Historisch Grieks-Orthodox weeshuis in Istanbul wordt gerestaureerd

0
4184
Foto: Bulent Özden & Museum of the Princes' Islands

Een historish Grieks-Orthodox weeshuis op het eiland Büyükada voor de kust van Istanbul komt op de restauratielijst van de gemeente. Dat maakte de burgermeester van Istanbul, Ekrem Imamoglu, deze week bekend.

Het Prinkipo Grieks-Orthodox weeshuis ligt er al jarenlang vervallen bij. Het weeshuis, in de volksmond ook wel spookhuis van Büyükada of Prinkipo Palace genoemd, is een indrukwekkend gebouw van maar liefst 20.000 vierkante meter en is helemaal van hout gemaakt.

Het bouwwerk wordt beschouwd als het grootste houten gebouw van Europa en het op een na grootste houten gebouw ter wereld. Het complex deed dienst als weeshuis in de periode van 1903 tot 1964.

Op een Twitteraccount van de gemeente van Istanbul is te lezen dat de restauratiewerkzaamheden nog van start moeten gaan en dat de functie van het nieuwe gebouw nog bepaald zal worden.

Het gebouw werd ontworpen en gebouwd door de Frans- Turkse architect Alexander Vallaury en diende in eerste instantie als een luxehotel en casino, genaamd Prinkipo Palace. Toen er later geen vergunning meer werd afgegeven kocht een rijke Griekse bankiersweduwe het leegstaande gebouw en schonk deze aan het Het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel. Zij gebruikten het als weeshuis tot 1964.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!