login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Safranbolu is een Turkse stad in de provincie Karabük en is gelegen op 200 kilometer ten noorden van Ankara. De stad telt ruim 50.000 inwoners. Safranbolu bestaat uit vier verschillende wijken: het marktplaats gedeelte van de binnenstad, bekend als Çukur, het gebied Kıranköy, Bağlar (de wijngaarden), en het nieuwere stadsgedeelte, wat er later is bijgebouwd. De naam van de stad is afgeleid van saffraan, een product dat vroeger veel verhandeld werd in Safranbolu.

Het oude stadscentrum bevat maar liefst 1008 monumenten. Hieronder vallen onder meer één museum, 25 moskeeën, vijf tombes, acht historische fonteinen, vijf Turkse baden, drie karavanserais, één historische klokkentoren en één zonnewijzer. Het oude centrum is gelegen in een dal aan de droge kant van de bergen.

Geschiedenis

Safranbolu wordt al bewoond door menselijke nederzettingen sinds de prehistorie, dit is gebleken uit de tombes die uitgehakt zijn in rotsen. Vanaf de 13e eeuw tot de komst van de spoorweg in het begin van de 20e eeuw, was Safranbolu een belangrijke rustplaats (kervanserai) voor reizigers op de handelsroute tussen oost en west. Veel belangrijke gebouwen zoals de oude moskee, de oude badplaats en de Süleyman Pasha Medrese zijn gebouwd rond het jaar 1322.

Tijdens haar hoogtepunt in de 17e eeuw, heeft Safranbolu’s architectuur de stedelijke ontwikkeling van een groot deel van het Ottomaanse Rijk beïnvloedt. Ook de handel via de kervanserai liep toen op zijn best, de centrale markt werd zelfs uitgebreid om aan de eisen van de reizigers te kunnen voldoen.

Veel historische gebouwen hebben de jaren overleefd en staan nog steeds overeind, zoals de Cinci herberg met 60 kamers (1640-1648), de Koprulu Moskee (1661), de Let Pasha Moskee (1796) en vele oude winkeltjes, stallen en baden.

In 1994 is Safranbolu toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Bulak grot ligt op ongeveer 8 kilometer vanaf het stadscentrum van Safranbolu grenzend aan het dorpje Bulak. Het is de 4e grootste grot van Turkije. De Bulak grot is ergens tussen de 65 tot 200 miljoen jaar geleden.. Lees verder »

Prachtige schilderingen van kunstenaars en bijzondere voorbeelden van architectuur, dat kun je vinden in het Stedelijk Historisch Museum van Safranbolu. Vanaf dit museum, dat boven op een heuvel ligt, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Vroeger, vanaf.. Lees verder »

Helaas zijn er nog geen nieuwsberichten over Safranbolu geplaatst. Heb jij Safranbolu ergens in het nieuws gespot? Neem dan snel contact met ons op.

27 oktober 2012 |

Hotel- en pensionhouders in de stad Safranbolu houden dit jaar dubbel feest tijdens het Offerfeest. Het gaat deze korte vakantie namelijk erg goed met het toerisme in de regio. De populaire toeristische stad Safranbolu in de provincie Karabük, krijgt.. Lees verder »

Helaas zijn er nog geen columns over Safranbolu geplaatst. Heb jij een column met betrekking tot Safranbolu die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Helaas zijn er nog geen verslagen over Safranbolu geplaatst. Heb jij een verslag met betrekking tot Safranbolu die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved

Weersvoorspelling

Safranbolu deze week