login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Istanbul is de grootste stad van Turkije en tevens de grootste stad van Europa. Istanbul ligt niet helemaal in Europa, het grootste gedeelte ligt in Azië. De stad bestaat uit 27 districten, die tezamen de hoofdstad van de gelijknamige provincie vormen. De stad telt ongeveer 22 miljoen inwoners (januari 2010). Vliegtickets Istanbul boek je snel online en vaak tegen voordelige tarieven.

Istanbul

Istanbul

Geschiedenis

Het huidige Istanbul heeft vroeger ook Byzantium en Constantinopel geheten. Byzantium was een oorspronkelijk Griekse stad, gesticht door kolonisten uit Megara in 667 v.Chr.. Volgens de legende noemden zij de stad Byzantion naar hun koning Byzas. Dit is later Byzantium geworden. Lange tijd was Byzantium een welvarende Griekse stad totdat deze door de Macedoniërs werd veroverd. Toen Macedonië enkele eeuwen later werd verslagen door de Romeinen werd Byantium een belangrijke stad in het Romeinse Rijk.

Hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk

Keizer Constantijn de Grote, die de hoofdstad van het Romeinse Rijk naar het belangrijkere Oosten van het rijk wilde verplaatsen, werd door de geschikte locatie van de stad aangetrokken. Ze was aan drie kanten omringd door water en dus relatief gemakkelijk te verdedigen, ze beheerste de strategische Bosporus en veel handelsroutes tussen Europa en Azië kwamen hier samen. In 330 werd Byzantium officieel herdoopt als Nova Roma, maar de stad werd al snel beter bekend onder de naam Konstantinoupolis (Grieks voor stad van Constantijn, in het Nederlands Constantinopel). Naar werd beweerd, werd de plaats van de stad aangewezen in een profetische droom. Constantinopel werd de nieuwe hoofdstad van het Rijk, hoewel Rome een tijdje haar politieke en economische privileges behield.

Constantinopel was eerst 65 jaar lang de hoofdstad van het Romeinse Rijk en vanaf 395, bij de dood van Theodosius I, toen het westelijke deel van het Rijk definitief afgescheiden was, die van het oostelijke deel, dat later het Byzantijnse Rijk zou worden genoemd. Constantinopel werd voortdurend uitgebreid en verfraaid door de opeenvolgende keizers en vooral Justinianus heeft vele grootse bouwwerken opgericht. De stad was een van de grootste en schitterendste steden ter wereld gedurende de vroege en hoge Middeleeuwen.

De stad stelde zich aan de zijde van Pescennius Niger in diens strijd om de Romeinse keizerstroon, en werd van 193-195 belegerd door diens rivaal Septimius Severus. De stad werd ernstig beschadigd in deze belegering, maar Septimius Severus, nu keizer, herbouwde de stad en zij herwon snel haar vroegere welvaart.

Val van Constantinopel

De stad viel op 29 mei 1453, wat tevens het einde van het Byzantijnse Rijk betekende. De stad werd ingenomen door de Ottomaanse sultan Mehmed II, een gebeurtenis die soms wel wordt beschouwd als het einde van de Middeleeuwen.

Fetih 1453

Fetih 1453

Sultan Mehmed II maakte de veroverde stad meteen tot hoofdstad van het Ottomaanse Rijk en de stad leefde onmiddellijk op door het grootse bouwprogramma van de nieuwe heersers. De schitterende Ayasofya, de oude Byzantijnse kathedraal van de stad, werd verbouwd tot moskee. Ook verrezen er al snel nieuwe grootse moskeeën zoals de beroemde blauwe moskee. Tevens werden de vervallen Byzantijnse paleizen hersteld en verrees het nieuwe Topkapipaleis wat de hoofdzetel van de Ottomaanse Sultans werd. Veel volk stroomde toe en de handel trok weer flink aan.

De meerderheid van de bevolking (ca. 60%) was moslim en sprak Turks, maar er was ook een grote Griekse bevolkingsgroep (ca. 25 %), die orthodox-christelijk was. Opmerkelijk genoeg hadden de Grieken nog steeds het grootste deel van de handel in handen. De resterende bevolking bestond grotendeels uit joden en Armeniërs.

In 1923, toen het moderne Turkije werd gesticht door Mustafa Kemal Atatürk, werd de hoofdstad verplaatst naar Ankara. In 1930 werd de naam officieel gewijzigd in Istanbul.

De Prinsessen Eilanden liggen vlakbij Istanbul. In vergelijking met deze stad zijn zij een oase van rust, en zeker een bezoekje waard. De prinsessen eilanden worden zo genoemd, omdat in de byzantijnse tijd prinsen en prinsessen naar deze eilanden.. Lees verder »

Het Archeologisch Museum (Arkeoloji Müzesi) bestaat uit drie musea: naast de archeologische vondsten zijn in het complex het Museum van het Oude Midden-Oosten (Eski Sark Eserleri Müzesi) en het Tegelpaviljoen (Çinili Köskü) opgenomen. De oudste voorwerpen zijn tentoongesteld in.. Lees verder »

De Hagia Sophia is één van de bekendste moskeeën ter wereld, gelegen in Istanbul. Ruim 20.000 bouwvakkers en duizend kunstenaars werkten zes jaar aan deze kolossale kerk. Kerk? Inderdaad, vanaf 537 was de Aya Sofia negen eeuwen lang een.. Lees verder »

De “Bağdat Caddesi” (Bağdat Avenue) is een enorm lange straat van bijna 7 km lang met heel veel luxe en moderne winkels. Van high-end fashion retailers tot chique cafe’s en restaurants. Bağdat Caddesi richt zich vooral op de middenklasse.. Lees verder »

Hangbrug over de rivier de Bosporus. Eén van de twee bruggen in Istanbul die Europa met Azië verbindt. Eén van de grootste bruggen ter wereld. Lengte: 1590 meter. Breedte: 39 meter. Het wegdek hangt 65 meter boven de rivier... Lees verder »

Het Dolmabahçe Sarayı ligt aan het westelijke, Europese gedeelte van Istanbul. In de tijd van het Ottomaanse Rijk diende het van 1856 tot 1923 als administratief centrum. Dolmabahçe was oorspronkelijk een baai in de Bosporus. In de 18e eeuw.. Lees verder »

De Galatabrug (Galata Köprüsü) is een brug over de Gouden Hoorn die de wijken Eminönü (west) en Galata (oost) van de Turkse stad Istanbul met elkaar verbindt. De twee verdiepingen tellende brug is de langste basculebrug ter wereld met.. Lees verder »

26 januari 2016 |

Luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines is sponsor van de nieuwe Hollywood film Batman v Superman: Dawn of Justice (2016). Dat werd maandag tijdens een persconferentie in Istanbul bekendgemaakt. Op de YouTube pagina van de Turkse luchtvaartmaatschappij is inmiddels een Trailer van.. Lees verder »

3 januari 2016 |

De kleinschalige luchtvaartmaatschappij Borajet Airlines, gevestigd in Istanbul, heeft haar reizigers tijdens oud en nieuw enorm verrast. Net voor de landing van een binnenlandse vlucht van Istanbul naar Edremit, wenste de piloot iedereen een gelukkig nieuwjaar en zei nog een kleine.. Lees verder »

13 november 2015 |

Turkish Airlines heeft een nieuwe commercial uitgebracht. Zoals we wel gewend zijn van de Turkse Luchtvaartmaatschappij, ziet de video er dit keer ook weer schitterend uit. Met de titel “Flow Through the City of Tales” draait het weer hoofdzakelijk.. Lees verder »

25 juli 2015 |

Over een paar dagen zal het Legoland Discovery Centre haar deuren officieel openen in Istanbul. Het is een indoor familie-attractie waarbij alles bestaat uit de wereldbekende legoblokjes. Met hele steden bestaande uit Lego, verschillende attracties, een 4D bioscoop en.. Lees verder »

12 juli 2015 |

Robin van Persie zal deze zondag naar Istanbul komen om zijn contract bij voetbalclub Fenerbahçe te tekenen. Dat werd vandaag officieel bekendgemaakt. Van Persie komt eigenlijk direct na het vertrek van Oranje-collega Dirk Kuijt, die voor de club uit Istanbul.. Lees verder »

1 juni 2015 |

Wesley Sneijder vierde in Istanbul met zijn ploeg Galatasaray het landskampioenschap van het voetbalseizoen 2014-2015 van de Turkse Superliga en deed daarbij iets opmerkelijks… Tijdens de uitreiking van de beker pakte hij de microfoon om vervolgens het hele stadion.. Lees verder »

15 oktober 2014 |

De Italiaan Leonardo Dalessandri, die een reis maakte door Turkije van 3500 km in 20 dagen, heeft al zijn ervaringen vastgelegd op video. Het resultaat heeft hij bewerkt en samengevoegd tot een mooie video die inmiddels vele malen bekeken.. Lees verder »

30 juni 2017 |

Volgens meteorologen gaan er vandaag temperatuur records verbroken worden in Turkije. Een hittegolf is namelijk op weg naar het land. Het was donderdag al erg warm in verschillende delen van Turkije. In Istanbul was het 34 en in Izmir.. Lees verder »

19 mei 2017 |

Eljero Elia gaat na zijn kampioenschap met Feyenoord verder bij de Turkse club Başakşehir uit Istanbul. Althans, dat melden Turkse media vandaag. Update 13-12-2017: De deal is nu officieel bevestigd. Na het kampioenschap met Feyenoord gaf de 30-jarige aanvaller al aan dat.. Lees verder »

18 maart 2017 |

Deze week werd door de bekende YouTuber, Jerome Jarre, een video gedeeld op Social Media waarin hij aandacht vraagt voor de miljoenen Somaliërs die met de dood worden bedreigd door de aanhoudende hongersnood. De Amerikaanse acteur Ben Stiller haakte.. Lees verder »

9 januari 2017 |

De hevige sneeuwval in Istanbul blijft aanhouden. Sinds het weekend is in veel delen van de stad al een officiele sneeuwhoogte gemeten van 122 cm. De scholen hielden vandaag hun deuren gesloten. Veel werknemers mogen vandaag ook eerder naar.. Lees verder »

6 januari 2017 |

Istanbul ligt bedekt onder een laag sneeuw. Ook valt er vannacht en de komende dagen nog veel sneeuw in de Turkse metropool. Naar verwachting zullen veel scholen maandag zelfs gesloten zijn. Er valt ’s winters wel vaker sneeuw in de.. Lees verder »

28 september 2016 |

De spelersselectie en staf van de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord verzamelden zich vanmorgen op Rotterdam/The Hage Airport en vertrokken daarvandaan rond 8:00 uur naar Istanbul. Aanstaande donderdag spelen de Rotterdammers tegen Fenerbahçe, de club van het gelijknamige district in Istanbul.. Lees verder »

26 augustus 2016 |

Vandaag is de derde brug over de Bosporus in Istanbul tussen Europa en Azië officieel geopend. De bouw heeft slechts 39 maanden geduurd. Het bouwwerk draagt de naam “Yavuz Sultan Selim Bridge” maar wordt in de volksmond vaak gewoon.. Lees verder »

25 maart 2011 |

Sprakeloos is niet het woord wat de meesten zouden associëren met mij. In feite heb ik vaak het tegenovergestelde probleem, ik weet niet wanneer te zwijgen. Ik heb echter gemerkt dat ik al heel wat keren sprakeloos ben geweest.. Lees verder »

6 februari 2011 |

‘Au!’ Waarom moesten vrouwen ook alweer hun wenkbrauwen epileren? Omdat dit hoorde. Althans, dat vond Sevda, mijn vroegere buurmeisje. Ze wandelde mijn leven binnen en verdween weer. Reden: een prins op het witte paard. Haar verdiende loon, Sevda was.. Lees verder »

29 juni 2010 |

(Door: Marc Guillet) Istanbul – Of ik nou een zalfje koop bij de apotheek, een blikje bier bij mijn slijterij, scheermesjes bij de kruidenier of kranten bij de boekhandel, altijd krijg ik ongevraagd een plastic tasje! Elke keer zeg.. Lees verder »

28 april 2010 |

Na een periode van drie maanden weer terug in Nederland. Terug in het land waar de politie fluitend van zijn fiets afstapt om een verkeersbord recht te zetten. Het land waar er niet getoeterd wordt als je stopt voor.. Lees verder »

5 april 2010 |

Turkije heeft jarenlang tulpen – nota bene het symbool van de Osmaanse Sultan Ahmet III – uit Nederland geïmporteerd. Turkije, het land van herkomst van de tulp, heeft een tegenoffensief ingezet en teelt nu zelf op steeds grotere schaal.. Lees verder »

28 maart 2010 |

Istanbul bezorgt me bijna elke dag weer verrassingen. Binnenkort woon ik hier nu vier jaar. Ik houd er van om net als de straathonden rond te zwerven door de stad. En ik moet bekennen dat ik soms wel eens.. Lees verder »

22 maart 2010 |

Turken zijn harde werkers. Altijd bezig. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Bij mijn bakkal (kruidenier) op de hoek kan ik altijd terecht. Vroeg in de ochtend, nadat ik bij de Ak Fırın vers brood heb gehaald,.. Lees verder »

10 maart 2013 |

De Turkse competitie staat ineens volop in de belangstelling, omdat de aanvoerder van het Nederlands elftal, Wesley Sneijder, en de plaatsvervangend aanvoerder van Oranje, Dirk Kuijt, er spelen. Turkije staat bekend als de meeste emotionele voetbalcultuur van Europa. Hoe.. Lees verder »

3 februari 2012 |

Jongens, jullie geloven het niet, maar ik ken iemand via via die heeft geregeld dat we in Istanbul door een chauffeur worden opgehaald van het vliegveld en dat we zaterdagavond als VIP op de lijst staan voor de hotste.. Lees verder »

12 oktober 2011 |

Door Marc Guillet – Groot is Habibe Disci (74) niet. Je zou haar zo over het hoofd zien tussen alle buitenlandse toeristen en massa’s Turken in de bekende Istiklal winkelstraat van Istanbul. Ik zie het kromgetrokken omaatje regelmatig. Van.. Lees verder »

27 september 2011 |

Door: Marc Guillet. Foto’s: Slawomira Kozieniec – De straten van Istanbul worden een openluchtmuseum met honderden stervormige sculpturen die dienen als bakens van succes, hoop en licht. Ze zijn bedoeld om kinderen in heel Istanbul inspiratie te geven. De.. Lees verder »

23 augustus 2011 |

Door Marc Guillet: Een bezoek aan Istanbul is niet compleet zonder een bezoek aan de prachtige Hagia Sophia (Aya Sofya in het Turks). Vooral de enorme ruimte en de gigantische koepel spreken tot de verbeelding. Voor mij is dit.. Lees verder »

13 mei 2011 |

In het weekend van Moederdag was ik weer in Turkije. In Istanbul, om precies te zijn. Bij thuiskomst vertelde ik vrienden over het feit dat mijn vriendin en ik op moederdag naar Büyükada waren geweest, een eiland in de.. Lees verder »

11 mei 2011 |

Eerst is er van een afstand de rook. Dichterbij ruik je iets dat je doet denken aan barbecue. Maar dit is anders. De geur heeft iets weg van geroosterd vlees, maar veel subtieler. ‘Kestane kebab!’ (geroosterde kastanjes) roept de.. Lees verder »

Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved