Zo komt het nieuwe Taksimplein in Istanbul eruit te zien

0
12671

De gemeente van Istanbul maakte vrijdag bekend dat het Taksimplein een grote makeover krijgt. Het plein is een van de meest drukbezochte locaties van de stad.

De gemeente hield via de website Istanbul Senin (Istanbul is van jou) een peiling waar inwoners van de stad konden stemmen op verschillende renovatievoorstellen van iconische locaties in de stad. Vrijdag werd bekendgemaakt dat “Project 15 Taksimplein” de meeste stemmen binnen wist te halen.

Ongeveer 350 duizend mensen deden mee in de online peiling tussen oktober en november. Ook werden makeover voorstellen geplaatst van het Bakırköy-plein aan de Europese kant van de stad en de kuststrook van Salacak aan de Aziatische kant. Het is mogelijk dat deze locaties later alsnog ook aangepakt zullen worden.

Zo’n 233 projecten van gerenommeerde architecten deden mee aan de ontwerpwedstrijd, maar het Taksimplein trok met 209.728 stemmen veruit de meeste belangstelling.

Van de 3 genomineerde projecten kwam uiteindelijk ‘Project 15 Taksimplein’ met de meeste stemmers als winnaar uit de bus. Een impressie van het winnende project is te zien in onderstaande video.

Het welbekende Republiekmonument in het midden van het plein zal prominenter aanwezig zijn binnen het nieuwe ontwerp en er komt meer groen in de omgeving. Opvallend is een nieuwe lange voetgangersbrug die uitzicht biedt over de Bosporus. Deze brug moet het het plein en park met het Atatürk Cultural Center en het Maçka Park met elkaar gaan verbinden.

Ook komt er een nieuw amfitheater voor evenementen en concerten, samen met een nieuwe oversteek naar een busstation onder het plein. Een andere opvallende verandering is de uitbreiding van de huidige nostalgische tramlijn die Istiklal Avenue moet verbinden met het Gezi Park.

Het Taksimplein werd eerder al verbouwd, toen lag de nadruk op het omleiden van de verkeersstroom en autovrij maken van verschillende delen rondom het plein.

Burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoğlu, zei onlangs tijdens een evenement over de herinrichting van het plein dat het gebied zijn historische structuur had verloren. Hij voegde eraan toe dat de gemeente ernaar streeft om in 2021 te starten met de bouwwerkzaamheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!