login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Na een aardbeving in 1957 is bijna heel deze antieke havenstad verwoest. Maar uit de wederopbouw is wel een ontzettend mooi toeristenoord gegroeid met een zeer goede jachthaven, uitstekende verblijfsmogelijkheden en een plezierige multiculturele sfeer.

Fethiye Panorama door Said Nuri

Fethiye Panorama door Said Nuri

Een stukje geschiedenis

Deze plaats dankt zijn huidige naam aan Fethi Bey, een piloot uit de onafhankelijkheidsoorlog (einde 1923) die in deze plaats neerstortte. Hiervoor heette Fethiye Telmessos en was het een belangrijke handelsstad van de Lyciёrs. Uit deze periode die duurde tot rond de 4e eeuw voor Christus stammen de interessantste sporen van het verleden in Fethiye.

Bezienswaardigheden

In het oostelijke gedeelte van de stad zijn nog enkele rotsgraven in de bergen terug te vinden die gespaard zijn gebleven door de aardbeving. Een mooi voorbeeld hiervan is Necropolis en het graf van Amyntas. Het is ongelooflijk hoe knap deze grafmonumenten in de rotswanden zijn uitgehouwen. Ook de Ionische zuilen ontbreken hier niet.

Net even ten zuiden van Fethiye ligt het badplaatsje Ölüdeniz, wat letterlijk ‘Dode Zee’ betekend. Hier moet je zeker een bezoekje aan brengen als je in de buurt bent. Het strand is wit en de zee is helderblauw. Het plaatsje ligt in een mooie baai tussen de groenbeboste bergen in. Dit strand is in het hoogseizoen erg druk bezocht.

Oludeniz in Fethiye

Oludeniz in Fethiye

Activiteiten

In de jachthaven van Fethiye worden elke dag wel boottochten aangeboden. Veel van deze boten hebben een glazen bodem! Vanuit Ölüdeniz is er de mogelijkheid om te paragliden. Ook de wandelaars komen hier aan hun trekken. Een aanrader is ‘The Lycian Way’. Dit is een wandelroute door de bergen van Ölüdeniz naar Antalya.

Op de weg van Kalkan-Kas, kom je na ongeveer 7 minuten rijden een heel mooie baai tegen. Pal langs de weg, tussen de bergen ligt Kaputas plaji (strand). Hier is het water prachtig blauw, en de kiezels helderwit. Vergeet.. Lees verder »

Het verlaten Kaya Köy, vroeger bekend als Karmylassos en later als Levissi, was een bloeiende Griekse stad tot hij werd verlaten bij de uitwisseling van bevolkingsgroepen in 1923. De bevolking bestaat nu alleen nog maar uit skeletten, maar vroeger.. Lees verder »

Ölüdeniz ligt langs de Egeïsche kust en wordt gezien als een van de mooiste badplaatsen in Turkije. De kilometerslange stranden in combinatie met de prachtige Lagune omringd door pijnboom bedekte bergen maken van Ölüdeniz een echt paradijs.

Saklıkent is een verborgen kloof, gelegen op ongeveer 50 kilometer vanaf Fethiye in de zuidelijke provincie Mugla. De kloof is 300 meter diep en 18 kilometer lang. In de zomerperiode trekt Saklıkent veel binnenlandse, maar ook steeds meer buitenlandse.. Lees verder »

26 maart 2011 |

1 februari 2011 |

30 januari 2011 |

24 januari 2011 |

20 maart 2010 |

4 september 2012 |

Voor de kust bij Fethiye, in de Dode Zee, is een 20 meter lange walvis gezien. De walvis werd opgemerkt door een parachutist die op dat moment in de lucht was. Hij dacht zelf eerst een onderzeeër te hebben.. Lees verder »

19 april 2012 |

In de Turkse badplaats Fethiye, in de provincie Muğla, is door de kustwacht een 40 meter lange boot gecontroleerd tot zinken gebracht. De gemeente hoopt hiermee meer duikers aan te trekken. Met saxofoonmuziek op de achtergrond is de boot.. Lees verder »

11 maart 2012 |

Veel Europese vakantiegangers hebben hun stem laten horen en gaven het afgelopen jaar weer de voorkeur aan het Turkse strand. In 2011 kwamen er maar liefst 31,5 miljoen toeristen naar Turkije. Het Kumburnu strand in Fethiye, Mugla is door.. Lees verder »

Helaas zijn er nog geen columns over Fethiye geplaatst. Heb jij een column met betrekking tot Fethiye die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Helaas zijn er nog geen verslagen over Fethiye geplaatst. Heb jij een verslag met betrekking tot Fethiye die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved