Honderdduizenden Europese Turken met de auto naar Turkije

1
6574

Met een voorliefde voor hun vaderland zoals weinig anderen gingen de in Europa wonende Turken dit jaar opnieuw met de auto op reis. Een zomervakantie die voor velen in het teken zal staan van “reünie-bezoeken”.

De grenzen van Turkije die het land met Europa verbinden, zijn bezaaid met lange rijen auto’s, omdat emigranten hun geboorteplaatsen willen bezoeken. De traditionele reis brengt Turken, vooral uit Nederland en Duitsland, maar ook uit andere Europese landen naar Edirne, een noordwestelijke stad waar meerdere grensposten zijn. Douaneambtenaren moeten ’s zomers het hoofd bieden aan een ongekend konvooi aan auto’s dat zich aan de grens verzamelt.

De drukte rondom dit jaarlijks terugkerende gebeuren begon vorige week met het begin van de zomervakantie en zal naar verwachting tot halverwege augustus voortduren. Gezinnen rijden duizenden kilometers om de grens te bereiken, waar ze een tijdje rusten voordat ze hun reis hervatten naar de binnensteden van Anatolië waar hun ouders en/of andere familieleden wonen.

Vorig jaar reden er meer dan 720.000 Turken, die gemiddeld zes tot acht weken vakantie krijgen, vanuit Europa naar Turkije.

Hurşid Demir, die met zijn gezin vanuit Duitsland met de auto reisde, zal zijn vakantie doorbrengen in Kocaeli en Gümüşhane in het noorden van Turkije. “Ik leef al jaren in gurbet (een term die wordt gebruikt voor buitenlandse landen, vooral door expats in Europa) en heb echt heimwee”, vertelde Demir in een interview met het Turkse staatspersbureau Anadolu, nadat hij Turkije binnenkwam vanaf de Kapıkule-grensovergang. “We waren zo blij toen we op het kruispunt het uithangbord zagen dat Turkije en de Turkse vlag aanduidde, dat is de twee dagen reizen en meer dan 2.500 kilometer rijden meer dan waard,” zei hij. “Wat we nu voelen, kan niet worden beschreven, we zijn zo blij terug te keren naar ons thuisland”, voegt hij eraan toe.

Als gevolg van het feit dat velen met hun eigen voertuig naar Turkije komen, verwelkomen de grenzen bij İpsala en Kapıkule een groot aantal reizigers, waardoor lange rijen ontstaan.

Er wonen in Europa zo’n 6 miljoen Turken. Als resultaat van arbeidsovereenkomsten die met diverse Europese landen in de jaren ’60 werden ondertekend, heeft Europa een toestroom van Turkse arbeiders gehad in het verleden. Duitsland huisvest momenteel het grootste aantal Turkse immigranten, voornamelijk afstammelingen van ‘gastarbeiders’.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!