Mustafa Kemal Atatürk

Het maakt niet uit waar je op vakantie gaat in Turkije, er is een persoon die je overal tegenkomt. Is het niet als standbeeld, dan wel als straatnaam of ergens als groot portret aan de muur: Mustafa Kemal Atatürk. Ook wordt zijn foto nog steeds gebruikt op alle Turkse munten en bankbiljetten. Daarnaast is onder andere het belangrijkste internationale vliegveld van Turkije naar hem vernoemd, het Atatürk Hava Limani in Istanbul.

Biografie

Mustafa Kemal Atatürk was de grondlegger van het moderne Turkije en wordt tot op de dag van vandaag gezien als de volksheld. In de volksmond wordt Atatürk ook vaak “Vader der Turken” genoemd.

Een seculiere rechtsstaat

Nadat Atatürk in 1923 officieel de Republiek van Turkije stichtte, schafte hij het kalifaat af. Religie en staat werden gescheiden. De Ottomaanse kledij (de fez voor mannen en de sluier voor vrouwen) verdween langzamerhand. Vrouwen kregen stemrecht en het Latijns alfabet en jaartelling werden ingevoerd.

Overlijden

Mustafa Kemal Atatürk overleed in 1938 op 57 jarige leeftijd aan levercirrose. Na zijn dood werd hij opgevolgd door Ismet Inönü, die al vanaf 1923 premier was. Hij zette het beleid van Mustafa Kemal Atatürk voort.

Anıtkabir

Na zijn dood lag Atatürk 15 jaar opgebaard in het Etnografisch museum, waarna hij op 10 november 1953 (15 jaar na zijn dood) werd bijgezet in het net afgemaakte Anıtkabir.

Het Anıtkabir (tombe ter herdenking) is de Turkse naam voor het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk. Dit Mausoleum is in 1941 ontworpen en is gebouwd in Ankara.

Het Anitkabir van Ataturk in Ankara
Het Anitkabir van Ataturk in Ankara

Het Anıtkabir wordt dagelijks, van 9:00 tot 17:00, bezocht door duizenden dan wel tienduizenden mensen uit het buitenland en binnenland. Bezoekende staatshoofden worden altijd eerst naar Anıtkabir gebracht, waar het een ongeschreven regel is dat die daar bloemen neerleggen. Ook scholieren van basisscholen tot en met gymnasia hebben per jaar minstens één excursie, afhankelijk van de afstand en kosten.