Home Turkije Sport

Sport

In Turkije is voetbal de belangrijkste sport, de hoogste voetbaldivisie van het land heet de Turkcell Süper Lig, waarin 18 clubs tegen elkaar uitkomen. Andere populaire sporten zijn onder meer basketbal, volleybal, worstelen, gewichtheffen en Formule 1.

Olieworstelen

Sinds 1640 is worstelen een zeer populaire sport in Turkije. Maar Turkije heeft een unieke traditionele variant: Olie worstelen. De naam zegt het al; de worstelaars smeren zichzelf van top tot teen in met olie voordat ze het tegen elkaar opnemen. Het heeft zelfs een voorschrift voor de kleding. De worstelaars (Pehlivan) dragen alleen een speciaal van waterbuffalohuid gemaakte broek (Kispet) die vaak zo rond de 13 kilo weegt.

Olieworstelen (Yağlı güreş)
Olieworstelen (Yağlı güreş)

Formule 1

Het in 2005 geopende Istanbul Park is een van de meest geslaagde Hermann Tilke creaties. Istanbul Park is een 5.338 meter lang circuit gelegen in het, zoals de naam al zegt, oostelijk deel van Istanbul. Het is opgeleverd in augustus 2005 en door Formule 1 baas Bernie Ecclestone bestempeld als het beste circuit ter wereld.

Turkey Grand Prix
Turkey Grand Prix

Fanatieke supporters

Turken in Nederland staan inmiddels bekend als echte feestbeesten als het gaat om een belangrijke overwinning in de sportwereld, vooral bij het voetbal. Inmiddels hebben ze ook de naam ToeterTurken gekregen omdat men massaal de straat op gaat en toeterend de rest van het land laat weten hoe blij ze zijn met de overwinning. Een mooi voorbeeld zijn ook de grote pleinen in Nederland, die in een aantal minuten om worden getoverd tot een super groot feest waar iedereen welkom is.

Op vrijdag 20 juni 2008 vierden Turken in Tilburg feest omdat hun nationale ploeg in de kwartfinale won van Kroatië.

Op het Hofplein in Rotterdam ging ook het dak eraf (figuurlijk)
Op het Hofplein in Rotterdam ging ook het dak eraf (figuurlijk)