login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Ankara is de hoofdstad van Turkije en tevens het hoofdstadsdistrict van de gelijknamige provincie Ankara. Het is de op één na grootste stad van het land. In 1997 had de stad 2,9 miljoen inwoners, in 2002 gegroeid naar 3,5 miljoen inwoners. De grootste stad van Turkije is Istanboel, in het westen van Turkije. Ankara heeft echter een meer centrale ligging. Hoewel Istanbul het eigenlijke economische centrum van Turkije is, heeft Ankara ook een zeer belangrijke positie die zich uit in de moderne architectuur. Ankara heeft vele parken en ook, tot nu toe, als enige Turkse stad een uitgebreid metronetwerk. Ankara huisvest vele universiteiten, onder wie de meest prestigieuze van het land.

Ankara Winkelstraat in het Centrum

Ankara Winkelstraat in het Centrum

Geschiedenis

In de klassieke oudheid heette Ankara “Ancyra”, en in een latere periode “Angora”, en was de stad bekend om de wol van langharige geiten, de angorageitenwol of mohair. De stad heeft nog veel Romeinse en Byzantijnse resten.

De stad is volgens een oude sage door koning Midas gesticht, in de 9e eeuw v.Chr. Na 278 v.Chr. werd het de hoofdstad van de Galaten en de naar hen genoemde landstreek Galatië. In 621 na Chr. werd de stad door de Arabieren ingenomen. Niet lang daarna heroverden de Byzantijnen de stad weer. In de 13e eeuw namen de Turkse Seltsjoeken het bewind over. In 1919 koos Mustafa Kemal (Atatürk) de stad als woonplaats. In 1923 werd Ankara de hoofdstad van de nieuwe republiek Turkije.

Anıtkabir (Turks voor Herdenkingstombe) is de Turkse naam voor het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, de eerste president van de Republiek Turkije. Het mausoleum is gelegen in Ankara en is in 1941 ontworpen door Emin Onat en Orhan Arda... Lees verder »

Deze nabij de citadel gelegen moskee werd in de 13e eeuw gebouwd door de Seltsjoekse emir Şerf et Tin. De moskee heeft een Mihrap (gebedsdienst) met Seltsjoek-tegels en een ongebruikelijke dubbele colonnade van houten zuilen. Naast de moskee ligt.. Lees verder »

Atakule is een communicatie- en observatietoren in Çankaya, Ankara, Turkije. Atakule is naast toren ook een overdekt winkelcentrum. Deze werd op 13 oktober 1989 geopend door toenmalig premier Turgut Özal. Reden was het 66-jarig bestaan van Ankara als hoofdstad.. Lees verder »

Dit museum ligt een stukje ten zuiden van het Museum van de Anatolische Beschavingen. Het museum is vooral bekend geworden omdat de sarcofaag van Atatürk hier tijdelijk (gedurende de bouw van het mausoleum) ondergebracht werd. Nu kun je hier.. Lees verder »

Ankara is door de eeuwen heen door beschavingen bewoond geweest. Het museum van de Anatolische Beschavingen, opgericht in opdracht van Atatürk, biedt een fantastisch overzicht van deze volkeren en hun cultuur. Een bezoek aan dit prachtige museum mag je.. Lees verder »

10 mei 2013 |

De laatste internetsensatie in Turkije komt uit de hoofdstad. Tijdens de demonstraties begin mei was er één man die de stemming in Ankara erin bracht door een vrolijk dansje te doen met de Simit broodjes nog boven op zijn.. Lees verder »

15 februari 2010 |

30 juni 2017 |

Volgens meteorologen gaan er vandaag temperatuur records verbroken worden in Turkije. Een hittegolf is namelijk op weg naar het land. Het was donderdag al erg warm in verschillende delen van Turkije. In Istanbul was het 34 en in Izmir.. Lees verder »

30 oktober 2016 |

In de Turkse hoofdstad Ankara is zaterdagmiddag officieel het nieuwe treinstation geopend. Het enorme bouwwerk van 8 verdiepingen hoog is voorzien van alle gemakken. Het station beschikt over allerlei faciliteiten, uiteenlopend van een winkelcentrum en restaurants tot kantoren en.. Lees verder »

26 mei 2015 |

De Turkse regering wil in 2018 ongeveer 1,5% van alle studenten wereldwijd die in het buitenland studeren naar Turkije trekken. Dit blijkt uit een rapport van het International Student Research Project. De Turkse regering wil in 2018 minimaal 100.000 buitenlandse studenten huisvesten die een universitaire opleiding.. Lees verder »

4 mei 2015 |

In de lijst van ’s werelds 100 beste universiteiten jonger dan 50 jaar, samengesteld door Times Higher Education (THE), staan dit jaar drie Turkse universiteiten. De drie Turkse universiteiten met bijbehorende plaats in de wereldlijst: Sabancı University, Istanbul (Plaats.. Lees verder »

28 februari 2015 |

In de top 10 van snelst groeiende stedelijke gebieden in de Global Metro Monitor staan maar liefst 4 Turkse steden. Ankara, Bursa, Istanbul en Izmir. Om de top 10 samen te stellen werd er gekeken naar 2 belangrijke economische factors:.. Lees verder »

22 januari 2015 |

Afgelopen maand verscheen bij uitgeverij Arkadaş de eerste en enige toeristengids over Ankara voor buitenlanders. Hein-Jan Keijzer en Ilse Naves-Scheidel hebben deze geschreven tijdens de jaren dat zij in Ankara woonden. Omdat er geen gids bestond voor buitenlanders en er.. Lees verder »

28 februari 2014 |

De rentestijging in Turkije heeft niet gezorgd voor een daling van verkoop van vastgoed in het land. Ook veel buitenlandse investeerders kochten een huis in Turkije dankzij de versoepelde wetgeving die twee jaar terug werd doorgevoerd. In 2013 werden.. Lees verder »

Helaas zijn er nog geen columns over Ankara geplaatst. Heb jij een column met betrekking tot Ankara die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

20 juni 2013 |

Door: Puck van Beurden | Even nergens aan denken, bijpraten met vriendinnen of al het vuil van je lichaam laten schrobben. In Nederland is het wellnesscenter populair, in Turkije gaan vrouwen naar de traditionele hammam. In Ulus, het oude.. Lees verder »

24 mei 2011 |

Het is veel makkelijker om een lieve hond te laten gehoorzamen in plaats van eentje die angstig is, zegt Yıldırım. Turkije’s eigen ‘Dog Whisperer’ Yaman Ersel Yıldırım is een gerenommeerd hondentrainer en een succesvolle dierenarts. Zijn prestaties in de.. Lees verder »

30 mei 2010 |

Mark van der Werff is er beduusd van. Zo’n verpleterende gastvrijheid als in Turkije is hij nog nergens tegengekomen. “Ongelofelijk”, zegt de rechercheur van de Rotterdamse politie. “Nederlanders zijn niet zo warm en open. Nou daar weten ze hier.. Lees verder »

Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved