Home Nieuws Turkije opent 10 stadsparken op ‘Wereld Milieu Dag’

Turkije opent 10 stadsparken op ‘Wereld Milieu Dag’

0
3153

Nu de beperkingen voor parken en pleinen is opgeheven vanwege het afnemende aantal gevallen van het coronavirus, gaan er steeds meer mensen weer naar buiten. Een uitstekende gelegenheid voor Turkije om tegelijkertijd 10 “openbare tuinen”, zoals de Turkse regering deze noemt, of grote stadsparken te openen. Deze parken dienen als een oase van rust in de alsmaar groeiende steden.

“We hebben met de openingen van vandaag erbij geteld nu 23 grote openbare tuinen”, zei president Erdoğan tijdens de inwijdingsceremonie. Hij betreurde de lukrake stadsplanning en exploitatie van groene ruimtes die voorheen Turkse steden kenmerkten en zei dat het land dit probleem wilde aanpakken door middel van “stedelijke transformatie” -projecten gericht op het veranderen van het ontwerp van steden om groene ruimtes flink uit te breiden.

De Turkse President huldigde de parken in Istanbul en een paar Anatolische steden in op Wereldmilieudag (World Environment Day) tijdens ceremonies die hij bijwoonde via een videogesprek. Ook werd er een bezoek gebracht aan het bouwproject van Ankara Public Garden, waarvan de werkzaamheden nog steeds in volle gang zijn.

Het concept van ‘stadsparken’ verandert oude openbare ruimtes in groen, een actie die de milieu-agenda van Turkije ten goede komt.

Nieuwe parken werden geopend in Istanbul, de noordelijke steden Sakarya, Samsun en Trabzon, de centrale stad Sivas, de noordwestelijke stad Bursa en de oostelijke steden Batman, Elazığ en Diyarbakır.

Momenteel zijn er in het hele land 207 parken in aanbouw, aangezien Turkije een ambitieus plan nastreeft om 81 miljoen vierkante meter van dergelijke parken in 81 provincies te bouwen.

In de afgelopen twee jaar zijn er een aantal ‘openbare tuinen’ geopend in grote en kleine steden. In de dichtstbevolkte stad van Turkije, Istanbul, staat het aantal van deze parken nu op negen, met twee nieuwe groene ruimten die op vrijdag zijn geopend in Pendik en Halkalı, twee districten aan elke kant van de continentale Bosporus. Het park in Pendik heeft een oppervlakte van 235.000 vierkante meter, terwijl het park in Halkalı is gebouwd op een oppervlakte van 98.000 vierkante meter. Er zijn uitgebreide fiets- en wandelstroken, duizenden bomen, een gevarieerd aanbod aan planten, kunstmatige meren en sociale voorzieningen te vinden.

Vrijdag werd ook de grootste ‘openbare tuin’ in het Anatolische hart geopend. Het park in Sivas is 53.000 vierkante meter groot en ligt op de plek waar vroeger het oude stadion van de stad was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!