Ankara

0
2046

Ankara is de hoofdstad van Turkije en tevens het hoofdstadsdistrict van de gelijknamige provincie Ankara. Het is de op één na grootste stad van het land. In 1997 had de stad 2,9 miljoen inwoners, in 2002 gegroeid naar 3,5 miljoen inwoners. De grootste stad van Turkije is Istanboel, in het westen van Turkije. Ankara heeft echter een meer centrale ligging. Hoewel Istanbul het eigenlijke economische centrum van Turkije is, heeft Ankara ook een zeer belangrijke positie die zich uit in de moderne architectuur. Ankara heeft vele parken en ook, tot nu toe, als enige Turkse stad een uitgebreid metronetwerk. Ankara huisvest vele universiteiten, onder wie de meest prestigieuze van het land.

Ankara Winkelstraat in het Centrum
Ankara Winkelstraat in het Centrum

Geschiedenis

In de klassieke oudheid heette Ankara “Ancyra”, en in een latere periode “Angora”, en was de stad bekend om de wol van langharige geiten, de angorageitenwol of mohair. De stad heeft nog veel Romeinse en Byzantijnse resten.

De stad is volgens een oude sage door koning Midas gesticht, in de 9e eeuw v.Chr. Na 278 v.Chr. werd het de hoofdstad van de Galaten en de naar hen genoemde landstreek Galatië. In 621 na Chr. werd de stad door de Arabieren ingenomen. Niet lang daarna heroverden de Byzantijnen de stad weer. In de 13e eeuw namen de Turkse Seltsjoeken het bewind over. In 1919 koos Mustafa Kemal (Atatürk) de stad als woonplaats. In 1923 werd Ankara de hoofdstad van de nieuwe republiek Turkije.