Kutahya

0

Kütahya is een plaats in West-Turkije met ca. 213.000 inwoners (schatting in 2007) en is gelegen aan de rivier de Porsuk op 930 meter boven zeeniveau. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad, gelegen in het oude koninkrijk Phrygië, stond vroeger bekend als Kotaion (Grieks) of Cotaeum (Latijn).

Kutahya Clock Tower
Kutahya Clock Tower

Geschiedenis

Kütahya is één van de oudste steden in Turkije waar de traditionele Turkse gebruiken nog steeds leven. Er zijn ook diverse belangrijke Osmaanse architecturale monumenten zoals een kasteel, moskeeën, medressen, baden, complexen, mausoleums en woningen. Een van de mooiste is de 14e eeuwse Ulumoskee. Het Kütahyakasteel biedt een adembenemend uitzicht over het oude westelijke stadsgedeelte. Het archeologisch museum van Kütahya was in de 14e eeuw een medresse; nu liggen er etnografische bezienswaardigheden. Romeinse en Byzantijnse overblijfselen en tegels uit İznik en Kütahya dateren uit de Osmaanse periode. Lajos Kossuth leefde in het gebouw dat nu is omgevormd tot Kossuth Huis, waar allerhande getuigenissen en documenten van deze 19e-eeuwse Hongaarse held bewaard zijn.

In Kütahya werd in de 16e en 17e eeuw de fijnste keramiek gemaakt – een ambacht die ook nu nog wordt beoefend. Bezoek de ateliers waar ervaren ambachtslui tegels, borden en kommen vervaardigen. Kenmerkend voor deze keramiek is de kobaltblauwe kleur op de melkwitte achtergrond. Ten zuidwesten van Kütahya ligt de Romeinse stad Çavdarhisar (Aezani) waar u overblijfselen van een theater, een stadion en de Tempel van Zeus kunt bezichtigen. In dezelfde richting biedt de Muratberg de nodige campingfaciliteiten en warmwaterbronnen temidden van een adembenemend landschap. Dichtbij Dumlupınar ligt het Nationaal Park van Başkomutan en kunt u de Onafhankelijkheidsmonumenten bezoeken.

Kutahya Porselein

Zie ook deze video over Kutahya Porselein (engels)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.