Eskisehir

0

Eskişehir is een stad in centraal Turkije met ongeveer 600.000 inwoners. De oude naam van de stad is Dorylaeum. Het is de hoofdstad van de provincie Eskişehir, die grenst aan de provencies Bilecik, Bolu, Ankara, Afyonkarahisar, Konya en Kütahya.

Eskisehir is nog niet zo bekend bij de gemiddelde toerist, maar het is zeker een leuke stad om te bezoeken. Door de stad loopt de rivier de Porsuk, die zich vertakt en voor een klein grachtenstelsel in het straatbeeld zorgt. Eskişehir is een van de 15 steden in Turkije die is verdeeld in twee deelgemeenten: Odunpazarı en Tepebaşı, met overkoepelend de büyükşehir belediyesi (“grote stadgemeente”) Eskişehir.

Het is een interessante stad om te bekijken. Hier kun je de moderne Turk vinden, en de stad is enkele jaren geleden ook voor een gedeelte gemoderniseerd. Waardoor het een gezellig, vrolijk en hedendaags uiterlijk heeft gekregen.

Industriegebied

Eskişehir is een industriegebied waar onder meer auto-onderdelen, gevechtsvliegtuigen, bouwmaterialen, witgoed en banket worden geproduceerd. Tevens heeft de stad twee universiteiten en de luchtmachtbasis. Veel Turkse immigranten uit centraal Turkije in Europa, voornamelijk uit Emirdağ, kopen hier vakantiehuizen.

Leuk om te zien zijn de kleine werkplaatsen langs het water van de handwerklieden. Hier kunt u zien hoe meerschuimpijpen worden gesneden en er werken ook enkele goudsmeden. Wat zij vervaardigen vind je terug in souvenirwinkeltjes door bijna heel Turkije.

De stad is ook zeer bekend met hamams, die gevoed worden met natuurlijk bronwater. De hamams liggen in het centrum van de stad. Uit omringende steden komen hier veel bezoekers op af.

Openbaar vervoer

Sinds de Turkse hogesnelheidslijn tussen Ankara en Eskişehir rijdt worden de hamams ook vaker bezocht door mensen uit Ankara. In 2011 zal deze hogesnelheidslijn verder tot Istanbul rijden. Vanaf 2004 rijdt er door de stad ook een eigen tram, die geregeld wordt door vervoersmaatschappij EsTram. In de zomer van 2007 is er ook een groot internationaal vliegveld geopend.

Parken en natuur

Sinds 2008 heeft Eskişehir enkele grote parken zoals het Şelale-park (watervalpark) en het Kent-park (stadpark). In het Kent-park is een strand aangelegd (het eerste kunstmatige strand in Turkije) en zijn er twee zwembaden gerealiseerd. Op 22 juli 2009 werden de zwembaden en het strand officieel geopend door burgemeester Yılmaz Büyükerşen.

Bezienswaardigheden zijn er voor de rest niet veel, omdat deze plaats in de tijd van de Sultans van weinig betekenis was. Er is wel een etnografisch museum in het stadsdeel Dede en in de wijk Akarbasi staat een archeologisch museum. Ook is er zoals in veel steden een klein Ataturk museum.