Erzurum

0

Erzurum is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Erzurum. De stad heeft 550.569 inwoners (in 2010). Erzurum ligt 190 kilometer ten oosten van Erzincan en 1300 kilometer ten oosten van Istanbul, op een hoogvlakte op 1950 meter boven zeeniveau. Door deze hoogte kent Erzurum het meest ruige klimaat van heel Turkije. De zomers zijn kort en heet, terwijl de winters erg koud en sneeuwrijk zijn. In oktober valt de eerste sneeuw al.

Er kan veel sneeuw vallen in Erzurum
Er kan veel sneeuw vallen in Erzurum

Atatürk Universitesi

Een belangrijke bron van inkomen en economische activiteiten is vooral te danken aan de grote Atatürk University in Erzurum. Deze universiteit is opgericht in 1950 en is inmiddels één van de grootste universiteiten van Turkije met meer dan 40.000 studenten.

Ataturk University Erzurum Campus
Ataturk University Erzurum Campus

Voor meer foto’s van de campus en alle verschillende faculteiten kun je terecht bij deze fotogalerie van de universiteit.

Wintersport

Het wintersport toerisme is in Erzurum ook heel erg in opkomst. Nog geen 10km vanaf het centrum van Erzurum ligt de berg Palandöken. Meer informatie over wintersport en Palandöken vind je hier: http://www.nederlandersinturkije.nl/turkije/wintersport/

Palandoken Erzurum Wintersport
Palandoken Erzurum Wintersport

Winter Universiade 2011 in Erzurum

De Winter Universiade is een internationaal multisportevenement, georganiseerd voor universiteitsstudenten. Het evenement wordt georganiseerd door de International University Sports Federation (FISU). De naam is een combinatie van de woorden “Universiteit” en “Olympiade”. De Universiade wordt om de twee jaar gehouden. Aan het programma nemen ongeveer 3500 studenten deel. De sporten zijn: alpineskiën, langlaufen, skispringen, Noordse combinatie, kunstschaatsen, ijshockey, shorttrack (schaatsen), biatlon, snowboarden, langebaanschaatsen en curling.

Geschiedenis

De eerste naam van de stad was Theodosiopolis, naar de Romeinse keizer Theodosius II. De stad werd omstreeks het jaar 415 gesticht, toen de Byzantijnen het gebied veroverden. Toen in de tiende eeuw de Turken het gebied veroverden kreeg de stad de naam Erzen. Maar doordat er meerdere steden met die naam bestonden leidde dat tot verwarring. Daarom werd het woord Rum toegevoegd, waarmee men wilde aanduiden dat het hier ging om Erzen gelegen in het Romeinse gebied: Erzen al-Rum.

Hoewel de stad gelegen was in een bar klimaat met een lange winter en er in het gebied veel aardbevingen voorkwamen, ontwikkelde de stad zich tot een belangrijke halte in de zijderoute van Perzië naar de Zwarte Zee. Vanaf de 15e eeuw won de scheepsvaart echter aan belang, en stagneerde de groei van Erzurum.

Erzurum samengevat in foto’s