login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Eskişehir is een stad in centraal Turkije met ongeveer 600.000 inwoners. De oude naam van de stad is Dorylaeum. Het is de hoofdstad van de provincie Eskişehir, die grenst aan de provencies Bilecik, Bolu, Ankara, Afyonkarahisar, Konya en Kütahya.

Eskisehir is nog niet zo bekend bij de gemiddelde toerist, maar het is zeker een leuke stad om te bezoeken. Door de stad loopt de rivier de Porsuk, die zich vertakt en voor een klein grachtenstelsel in het straatbeeld zorgt. Eskişehir is een van de 15 steden in Turkije die is verdeeld in twee deelgemeenten: Odunpazarı en Tepebaşı, met overkoepelend de büyükşehir belediyesi (“grote stadgemeente”) Eskişehir.

Het is een interessante stad om te bekijken. Hier kun je de moderne Turk vinden, en de stad is enkele jaren geleden ook voor een gedeelte gemoderniseerd. Waardoor het een gezellig, vrolijk en hedendaags uiterlijk heeft gekregen.

Industriegebied

Eskişehir is een industriegebied waar onder meer auto-onderdelen, gevechtsvliegtuigen, bouwmaterialen, witgoed en banket worden geproduceerd. Tevens heeft de stad twee universiteiten en de luchtmachtbasis. Veel Turkse immigranten uit centraal Turkije in Europa, voornamelijk uit Emirdağ, kopen hier vakantiehuizen.

Leuk om te zien zijn de kleine werkplaatsen langs het water van de handwerklieden. Hier kunt u zien hoe meerschuimpijpen worden gesneden en er werken ook enkele goudsmeden. Wat zij vervaardigen vind je terug in souvenirwinkeltjes door bijna heel Turkije.

De stad is ook zeer bekend met hamams, die gevoed worden met natuurlijk bronwater. De hamams liggen in het centrum van de stad. Uit omringende steden komen hier veel bezoekers op af.

Openbaar vervoer

Sinds de Turkse hogesnelheidslijn tussen Ankara en Eskişehir rijdt worden de hamams ook vaker bezocht door mensen uit Ankara. In 2011 zal deze hogesnelheidslijn verder tot Istanbul rijden. Vanaf 2004 rijdt er door de stad ook een eigen tram, die geregeld wordt door vervoersmaatschappij EsTram. In de zomer van 2007 is er ook een groot internationaal vliegveld geopend.

Parken en natuur

Sinds 2008 heeft Eskişehir enkele grote parken zoals het Şelale-park (watervalpark) en het Kent-park (stadpark). In het Kent-park is een strand aangelegd (het eerste kunstmatige strand in Turkije) en zijn er twee zwembaden gerealiseerd. Op 22 juli 2009 werden de zwembaden en het strand officieel geopend door burgemeester Yılmaz Büyükerşen.

Bezienswaardigheden zijn er voor de rest niet veel, omdat deze plaats in de tijd van de Sultans van weinig betekenis was. Er is wel een etnografisch museum in het stadsdeel Dede en in de wijk Akarbasi staat een archeologisch museum. Ook is er zoals in veel steden een klein Ataturk museum.

Een vaste plaats om de lange rijen toeristen te vinden in Amsterdam is natuurlijk Madame Tussauds. Turkije heeft iets vergelijkbaars in Eskisehir, waar de hobby van de excentrieke burgemeester is uitgelopen tot een heus museum. De burgervader maakte al.. Lees verder »

20 maart 2010 |

4 april 2013 |

De gemeente Odunpazari in de Turkse provincie Eskişehir is begonnen met het testen van elektrische afvalwagentjes die gescheiden afval ophalen in de regio. De pilot, die deze week is begonnen in de gemeente, bestaat uit de inzet van Eco.. Lees verder »

20 maart 2013 |

Na het succes van de hogesnelheidslijnen Ankara-Eskişehir en Ankara-Konya, gaat binnenkort ook de YHT (Yüksek Hızlı Tren) tussen Eskişehir en Konya rijden. Dit maakte minister van Transport Binali Yıldırım bekend. Sinds 2009 werkt Turkije al aan het project om.. Lees verder »

20 mei 2012 |

De stad Eskişehir in de gelijknamige provincie in het binnenland van het noordwesten van Turkije is verkozen tot Cultuur Hoofdstad van de Turkse Wereld 2013. Het voorstel om juist deze stad te kiezen werd goedgekeurd tijdens de 29e termijn.. Lees verder »

23 april 2012 |

Vanaf 24 april wordt er een pilot gestart in Eskisehir voor het elektronische doktersrecept. Deze kunnen vanaf elke huisartenpost naar elke apotheek verstuurd worden. Alles zal centraal worden geregeld. Met dit systeem wil de SGK (Instelling voor Sociale Zekerheid).. Lees verder »

22 augustus 2011 |

In de komende vier jaar, zullen YHT (Yüksek Hızlı Tren) verbindingen tussen Ankara en Istanbul, Ankara en Izmir en tussen Ankara en Sivas in werking treden. In 2009 ging de hogesnelheidslijn (YHT) al rijden tussen de provincies Ankara en.. Lees verder »

18 maart 2010 |

De Turkse versie van Disneyland? Vanaf eind dit jaar zullen kinderen van alle leeftijden de kans krijgen hun sprookjeshelden tot leven te zien komen in Turkije. Als onderdeel van een parkproject op een oppervlakte van 7,000 vierkante meter, gelegen.. Lees verder »

Helaas zijn er nog geen columns over Eskisehir geplaatst. Heb jij een column met betrekking tot Eskisehir die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Helaas zijn er nog geen verslagen over Eskisehir geplaatst. Heb jij een verslag met betrekking tot Eskisehir die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved