Home Turkije Wintersport

Wintersport

Turkije: Zon, zee en … heel veel sneeuw! Veel mensen denken dat je in Turkije alleen maar in de zon kunt liggen. Maar wintersport in de Turkse bergen is voor veel binnenlandse toeristen al jarenlang niks nieuws meer. De buitenlandse toeristen krijgen nu ook door dat er in Turkije mooie skigebieden zijn waar je lange en rustige pistes kunt vinden. Daarnaast zijn de prijzen beduidend lager dan de andere bekende ski-landen.

Uludag
Uludag

Geen lange wachtrijen, voor een prikkie een dagkaart voor de stoeltjeslift, de gastvrijheid van de Turken en het heerlijke eten. Wintersport in Turkije is dus erg in opkomst. Het enige wat sommigen misschien zullen missen is de echte Nederlandse skihut. Al zal het niet lang meer duren voor deze ook uit de grond worden gestampt.

De bekendere skigebieden in Turkije:

Er zijn een hoop gebieden in Turkije waar je kunt skiën. De bekendste zijn:

  • Uludag (Bursa)
  • Kartalkaya (Bolu)
  • Palandoken (Erzurum
  • Erciyes (Kayseri)
  • Kartepe (Izmit)
Skigebieden Turkije
Skigebieden Turkije

Vaak zijn de arrangementen in deze skigebieden op basis van het all-inclusive principe en hoeven er geen liftpassen aangeschaft te worden. Deze krijgt je gewoon van het hotel, omdat de skiliften in het beheer zijn van de hotels zelf. Turkije staat ook bekend om de Hamam (Turks Badhuis), die zich ook bevinden in en rondom de skigebieden. Dus als je even genoeg hebt van de kou, weet je waar je terecht kunt.

Uludag (Bursa)

Uludag betekent in het Nederlands “grote berg” en het is dan ook niet meer dan logisch dat dit pittoreske plaatsje in de bergen ligt. Uludag ligt in een beschermd nationaal park en is het meest bekende skioord in Turkije. Het plaatsje ligt nabij Istanbul en Bursa, ook wel de groene stad genoemd. Uludag bestaat uit een aantal hotels, restaurants en diverse uitgaansgelegenheden.

De rustige beginnerspiste in Uludag
De rustige beginnerspiste in Uludag

De hoogte van het Uludag skigebied loopt van 1.750 meter tot het hoogste punt op 2.547 meter. Een groot voordeel hiervan is dat het skiseizoen van Uludag tamelijk lang duurt en de sneeuwzekerheid hoog is, maar de beste maanden om te skiën in Uludag zijn toch februari en maart.

Kartalkaya (Bolu)

Kartalkaya beschikt over ongeveer 30 kilometer aan pistes. Het zijn voornamelijk rustige pistes zonder wachtrijen bij de liften!

Tussen de twee grootste steden van Turkije, Ankara en Istanbul, ligt het skigebied Kartalkaya. Kartalkaya is met 2.200 meter het hoogste punt van het nationale park Yedi Göller, dat zeven meren betekent en slaat op de zeven prachtige meren in het gebied. In de zomer drogen drie van zeven meren echter op.

Kartalkaya (Bolu)
Kartalkaya (Bolu)

Kartalkaya ligt ten westen van de Zwarte Zee en op dertig kilometer van de provinciestad Bolu. Het skigebied van Kartalkaya bestaat uit ongeveer dertig kilometer aan pistes. De pistes zijn uitermate geschikt voor de beginnende en gemiddelde skiër of snowboarder doordat het merendeel van de pistes blauw/groen en rood zijn, maar ook voor de gevorderde skiër is er drie kilometer zwarte piste. Het skiseizoen loopt officieel van 20 december tot 20 maart, maar de ideale skimaanden in Kartalkaya zijn februari en maart. In deze maanden is de sneeuwhoogte maar liefst tussen de één en drie meter.

Palandöken (Erzurum)

Palandöken beschikt over ongeveer 30 kilometer aan piste. In het skigebied wordt veel geld geïnvesteerd in de uitbreiding, zodat er internationale wedstrijden en zelfs Olympische spelen gehouden kunnen worden.

In het oosten van Turkije ligt het skigebied Palandöken. De top van Palandöken heeft een hoogte van ruim 3.100 meter en dit zorgt ervoor dat het één van de hoogst gelegen en koudste plaatsen is van Turkije. Palandöken ligt slechts 20 minuten rijden van de luchthaven in Erzurum. Er vertrekken dagelijks vluchten vanuit Ankara en Istanbul naar Erzurum.

Palandoken, de beginnerspiste
Palandoken, de beginnerspiste

Palandöken is een skigebied waar heel veel geld in geïnvesteerd wordt om het verder uit te breiden. Het doel is om uiteindelijk 30.000 mensen per dag te laten wintersporten en dat er internationale wedstrijden en zelfs Olympische Spelen gehouden kunnen worden. Palandöken beschikt over twee geregistreerde pistes, namelijk: Ejder en Kapikaya voor slalomwedstrijden met een hoogteverschil van 1.000 meter tussen start en finish. Er zijn vijf stoeltjesliften, een kabelbaan, twee kinderliften en een gondellift aanwezig in het skigebied.

Palandoken video