Mobiel bellen, Internetten en IMEI registratie

Heb je een Nederlands toestel mee naar Turkije omdat je graag bereikbaar bent vanuit en naar Nederland? Dan zou je toch eens moeten overwegen om gewoon een Turkse simkaart aan te schaffen. Er zijn genoeg providers waar je uit kunt kiezen en zo’n pre-paid simkaart is overal te koop. Hier kun je een hoop kosten mee besparen. Bellen met een Nederlands abonnement brengt namelijk erg hoge kosten met zich mee. We hebben heel vaak gezien dat deze kosten ook pas achteraf doorberekend worden en niet direct zichtbaar zijn op de belstatus pagina van je Nederlandse provider. Zo kan er aan het einde van de maand staan dat er voor 40,- gebeld is maar de enveloppe die op de mat valt een factuur van het viervoudige bevatten. Houd wel rekening met het feit dat je toestel simlock-vrij moet zijn om deze met een andere simkaart te kunnen gebruiken. Daarnaast moet je het IMEI nummer van je buitenlandse toestel laten registreren met je paspoort om het toestel langer dan 4 maanden te kunnen gebruiken.

IMEI laten registreren

Om de zwarte handel van illegale toestellen tegen te gaan heeft de overheid in Turkije een systeem waarbij illegale telefoons uitgesloten worden voor gebruik van het telefoonnetwerk binnen Turkije. Wil je een buitenlands toestel langer dan 120 dagen gebruiken met een Turkse simkaart? Dan dien je met het toestel naar een shop van een telecomprovider te gaan om je IMEI nummer op de witte lijst te krijgen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je toestel geblokkeerd wordt na de eerste paar weken (uiteraard blijft je Nederlandse simkaart wel gewoon werken). Voor adressen van de shops verwijzen we je door naar de desbetreffende websites. Voor het aanvragen van een nieuwe simkaart heb je uiteraard een identiteitsbewijs of paspoort en visum nodig. Let ook op dat je met 1 paspoort maar 1 telefoon kunt registreren per 2 jaar!

[mededeling]Vanaf 15 juni 2012 moet er voor de registratie van een buitenlandse telefoon in Turkije eerst 131.50 TL betaald worden bij een bank / belastinggebouw bij jou in de buurt. Sinds 2016 kan dit ook via turkiye.gov.tr online geregeld en betaald worden.[/mededeling]

De grootste aanbieders

Turk Telekom – http://www.turktelekom.com.tr/
Turkcell – http://www.turkcell.com.tr/
Vodafone – https://www.vodafone.com.tr/

Mobiel Internet

Ook mobiel internetten kan in Turkije via verschillende 3G/4G/LTE netwerken, de pre-paid kosten hiervan vallen mee als je dit vergelijkt met internetten via je Nederlandse abonnement. Daarnaast is het erg makkelijk. In Nederland kun je ook abonnementen afsluiten voor mobiel internet in het buitenland, toch zal dit ook duurder uitvallen dan een pre-paid pakket met een Turkse simkaart. Je kunt verschillende pakketten nemen. Een pakket van 2gb, 4gb of 8gb is vaak genoeg voor iemand die elke dag het internet op wil. Het is dus aan jezelf om te berekenen of je echt veel gaat internetten of dat een paar keer in de week mail checken wel voldoende is.

Als je met je Nederlands toestel NIET wil internetten in Turkije maar wel je Nederlandse simkaart wilt blijven gebruiken, zorg er dan voor dat dataroaming uit staat! Dit voorkomt dat je toestel verbinding gaat maken met internet in het buitenland. In Nederland zal deze functie op je smartphone geen invloed hebben, dus in principe kun je hem altijd uit laten staan.

Vragen?

Heb je nog vragen? Check dan ons forum topic over bellen & internetten:
https://www.nederlandersinturkije.nl/forums/topic/het-grote-turkse-simkaart-mobiel-internet-topic/