login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Nevsehir is een stad in centraal-Turkse streek Cappadocië. De stad heeft ongeveer 70.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

In de oudheid heette de stad Nyssa. De christelijke heilige en theoloog Gregorius van Nyssa was er bisschop in de 4e eeuw n. Chr. Onder de Ottomanen werd de naam van de stad veranderd in Muskara.

De schoonzoon van sultan Ahmet III, grootvizier Damad Ibrahim Pasja werd er geboren en liet een groot aantal openbare gebouwen in de stad bouwen. Hierop werd de naam van de stad veranderd in Nevsehir (“nieuwe stad” in het Perzisch).

Geschiedenis

Daar het met eenvoudige hulpmiddelen mogelijk was uit het zachte gesteente stabiele woningen te hakken, waarin het door de isolerende werking van het tufsteen ook nog eens goed toeven was tijdens Anatolië’s koude winters en hete zomers, is het gebied al zeer vroeg bewoond geweest.

De eerste holen zijn misschien al in het Bronzen tijdperk uitgehakt. Tijdens de Hittietische periode vestigden enkele stammen zich in het gebied rond Nevsehir. Na de ondergang van het Hittietische rijk rond 1200 voor Chr. vulden de Frygiërs het machtsvacuüm op.

Deze beschaving bracht tot aan het jaar 600 voor Christus een betrekkelijke rust en welvaart. Tijdens de duistere periode die hierop volgde, beleefde de streek een periode van betrekkelijke rust en welvaart. In de jaren tussen 600 en 300 voor Chr. was de streek het toneel van verschillende veldslagen tussen de Frygiërs en de Perzen. Uiteindelijk zegevierden de Perzen en het `Verdrag van Kizilirmak’ wees Nyssa (nu Nevsehir) toe aan de `Grote Koning’. Het Perzische juk bleek te dragen en er brak een nieuwe periode van welvaart voor Cappadocië aan. Uiteindelijk was het Alexander de Grote die tijdens zijn veldtocht een einde maakte aan de Perzische heerschappij.
bron: nevsehir.nl

Cappadocië bestaat uit een tufsteenlandschap, ontstaan door uitbarstingen van de Dagi-vulkanen, en kalksteen waarin karstverschijnselen te zien zijn. Door langzame verwering en de verschillende gesteentetypen die elk anders en met een andere snelheid eroderen, is een bijzonder en grillig.. Lees verder »

Het Göreme-Openluchtmuseum, een kloostercomplex bestaande uit kerken en kappellen die met fresco’s bedekt zijn, behoort tot een van de meest bezochte plaatsen in centraal Turkije. Het meeste kappellen dateren van de 10e tot 13e eeuw (de Byzantijnse en Seltsjoeks.. Lees verder »

Hacıbektaş is een stadje 68 kilometer ten noordwesten van Ürgüp en 45 kilometer ten noorden van Nevşehir. Het stadje is een religieus centrum en bedevaartsoord voor Alevieten die er het klooster en de graftombe van Hacı Bektaş Veli, de.. Lees verder »

Een van de meest interessante bezienswaar­digheden van Cappadocië zijn de in het zachte tuf­steen uitgehakte ondergrondse steden. Aangezien Cappadocië in het verleden vaak onder allerlei aanvallen te lijden had, ontstonden deze steden voornamelijk om in tijden van gevaar als.. Lees verder »

5 maart 2010 |

Door: RickSteves

17 december 2013 |

Het Cappadocia Cave Resort and Spa hotel heeft twee belangrijke internationale prijzen in de wacht gesleept. Het complex kreeg een award voor “International Quality Gold Star” in Geneve en in London won het een award voor “Best Spa”. Het.. Lees verder »

13 juni 2013 |

Het is een apart kasteel, eigenlijk meer een kenmerkende schoorsteengrot midden in het platte landschap van Ortahisar in Cappadocië, maar dan anders. De normaal ronde lijnen van een schoorsteengrot zijn hier verschillend. De tijd heeft flink zijn tol geëist en het grote.. Lees verder »

15 mei 2013 |

In de Turkse gemeente Nevşehir wordt een stuk grond van 2500 vierkante meter klaargestoomd om straks te gaan dienen als biologische markt. Er zullen hier alleen maar producten van biologische teelt worden verkocht. De biologische tuinbouwsector in Turkije boekt de.. Lees verder »

12 maart 2013 |

Het aantal toeristen dat de eerste 2 maanden Cappadocië bezocht is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar flink gestegen. Het magische landschap van Cappadocië in de provincie Nevşehir is nog steeds erg geliefd bij vakantiegangers. Niet alleen in.. Lees verder »

1 november 2012 |

Pas geleden bezocht een team van de Plato filmproductiemaatschappij het stadje Nevşehir, op zoek naar geschikte filmlocaties voor de nieuwe film “Yarmani”. De film Yarmani is een komedie over een Turkse jongen die zich transformeert tot een echte “fashion.. Lees verder »

18 juli 2012 |

De streek Cappadocië in Centraal-Anatolië, met meer dan 1.000 kerken uitgehouwen in rotsen, meer dan 40 ondergrondse steden, unieke schoorstenen en andere natuurlijke wonderen, zoals de spectaculaire valleien, is een bekend aantrekkelijk cultureel en toeristisch centrum. Maar de regio.. Lees verder »

28 april 2012 |

Als je aan Cappadocië of Nevşehir denkt, denk je ook aan de heteluchtballonnen die bijna elke ochtend in grote getale boven het tufsteenlandschap vliegen. Om de veiligheid onder controle te kunnen houden zal dit aantal moeten worden gereduceerd en.. Lees verder »

Helaas zijn er nog geen columns over Nevsehir geplaatst. Heb jij een column met betrekking tot Nevsehir die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

26 juli 2010 |

Tekst: Marc Guillet Foto’s: Slawomira Kozieniec Met zweet op het voorhoofd kijkt een toerist naar een heteluchtballon die wordt klaargemaakt. Hij heeft geboekt voor een tocht boven het wonderlijke landschap van Cappadocië, maar hij heeft hoogtevrees. Luidruchtige Koreanen beginnen.. Lees verder »

Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved