login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Niet veel Nederlanders kennen de naam van deze grote havenstad (600.000 inwoners) die aan de zuid-oost kust van Turkije ligt. sinds hier in 1954 de eerste grote aanlegsteigers verschenen, heeft mersin een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Eind jaren tachtig werden vanuit de haven van deze moderne stad zonder toeristische attracties voor het eerst meer goederen verscheept dan vanuit Istanbul, en door de gunstige ligging tussen het midden-oosten en Europa lijkt aan de groei geen einde te komen.

Het Toerisme staat in Mersin maar op een laag pitje, terwijl toch alle ingredienten hiervoor aanwezig zijn. Strand, uitgaansgelegeneden… Maar er zijn maar weinig (goede) hotels en de toeristische voorzieningen die er zijn, zijn toch voornamelijk op de lokale bevolking gericht. De meeste reizigers bezoeken Mersin vanwege de centrale functie die de stad heeft voor het openbaar vervoer. Hier eindigt namelijk een spoorlijn uit Adana, een paar km ten noorden van het treinstation ligt de drukke otogar(busstation) terwijl ten zuiden van het station de veerboten vertrekken naar Famagusta op het turkse deel van Cyprus(Kibris). Ten westen van het station liggen de meeste hotels.

Het positieve van het ontrbreken van massatoerisme is natuurlijk wel dat je veel meer kunt zien van het echte Turkse leven. Hier zul je niet snel worden aangesproken door lastige mannetjes die je hun fake Armani shirts willen verkopen, in tegenstelling tot in bijvoorbeeld Marmaris. Nee je loopt alleen enige kans dat de lokale mensen belangstellend zijn naar je afkomst. “Nerelisiniz acaba?” “waar komt u vandaan?”

De economische drijfveer van de stad is de haven en de daarbij behorende free zone, waar een groot aantal magazijnen en kledingateliers gevestigd zijn. Samen met Istanbul is Mersin één van de belangrijkste havenplaatsen van Turkije.
De bebouwing in Mersin bestaat voornamelijk uit appartementengebouwen van ongeveer 3 tot 20 verdiepingen hoog.

Omgeving van Mersin

Tarsus (30 km ten noordoosten van Mersin) was waarschijnlijk de geboorteplaats van de apostel Paulus. Bij ‘de bron van Paulus’ in het centrum zou zijn geboortehuis hebben gestaan. De Romeinse Kleopatra Kapisi (Poort van Cleopatra) herinnert aan de romantische ontmoeting van de Egyptische koningin met Marcus Antonius in 41 v.Chr. Het stadsmuseum met een archeologisch en een volkenkundige collectie vindt u in het 75. Yil kultur merkezi. Achter de Markam moskee uit de 19e eeuw staat in een wijk met smalle straatjes de 16e eeuwse Ulu cami met klokkentoren en een minaret. De eski cami tegenover de Makam cami is een tot moskee verbouwde 12e eeuwse kerk.

Locatie Alahan bevindt zich twee kilometer ten oosten van de snelweg Mersin-Karaman en op 15 kilometer van het plaatsje Mut. Het Alahan klooster is gelegen in het Taurus gebergte op ongeveer 1200 meter hoogte. Het klooster is bijna heel.. Lees verder »

Gelegen op het meest zuidelijke puntje van Turkije ligt de agrarische stad Anamur, vooral bekend om zijn bananen. De naam is afgeleid van het Griekse Anemos, wat wind betekent. Volgens een legende woonde in deze stad een volk dat.. Lees verder »

Anamur is een plaatsje op een van de zuidelijkste punten van Turkije. Het ligt langs de grote weg die naar Mersin leidt. Vanaf de weg is een prachtig kasteeltje zichtbaar, dat zeker de moeite is om eens van binnen.. Lees verder »

15 januari 2011 |

7 mei 2013 |

De Turkse provincie Mersin loopt vanaf nu vooruit op het gebied van zonnecollectoren. Na een flinke investering kan het nu 5 megawatt aan elektriciteit‎ opwekken tegen concurrerende prijzen. De faciliteit is opgebouwd in blokken zoals we dat kennen van Lego,.. Lees verder »

4 maart 2013 |

Ali Özsu uit Silifke, een echt “usta” als het gaat om zoetigheden, heeft naar eigen zeggen iets heerlijks op de markt gebracht. Een soort Lokum, gemaakt van de befaamde Silifke yoghurt. Ali heeft meer dan 4 jaar gewerkt aan.. Lees verder »

20 oktober 2012 |

De bouw van de eerste motor van de Akkuyu kerncentrale in de zuidelijke Turkse stad Mersin zal worden afgerond in 2019. De plaatsvervangend directeur-generaal van het project Rauf Kasumov, legde de pers vandaag uit dat de energie behoefte in.. Lees verder »

15 oktober 2012 |

Biologische levensmiddelen worden ook in Turkije steeds populairder. In de Turkse provincie Mersin is deze sector in 10 jaar tijd maar liefst 9 keer zo groot geworden. Dit blijkt uit statistieken van de provinciale directie van landbouw en veeteelt.. Lees verder »

24 juli 2012 |

Er is een ontwerp bekend gemaakt voor Turkije’s eerste kerncentrale die gebouwd zal gaan worden in het kustplaatsje Akkuyu. Men heeft door middel van afbeeldingen laten zien hoe de kerncentrale er naar verwachting uit zal zien wanneer deze voltooid.. Lees verder »

Helaas zijn er nog geen columns over Mersin geplaatst. Heb jij een column met betrekking tot Mersin die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Helaas zijn er nog geen verslagen over Mersin geplaatst. Heb jij een verslag met betrekking tot Mersin die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved