Home Nieuws Heel Turkije zingt vanavond volkslied voor kinderdag en ter ere van 100-jarig...

Heel Turkije zingt vanavond volkslied voor kinderdag en ter ere van 100-jarig bestaan parlement

0
2476
Foto en meer info op turkiyenincocuklari.org

Vandaag viert Turkije de 100ste verjaardag van de oprichting van het Turkse parlement (Turks: Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM, vaak Meclis (“het parlement”)). Tevens is het de nationale feestdag van soevereiniteit en kinderdag.

Opgericht op 23 april 1920 maakte de TBMM onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk de weg vrij voor de oprichting van de Republiek Turkije. Één van de belangrijkste stappen in de geschiedenis van de Turkse bevrijdingsstrijd.

De nationale soevereiniteit en de dag van de kinderen

Op 23 april 1921, precies één jaar na de oprichting van het parlement, werd deze dag officieel uitgeroepen tot Nationale Soevereiniteitsdag.

Op 23 april 1929 bestempelde grondlegger van de Republiek Turkije, Atatürk, de feestdag 23 april als een geschenk aan de kinderen van de wereld. Sinds 1929 wordt deze dag dan ook nog steeds groots gevierd als Nationale Kinderdag.

Sinds 1979 komen er kinderen uit veel landen van de wereld op 23 april naar Turkije, waardoor de dag zelfs internationaal erkend is.

Thuisviering door coronacrisis

Vandaag is een feestdag die eigenlijk landelijk groots gevierd zou worden maar wat door de coronamaatregelen niet door kan gaan. In Turkije is een algeheel uitgaansverbod van kracht in de weekenden en ook tijdens deze vrije dagen van 23 tot 26 april. Deze dagen vallen dit jaar tevens gelijk met de eerste dagen van de Ramadan.

Scholen verzorgen diverse online activiteiten waarbij leerlingen videos opsturen naar de docent. Ook vinden er verschillende evenementen plaats die gezamenlijk worden gehouden via de webcam.

Oproep om massaal het Turkse volkslied te zingen

Het Turkse directoraat van communicatie nodigt alle burgers uit om vanavond om 21.00 uur het Turkse volkslied (İstiklal Marşı) vanaf balkons en uit ramen mee te zingen ter ere van de nationale feestdag.

Erik Weststrate, vice-ambassadeur in Ankara, lijkt ook gehoor te geven aan de oproep en is alvast begonnen met de voorbereidingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.