Feestdagen

Turkije kent niet dezelfde feestdagen als in Nederland. Wel zijn er een aantal andere belangrijke feestdagen waarbij je rekening moet houden dat banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn. Ook zijn er een aantal islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag vallen omdat deze nog onder de islamitische jaartelling vallen. Hieronder vind je de belangrijkste feestdagen met bijbehorende omschrijving.

1 januari – Nieuwjaarsdag

Net zoals in Nederland is het elk jaar op 1 januari een officiële feestdag. Op nieuwjaarsdag zijn de meeste mensen vrij en is het een gewoonte om elkaar een gelukkig Nieuwjaar te wensen (“Yeni yılınız kutlu olsun”). De avond ervoor wordt er net zoals in Nederland overal feest gevierd en op sommige plekken ook vuurwerk afgestoken. Dit gebeurd niet op grote particuliere schaal zoals in Nederland.

Vuurwerk in Istanbul
Vuurwerk in Istanbul

23 april – Kinderdag (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)

23 april is een Kinderfeestdag dat oorspronkelijk gevierd wordt in Turkije. Eerst was het een Nationale Kinderfeestdag, aangekondigd door Atatürk (oprichter van de Turkse republiek). In 1979 werd het kinderfeest door UNESCO uitgeroepen tot Internationale Kinderfeestdag. Tegenwoordig wordt het in heel veel landen gevierd. Jaarlijks komen kinderen uit verschillende landen op 23 april bijeen in Turkije, om het gezamenlijk te vieren.

23 Nisan Cocuk Bayrami
23 Nisan Cocuk Bayrami

1 mei – Dag van Arbeid en Solidariteit

Dit is de Dag van de Arbeid. Deze dag wordt wereldwijd in verschillende landen en steden gevierd. Hetzelfde geldt voor Turkije.

19 mei – Herdenking van Atatürk & Jeugd- en Sportdag

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Op deze dag wordt er uitbundige feesten georganiseerd waar ook weer de jeugd centraal staat. In grote stadions worden de mooiste figuren gevormd door verschillende groepen jongens en meisjes van diverse scholen. Daarnaast staat ook het sporten centraal.

19 Mayis - Genclik ve spor bayrami
19 Mayis – Genclik ve spor bayrami

Op 19 mei 1919 luidde Mustafa Kemal Atatürk de bevrijdingsoorlog in, nadat hij na een geheime en gevaarlijke boottocht vanaf Istanbul voet zette op de haven van Samsun. Al snel heeft hij de bevolking in Anatolië gemobiliseerd. De Turkse bevrijdingsoorlog duurde tot 1922. Een deel van de verloren gebieden werd herwonnen. Op 29 oktober 1923 heeft M.K. Atatürk de Turkse republiek uitgeroepen.

30 augustus – Dag van de overwinning (Zafer Bayramı)

Op deze dag wordt herdacht dat de nationalistische troepen, geleid door Kemal (de latere Atatürk) de eindoverwinning op de Griekse troepen behaalden in de slag bij Dumlupinarin 1922. In 1923 kreeg de republiek Turkije internationale erkenning.

Zafer Bayramı
Zafer Bayramı

29 oktober – Dag van de Republiek (Cumhuriyet Bayramı)

Dit is de nationale feestdag die de stichting van de Turkse republiek in 1923 herdenkt.

Suikerfeest (Seker Bayrami)

3 dagen na de vastenmaand Ramazan, verschuift elk jaar volgens de islamitisch kalender.

Offerfeest

Duurt 4 dagen en vind plaats 2 maanden na het Suikerfeest, herdenking van profeet Abraham die zijn zoon, Ismaël, niet voor Allah hoefde te offeren. Lees hier verder over het Offerfeest.