Home Verslagen De Kaptan June Sea Turtle Conservation Foundation

De Kaptan June Sea Turtle Conservation Foundation

3
555
Letsel veroorzaakt door bootschroef
Letsel veroorzaakt door bootschroef

In mei 2011 werd voor “Kaptan” June Haimoff een droom werkelijkheid. Met hulp van sympathisanten en sponsors werd er in Dalyan een stichting opgericht die haar levenswerk -de bescherming van de onechte karetschildpad (Caretta caretta)- zal voortzetten.

De stichting stelt zich als doel om zowel het leefgebied van deze bedreigde soort in de buurt van Dalyan te beschermen als de soort zelf. Dat gebeurt middels vier kernactiviteiten:

  • natuureducatie voor kinderen en een bewustzijnscampagne voor volwassenen
  • het opbouwen van een database met habitat en soort gegevens
  • het onderhouden van contacten met lokale en nationale overheden om beschermingsmaatregelen af te dwingen en in wetgeving te implementeren
  • een project om de boten te voorzien van schroefbescherming teneinde ernstig letsel bij zee- en nijlschildpadden te voorkomen

Dankzij sponsoring door de Britse ambassade in Ankara, TUI/Futouris en het Nederlandse bedrijf DTP@work, kan de stichting dit jaar minimaal 100 schroefbeschermers financieren. In afwachting van wetgeving die het gebruik van schroefbescherming op de waterwegen van Dalyan verplicht stelt, verstrekt en monteert de stichting de kooien momenteel gratis om het gebruik ervan te stimuleren. Een aantal kapiteins is sceptisch over de noodzaak of wenselijkheid van schroefbescherming, maar waar natuuroverwegingen hen niet overtuigen zal de bewuste keuze van het publiek dat mogelijk wel doen als ze het in hun portemonnee gaan merken.

Het project wordt met voorlichting aan reisorganisaties, door het uitdelen van flyers en gebruik van (social) media ruim onder de aandacht gebracht. Verscheidene internationale en lokale reisorganisaties hebben al te kennen gegeven uitsluitend gebruik te maken van schildpadvriendelijke boten. Deze zijn voor toeristen duidelijk herkenbaar aan twee keurmerken van 30×30 cm op zeilmateriaal, waarvan één in het Turks en één in het Engels.

De oude strandhut van Kaptan June wordt benut als PR en Informatiepunt van de stichting. Er is een klein museumpje in gehuisvest, waar informatie wordt gegeven over de geschiedenis en de beschermde status van het İztuzu-strand, het belang ervan als nestplaats voor de onechte karetschildpad, de bedreigingen van de soort en zijn habitat en de activiteiten van de stichting. Kaptan June’s Hut bevindt zich sinds 2009 aan de dolmuşzijde van het strand.

3 REACTIES

  1. :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: 😳 😳 😳 😳 😳 :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.