheen kon dit alleen op het vliegveld maar tegenwoordig wordt aanbevolen het visum online aan te schaffen (Online visum aanvragen voor Turkije).

Grenzen

Turkije heeft ongeveer 2600 km lengte aan landgrenzen. Daarnaast grenzen er 8 landen met Turkije:

 • Armenië
 • Azerbeidzjan
 • Bulgarije
 • Georgië
 • Griekenland
 • Irak
 • Iran
 • Syrië

G20

Turkije hoort bij de G20, een groep die de 20 grootste economieën van de wereld bij elkaar brengt. Het is mede-oprichter van de Verenigde Naties, de Organisatie van de Islamitische Conferentie, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Het is ook een lid van de Raad van Europa sinds 1949 en lid van de NAVO sinds 1952. Sinds 2005 onderhandelen Turkije en de Europese Unie over toetreding van Turkije tot de EU. Volgens de CIA is Turkije een van de 34 ontwikkelde landen en de VN classificeert Turkije als een land met een hoge menselijke ontwikkeling. Volgens veel wetenschappers is Turkije een regionale macht met veel invloed in Centraal-Azië en Oost-Europa.

De nationale vlag

De Turkse vlag (Türk bayrağı)
De Turkse vlag (Türk bayrağı)

De Turkse vlag bestaat uit een witte maan en een witte ster in met een rode achtergrond. De vlag is sinds de stichting van Turkije als nationale vlag in gebruik en was daarvoor (in een enigszins verschillend ontwerp) de vlag van het Ottomaanse Rijk. De vlag werd door de Turkse Republiek pas op 29 mei 1936 vastgelegd, waarna men in de jaren erna aanvullende wetgeving aannam.

Economie

De economie van Turkije wordt gedreven door een complex mengsel van traditioneel vakmanschap en moderne industrieën. Turkije behoort al enkele jaren tot de snelst groeiende economieën. De structurele hervormingen, de grote landbouwsector, de groei van de buitenlandse handel alsmede het toenemende toerisme hebben daar positief aan bijgedragen. Turkije is een aantrekkelijk land voor toeristen door de lage kosten en door de ideale ligging ten opzichte van Europa, Azië en het Midden-Oosten. Daarnaast heeft Turkije een ideaal klimaat, geweldige bezienswaardigheden en een rijke cultuur en geschiedenis. bron: verrassendturkije.