login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Kütahya is een plaats in West-Turkije met ca. 213.000 inwoners (schatting in 2007) en is gelegen aan de rivier de Porsuk op 930 meter boven zeeniveau. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad, gelegen in het oude koninkrijk Phrygië, stond vroeger bekend als Kotaion (Grieks) of Cotaeum (Latijn).

Kutahya Clock Tower

Kutahya Clock Tower

Geschiedenis

Kütahya is één van de oudste steden in Turkije waar de traditionele Turkse gebruiken nog steeds leven. Er zijn ook diverse belangrijke Osmaanse architecturale monumenten zoals een kasteel, moskeeën, medressen, baden, complexen, mausoleums en woningen. Een van de mooiste is de 14e eeuwse Ulumoskee. Het Kütahyakasteel biedt een adembenemend uitzicht over het oude westelijke stadsgedeelte. Het archeologisch museum van Kütahya was in de 14e eeuw een medresse; nu liggen er etnografische bezienswaardigheden. Romeinse en Byzantijnse overblijfselen en tegels uit İznik en Kütahya dateren uit de Osmaanse periode. Lajos Kossuth leefde in het gebouw dat nu is omgevormd tot Kossuth Huis, waar allerhande getuigenissen en documenten van deze 19e-eeuwse Hongaarse held bewaard zijn.

In Kütahya werd in de 16e en 17e eeuw de fijnste keramiek gemaakt – een ambacht die ook nu nog wordt beoefend. Bezoek de ateliers waar ervaren ambachtslui tegels, borden en kommen vervaardigen. Kenmerkend voor deze keramiek is de kobaltblauwe kleur op de melkwitte achtergrond. Ten zuidwesten van Kütahya ligt de Romeinse stad Çavdarhisar (Aezani) waar u overblijfselen van een theater, een stadion en de Tempel van Zeus kunt bezichtigen. In dezelfde richting biedt de Muratberg de nodige campingfaciliteiten en warmwaterbronnen temidden van een adembenemend landschap. Dichtbij Dumlupınar ligt het Nationaal Park van Başkomutan en kunt u de Onafhankelijkheidsmonumenten bezoeken.

Kutahya Porselein

Zie ook deze video over Kutahya Porselein (engels)

Çavdarhisar is een district in de provincie Kutahya en ligt op 58 km afstand van de stad Kütahya. Voordat Çavdarhisar als stadje een eigen identiteit kreeg, hoorde het bij het district Emet, wat 37 km verderop ligt. Door veel.. Lees verder »

De Ulu Moskee in Kuthaya

4 maart 2010 |

By: yunusovAKBULUT

29 maart 2013 |

Een middelbare school in de Turkse provincie Kütahya is gestopt met het luiden van de schoolbel. Volgens het schoolbestuur van de Anadolu Sağlık Meslek Lisesi is het niet meer van deze tijd om de schoolbel door heel het dorp.. Lees verder »

23 oktober 2012 |

Kütahya maakt kans om in 2015 de titel “Groene Hoofdstad van Europa” te mogen dragen. De gemeente van Kütahya werkt al sinds 2010 aan de uitbreiding van het stadsgroen door het aanleggen van parken en ander groen door de.. Lees verder »

12 juni 2012 |

Bij een ernstig busongeluk dat dinsdagochtend plaatsvond op de snelweg tussen Kütahya en Eskişehir, zijn 11 mensen omgekomen en 34 gewonden gevallen. De buschauffeur verloor op de een of andere manier de macht over het stuur en reed vervolgens.. Lees verder »

6 december 2011 |

De Turkse politie heeft in Konya 70 verdachten aangehouden bij een grootschalige anti-drugs operatie die plaatsvond op de vroege dinsdagochtend. Na negen maanden van onderzoek door de politie van Konya, zijn 600 officieren 35 huizen binnen gevallen in het.. Lees verder »

19 mei 2011 |

Een aardbeving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter heeft vanavond het noordwesten van Turkije getroffen. Dat meldt het officiële persbureau Anatolië. Over eventuele gewonden of doden schade is op dit moment nog niets bekend. Het.. Lees verder »

11 mei 2011 |

Tientallen mensen uit dorpen dicht bij een zilvermijn- en raffinage fabriek in de westelijke provincie Kütahya zijn een protestactie gestart op dinsdag, waarin wordt opgeroepen tot sluiting van de faciliteit. Nadat een van de dijken (Siyanur Baraji) waar het.. Lees verder »

Helaas zijn er nog geen columns over Kutahya geplaatst. Heb jij een column met betrekking tot Kutahya die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Helaas zijn er nog geen verslagen over Kutahya geplaatst. Heb jij een verslag met betrekking tot Kutahya die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved