Isparta

1

Als je in Turkije over Isparta praat, dan heb je het al heel snel over de bekende rozenolie. De stad staat bekend om zijn productie hiervan en wordt ook wel de Rozenstad genoemd. Nadat we een hotelgids over zijn geboorteplaats hoorden praten werden we wel erg nieuwsgierig. Hij vertelde ons dat Isparta nog veel meer specialiteiten en bijzondere bezienswaardigheden heeft. Benieuwd wat er allemaal te ontdekken viel in deze stad, besloten we om erheen te reizen. Dat deze trip zo indrukwekkend werd hadden we van tevoren niet verwacht.

Isparta ligt, met de auto, op ongeveer twee uur rijden van Antalya. Onderweg, tijdens de rit, hoef je je niet te vervelen. Het prachtige landschap, waar je naar blijft kijken, zorgt voor genoeg afwisseling. Zoals het stuk langs het Karacaören stuwmeer en het gebergte.

Over Isparta

Isparta is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad telt ongeveer 150.000 inwoners en ligt op 1030 meter hoogte in een vallei tussen het Burdur- en het Eğirdirmeer. Het is één van de snelstgroeiende steden van Turkije, met veel cultuur, universiteiten en ziekenhuizen.

Goed om te winkelen

Wat meteen opvalt in het centrum zijn de vele winkels met roze deuren en gevels. Hier worden allerlei rozenproducten verkocht, zoals het bekende rozenwater. Van zeepjes tot jam, overal zijn de rozen in verwerkt. Wie van winkelen houdt zit goed in Isparta. Er zijn veel moderne kledingzaken en gezellige terrasjes. De echte winkelfanaten kunnen hun hart nog verder ophalen in het nieuwe overdekte winkelcentrum, naast het grote busstation. Hier zijn veel bekende, trendy winkels te vinden. Er is zelfs een ijsbaan.

Isparta Centrum
Isparta Centrum

Rijke historie

Tijdens een stadswandeling word je herinnerd aan de rijke historie van Isparta. De stad is in het verleden bewoond door diverse beschavingen. Oude moskeeën, badhuizen en antieke huizen staan er tussen de moderne gebouwen. Zo liepen wij door een straat met huizen uit het Griekse tijdperk. Erg indrukwekkend.

Abdullah Kiliç, manager van het toeristische informatiecentrum:” Isparta heeft zowel in de zomer, als in de winter genoeg te bieden. In de zomer kan men er van de zon genieten bij één van de meren. Of lekker een terrasje pakken. In de winter kan men gaan skiën in Davraz.” Volgens de manager wordt de stad vaak bezocht door toeristen die op culturele rondreis zijn. De stad en omliggende omgeving heeft veel natuurschoon en cultuur.

Geschiedenis van de stad

Isparta is gevonden in een gebied die in de tijd voor Christus Pisidia werd genoemd. De stad is door de eeuwen heen, altijd een belangrijke vestigingsplaats geweest. Dit is vooral te danken aan de goede geografische ligging. In de vijfde eeuw voor Christus stond Isparta bekend onder de naam Baris en behoorde toen tot het Byzantijnse rijk. De stad behoort een lange tijd tot dit rijk. In 1203 wordt ze bezet door de Seltsjoeken. Zij bleven hier tot de dertiende eeuw. Hierna, rond het eind van de dertiende eeuw, gaat Isparta deel uitmaken van het rijk van emir Hamidoglu. In 1381 wordt Isparta door hem verkocht aan de sultan Murat I. Een Ottomaanse sultan aan de beginperiode van het Ottomaanse rijk. Pas in 1926 krijgt Isparta zijn huidige naam. Aan het eind van deze eeuw vestigen Moslimse vluchtelingen uit de Balkan zich in de omgeving. Zij brengen ook de kennis over de productie van het rozenwater met zich mee.

Oude, antieke huizen

Vooral in de buurt van het stadscentrum staan nog wat antieke Turkse huizen. Deze huizen zijn weer onder te verdelen in twee groepen: de Agha en de Hanaylı huizen. De Agha huizen behoorden tot de minder bedeelden. Dit waren huizen voor bewakers en bedienden. De kamers hadden meestal uitzicht op een binnenplaats. De wat meer solide Hanaylı huizen werden bewoond door mensen met meer inkomen. Deze waren een stuk comfortabeler . Zo stond er in ieder geval een inbouwkast en was de keuken een stuk luxer. Andere oude huizen dan die van Turken, zijn de Griekse huizen.

Isparta, Griekse Wijk
Isparta, Griekse Wijk

Davraz

Het Davraz skicentrum ligt op 26 kilometer afstand van Isparta en is gemakkelijk te bereiken. Vooral in de weekenden trekt het massa’s mensen. Het is geschikt voor verschillende soorten van wintersport, dus van skiën tot snowboarden.

Yalvac

Yalvaç ligt op ongeveer zestig kilometer afstand van Isparta. In deze bijzondere plaats speelt de geschiedenis een belangrijke rol. Hier ligt namelijk de antieke stad van Antiocheia van Pisidia. De stad bestaat uit ruïnes en oude bouwwerken als de Sint-Paulusbasiliek, de aquaducten, de tempel van Augustus, het theater, de marmeren straten en een Romeins badhuis.

Eğirdir

De toeristische trekpleister in de omgeving is Eğirdir. Klik hier voor meer over Eğirdir.

Overblijfselen van kerken

Dat er vroeger mensen met verschillende geloven in de stad hebben geleefd is af te leiden uit de overblijfselen van de twee kerken. De  Aya Yorgi Kerk uit 1858 en de Aya Payana kerk uit 1750.

Het is wel duidelijk dat de stad en zijn omgeving veel te bieden heeft om meerdere vlakken. Voor ons was het in ieder geval een indrukwekkende trip, waarbij we veel hebben gezien. Nog één tip; Als je Isparta verlaat, vergeet dan niet om een souvenir mee te nemen uit één van de vele rozenwinkels. Onze drie favorieten zijn het rozenwater, de bodylotion en de rozenjam (gül reçelli).

Isparta, Winkel met rozenproducten
Isparta, Winkel met rozenproducten

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.