Home Turkije Met de auto naar Turkije

Met de auto naar Turkije

Er zijn natuurlijk heel veel manieren om in Turkije te komen. Een daarvan is met je eigen auto. Dit is nog steeds 1 van de favoriete mogelijkheden om op plaats van bestemming te komen, vooral ook onder de jongeren. Je kunt namelijk zoveel meenemen als je wilt, je kunt zelf bepalen wanneer je gaat rijden, stoppen, eten, drinken en slapen. Daarnaast kom je onderweg een hoop leuke plaatsen tegen. Eigenlijk is dit al vakantie dus. Al is deze laatste reden meer voor toeristen en niet voor Turken die snel “thuis” willen zijn. Je kunt er tenslotte 2 dagen, maar ook 1 week over doen. Je bepaalt alles zelf!

Routes die je kunt rijden

De meeste Turken kiezen een van de volgende routes:

ROOD: Dusseldorf – Koln – Koblenz – Frankfurt – Wurzburg – Nurnberg – Regensburg – Linz – Wien – Gyor – Budapest – Szeged – Arad – Sibiu – Pitesti – Bucuresti – Edirne – Istanbul

GROEN: Dusseldorf – Koln – Koblenz – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munchen – Salzburg – Graz – Zagreb – Beograd – Sofija – Edirne – Istanbul

BLAUW: Dusseldorf – Koln – Koblenz – Karlsruhe – Basel – Bern – Milano – Ancona* – Pescara – Fogaia – Bari* – Birindisi* – Igoumenitsa – Thessaloniki – Kavala – Tekirdag – Istanbul

Drie bekende routes van Nederland naar Turkije
Drie bekende routes van Nederland naar Turkije

Met de boot

Zoals je wel kunt zien op de blauwe route, moet er een stuk gevaren worden over de Adriatische zee om Griekenland te bereiken. Deze tocht kan vanaf drie plaatsen gemaakt worden. Je kunt bovenin Italië al de boot op bij Ancona, maar je kunt ook doorrijden tot het puntje van de laars en kiezen voor Bari of Birindisi. Het is maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Daarnaast moet je ook rekening houden met beschikbaarheid van de boten in de verschillende havens.

Soepgeld

Indien je kiest om door Bulgarije te gaan rijden raden we je aan om een stapeltje briefjes van 5,- euro in je zak te hebben. Het korps van de politie is hier nog niet helemaal bezig met het handhaven van de wet. Vaak wordt je aangehouden en vraagt het plaatselijk blauw om geld. Dit doen ze heel indirect door te vragen of je nog iets hebt aan te geven. Het beste is dan om een briefje te geven zodat ze je niet uren bezig houden met het doorzoeken van je auto en het controleren van je reisdocumenten. Dit wordt ook wel soepgeld genoemd.

Gebruikerstip van Gerben: Mensen moeten leren hun recht te eisen. Ook in Bulgarije. Als ieder 5 euro aan die agenten geeft, dan ontstaat er een trend/mode alsof het erg normaal is. De laatste jaren is er in Bulgarije overigens al veel verbeterd.

Verzekeren

Als je met je eigen auto naar Turkije wilt gaan rijden, dan moet deze goed verzekerd zijn. Op zijn minst WA en casco. Vergeet deze verzekeringen vooral niet af te sluiten voordat je weg gaat! Bij de verzekeringsmaatschappij kunnen ze je goed op weg helpen. Het is een goed idee om bij hen na te gaan of het Aziatische deel van Turkije ook is opgenomen op de groene kaart. Sommige verzekeringen vinden dat Turkije wel onder Europa valt, andere vinden van niet, en sommige rekenen alleen tot en met Istanbul nog mee.

Met de auto van een ander

Als je van plan bent om met de auto van een ander te gaan reizen, dan moet er een machtiging aanwezig zijn van de eigenaar. Daarnaast moeten een notaris en het Turkse consulaat een legalisatie afgeven voordat je ermee op reis kunt. Wil je met een leaseauto naar Turkije reizen, dan moet je eerst even langs de Kamer van Koophandel in plaats van naar de notaris. In Turkije is het niet verplicht om over een internationaal rijbewijs te beschikken. Het wordt echter wel aangeraden om deze in het bezit te hebben op het moment dat je in Turkije zelf auto’s wilt gaan huren.

Autopech

Mocht je betrokken zijn bij pech of een ongeluk dan kun je je ook richten tot de Turkiye Turing ve Otomobil Kurumu. Met de hierboven vermelde reis- en kredietbrief hoeft je dan bij schade de kosten vaak niet eens meer zelf voor te schieten. Meer informatie en het adres van van deze zusterclub van de ANWB kun je vinden op de website van deze organisatie: www.turing.org.tr. De naam Internationale Reis- en Kredietbrief (IRK) is gewijzigd in Wegenwacht Europa Service exclusief Nederland. Voor meer informatie zie: ANWB.

Hiernaast heb je natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om op eigen gelegenheid naar de plaatselijke dealer/garage te gaan. Dan moet je echter wel ter plaatse betalen. Om misverstanden te voorkomen kun je in dat geval beter vooraf naar de prijs van een reparatie vragen.

Auto huren in Turkije

Wil je op eigen houtje naar Turkije (bijvoorbeeld met de trein) en daar ter plaatse een auto huren, kijk dan hier: Auto huren.

Met de Trein

Je kunt van Amsterdam naar Istanbul reizen per trein. De goedkoopste optie moet je wel zelf samenstellen: boek eerst (hoe vroeger hoe goedkoper) een kaartje met de CityNightline naar Wenen dit boek je online op NS hispeed v.a. 29,- (eerst naar Keulen per ICE!). Daarna reis je met de trein van Wenen door via Sofia of Bucharest naar Turkije. Al met al moet je wel drie keer overstappen en als je achter elkaar door wilt reizen duurt de reis ruim 47 uur. Maar het is wel een belevenis!