Turkse flessendoppen voor rolstoelen

10
945
Turkse flessendoppen voor rolstoelen
Turkse flessendoppen voor rolstoelen

Door Marc Guillet – Groot is Habibe Disci (74) niet. Je zou haar zo over het hoofd zien tussen alle buitenlandse toeristen en massa’s Turken in de bekende Istiklal winkelstraat van Istanbul.

Ik zie het kromgetrokken omaatje regelmatig. Van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat sleept ze een kar achter zich aan die hoger is dan zij zelf. Daarin verzamelt ze karton, oud papier en plastic flesjes. Het geld dat ze zo bijeensprokkelt is niet bedoeld als aanvulling op haar pensioentje, maar om haar dochter en schoonzoon – beiden arbeidsongeschikt – wat extra geld toe te stoppen.

Overal in Istanbul, waar afvalscheiding niet door de stad wordt georganiseerd, zie je werklozen met dezelfde soort karren bruikbaar materiaal uit afvalcontainers vissen.

Sinds kort hebben ze ‘concurrentie’. Steeds meer Turken doen mee aan een nieuwe rage die is overgewaaid uit Nederland en België: het inzamelen van schroefdopjes van petflessen. De opbrengst is voor de aankoop van rolstoelen.

Ik zag de inzamelbakken al in de vertrekhal van de Atatürk luchthaven, in de wachtruimte van onze veerboot en op andere plekken waar veel mensen langskomen.

De trend is nu opgedoken in andere steden. In Denizli heeft een Japanse vrouw haar Golden Retriever geleerd om plastic flesjes te verzamelen. In Antalya doen studenten van het onderzoekscentrum voor milieuproblemen van de Akdeniz Universiteit ook mee aan de actie.

Coördinator Huriye Oğuz zegt dat ze voor 150 kilo flessendopjes een rolstoel kunnen kopen. ‘Voor een speciale prijs van 150 Turkse Lira (Euro 60) via onze campagne.’

Özlem Kurt, een werkloze moeder, heeft een rolstoel voor haar 5-jarig dochtertje Gülperi bij elkaar gespaard door wekenlang van deur tot deur te gaan en te vragen om flessendopjes. Haar dochtertje kan nu eindelijk zelf de deur uit met de rolstoel die ze via de Akdeniz universiteit kreeg.

Ik doe ook mee aan de campagne en hoop dat er steeds minder plastic zal worden weggegooid. Helaas heeft recycle-omaatje Habibe niets aan deze nieuwe rage. Dus als u Istanbul bezoekt en u ziet haar rondscharrelen met die grote kar, stop haar dan zo onopvallend mogelijk wat Turkse lira’s toe. U kunt verzekerd zijn van haar dankbare glimlach.

Marc Guillet
Marc Guillet

10 REACTIES

  1. prachtige verhaal! krijg er spontaan tranen van dat er toch steeds meer Turkse bevolking en mensen van buiten af (bijvoorbeeld die japanse vrouw) die toch goedaardigheid hebben voormekaar..dit heb ik toch vaker nodig hier in Nederland… :turk: :turk: :turk:

  2. Jammer dat ık nıet ın Istanbul woon… Anders had ık haar zeker wat wıllen toestoppen…

    Mıjn eıgen buurvrouw ıs 74 en leeft nog goed… Zo.n verschıl ın turkıje! Maar het gaat ook zo goed met Turkıje!

  3. @Yusuf, ´petflessen´ gaan niet terug naar de winkel voor statiegeld, dat zijn de ´damacana´ en die hebben geen schroefdoppen 🙂

    Een poos terug is deze actie op tv geweest. Ik dacht trouwens dat het een oudere Turkse vrouw uit İzmir of omstreken was die dit heeft opgezet.
    Zo werd het toen in de documantaire getoond…..

  4. Petje af voor Marc, het zijn kleine dingen die je over het hoofd ziet, maar in wezen wel belangrijk genoeg zijn om aandacht aan te besteden.

  5. Hallo ik zit in kusadasi en vroeg me af of ik de lege cola flessen die ik in een winkeltje hier heb gekocht ok kan inleveren voor statiegeld? of waar moeten de flesen andrs heen???? mvg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!