Fethiye

0

Na een aardbeving in 1957 is bijna heel deze antieke havenstad verwoest. Maar uit de wederopbouw is wel een ontzettend mooi toeristenoord gegroeid met een zeer goede jachthaven, uitstekende verblijfsmogelijkheden en een plezierige multiculturele sfeer.

Fethiye Panorama door Said Nuri
Fethiye Panorama door Said Nuri

Een stukje geschiedenis

Deze plaats dankt zijn huidige naam aan Fethi Bey, een piloot uit de onafhankelijkheidsoorlog (einde 1923) die in deze plaats neerstortte. Hiervoor heette Fethiye Telmessos en was het een belangrijke handelsstad van de Lyciёrs. Uit deze periode die duurde tot rond de 4e eeuw voor Christus stammen de interessantste sporen van het verleden in Fethiye.

Bezienswaardigheden

In het oostelijke gedeelte van de stad zijn nog enkele rotsgraven in de bergen terug te vinden die gespaard zijn gebleven door de aardbeving. Een mooi voorbeeld hiervan is Necropolis en het graf van Amyntas. Het is ongelooflijk hoe knap deze grafmonumenten in de rotswanden zijn uitgehouwen. Ook de Ionische zuilen ontbreken hier niet.

Net even ten zuiden van Fethiye ligt het badplaatsje Ölüdeniz, wat letterlijk ‘Dode Zee’ betekend. Hier moet je zeker een bezoekje aan brengen als je in de buurt bent. Het strand is wit en de zee is helderblauw. Het plaatsje ligt in een mooie baai tussen de groenbeboste bergen in. Dit strand is in het hoogseizoen erg druk bezocht.

Oludeniz in Fethiye
Oludeniz in Fethiye

Activiteiten

In de jachthaven van Fethiye worden elke dag wel boottochten aangeboden. Veel van deze boten hebben een glazen bodem! Vanuit Ölüdeniz is er de mogelijkheid om te paragliden. Ook de wandelaars komen hier aan hun trekken. Een aanrader is ‘The Lycian Way’. Dit is een wandelroute door de bergen van Ölüdeniz naar Antalya.