Tulpen uit Turkije komen?

3
1240

De geschiedenis van de tulp gaat ver terug, tot in de zestiende eeuw. En niet zo als velen wellicht denken vindt de tulp zijn oorsprong in Nederland. De herkomst van de bloem is Turks en deze bloeide weldadig in de paleistuinen aan de oevers van Istanbuls Gouden Hoorn (Halic). Vanuit Turkije kwamen de allereerste tulpen, niet als een in het wild groeiend gewas, maar als een gekweekte gevormde bloem, naar het westen.

Inmiddels is bekend dat de Turkse tulp gewoon in het wild groeide in een gebied tussen de kusten van de Middellandse Zee tot over de grenzen van China. Ontdekkingsreizigers gingen in de 19de eeuw op zoek naar de wilde oersoorten van de tulp. Uit deze ontdekkingsreis zijn vele nieuwe nu populaire tulpensoorten bekend geworden.

Süleyman, de luisterrijke

De oorsprong van de tulp ligt in het Ottomaanse rijk van sultan Süleyman die van 1494- 1566 leefde. Tijdens de heersing van Süleyman (bijgenaamd de Luisterrijke) is Istanbul de zetel geworden van de Hoge Porte. Süleymans rijk bestond uit geheel Klein Azië, een groot deel van de Balkan, landen rondom de Zwarte Zee en strekte zich verder uit tot de Perzische Golf en langs de zuidelijke oevers van de Middellandse Zee.

Süleyman was een bijzonder getalenteerd vorst, maar ook een man vol tegenstrijdigheden. Süleyman was een groot liefhebber van alles wat groeide en bloeide, en hij was vooral zeer gecharmeerd van de tulp. Niet voor niets werd dit dan ook de meest favoriete bloem van het hof.

Van Praag naar Leiden

Uiteindelijk bracht Ogier Ghislain de Busbecq (1522-1592), de gezant van de Duitse keizer, de tulp in gekweekte vorm naar Europa. Busbecq gaf enkele bloembollen aan zijn vriend Carolus Clusius, toenmalig leider van de keizerlijke plantentuin in Praag. Later werd Clusius hoogleraar in Leiden en nam de tulp mee. Dankzij de zandige bodem in het Hollands kustgebied werd het kweken van de tulp daar een bijzonder succes. Daarom denken nog velen dat de oorsprong van de tulp in Nederland ligt.

bron: Ministerie van Cultuur en Toerisme

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.