Side

0

Het voormalige vissersdorpje Side ligt heel aantrekkelijk op een schiereiland. Een strategische locatie dus, en Side was in een ver verleden dan ook een uitvalsbasis voor zeepiraten. Ook was het een centrum van slavenhandel. In de omgeving liggen sinaasappelboomgaarden, katoenplantages en bloementuinen. Het strand is prachtig en het centrum sfeervol.

Een van de stranden in Side
Een van de stranden in Side

Side biedt niet alleen zon, zee, strand en vermaak; het is een waar openluchtmuseum. Bij het naderen van Side zie je al meteen het Romeinse theater. Niet in dezelfde goede staat als dat van Aspendos (zie Antalya), maar niet minder imponerend. In de 4de eeuw werd de achterkant van dit theater onderdeel van de stadsmuur.

Het kunst- en cultuurfestival van Side

Vanaf de stadspoort liep een zuilenboulevard naar de vroegere haven. Daar vind je ruïnes van de tempel van Athena en Apollo, waarvan nog enkele zuilen overeind staan. Vooral bij zonsondergang een schitterend gezicht!

Door de rijke historie van het gebied is een bezoek aan het Archeologisch Museum een must. In de omgeving van Side zijn veel belangrijke opgravingen gedaan en het resultaat daarvan zie je in het museum. Het is gevestigd in een voormalig Romeins badhuis. Aan de inrichting van het gebouw is goed de overeenkomst te zien tussen de oude thermen en traditionele Turkse badhuizen.

Jaarlijks is er in Side een groot kunst- en cultuurfestival, dat duizenden bezoekers trekt.

Voor gezinnen met kinderen is Side ideaal, omdat het strand er zeer geleidelijk afloopt. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden voor actief vakantieplezier: paardrijden, jeeptochten en natuurlijk diverse watersporten. De rivieren Köprüçay, Manavgat en Dragon zijn uitermate geschikt voor avontuurlijke raftingtochten. (voorbeginners)

De variatie van hotels in Side is ook enorm. Van grote all-inclusive hotels tot kleine appartementen en hostels. Ook vind je er strakke moderne bouwwerken en daarnaast weer kleine en met planten begroeide hotels.

Neptun Hotel in Side
Neptun Hotel in Side