Cesme

0

Ten westen van Izmir, bijna volledig omgeven door Egeïsche Zee, ligt het schiereiland Çeşme. De naam Çeşme betekent ‘fontein’ en is een verwijzing naar de vele fonteinen die hier in de 18e en 19e eeuw zijn gevonden. Het is een van de mooiste kusten van Turkije, omgeven door staalblauw water, begroeid met anijs-, sesam- en artisjokvelden, en hier en daar vijgen- en gombomen. In de ongerepte baaien kunt u naar hartelust en in alle rust zwemmen. Ook de vakantieverblijven, restaurants, sport- en ontspanningsfaciliteiten op het schiereiland zijn uitstekend. De kleine haven van Çeşme (80 km van İzmir) wordt gedomineerd door de 14e eeuwse Genuese burcht die de Osmanen gerestaureerd en uitgebreid hebben. Thans is de stad een geliefd vakantieoord met uitstekende voorzieningen en restaurants.

Oude Huizen aan de Boulevard van Cesme
Oude Huizen aan de Boulevard van Cesme

De 16e-eeuwse karavanserai dichtbij de burcht werd gebouwd in opdracht van Süleyman I en fungeert nu als hotel, terwijl de 19e-eeuwse Kerk van Hagios Haralambos nu is omgebouwd tot de Emir Çakakunstgalerij. De kuuroorden zijn als het ware een ontspanning aan het moderne leven. Hier vindt u ook tapijten van de beste kwaliteit, lederwaren en allerlei souvenirs. ‘s Avonds heerst er een drukte van belang in de restaurants, cafés, bars en disco’s langs de kustboulevard.

Cesme by Night by ottopr
Cesme by Night by ottopr

Activiteiten

U kunt ook een jacht huren om de prachtige kustlijn van dit schiereiland te verkennen. Elke zomer vindt in Çeşme een Internationale Zangwedstrijd plaats. Wekelijks vertrekken ferry’s van Çeşme naar Venetië. Wat meteen opvalt bij aankomst in de uiterst populaire kustplaats Ilıca, is het onmetelijke grote witte zandstrand en de buitengewone faciliteiten van de Altın Yunus jachthaven. De baai is hier ideaal voor watersporten, vooral zeilen en windsurfen. De thermische baden rond Ilıca zijn zeer bekend; de beste vindt u in de baai van Sifne. Kampeerders die opzoek zijn naar een comfortabele camping kunnen terecht in Paşa Limanı.

Surfen in Alacati
Surfen in Alacati

In Ilıca vindt jaarlijks de kleurrijke Internationale Optimistenzeilrace van Çakabey plaats. Twintig kilometer ten noordoosten van Çeşme ligt Ildırı, in vroegere tijden bekend onder de naam Erythrai. Wie de Acropolis bij zonsondergang beklimt, wordt beloond met prachtige avondgezichten over de baai en de eilanden. Vlakbij de Golf van Gerence kunt u met een jacht of met de auto de inham ten noordoosten van het schiereiland Çeşme verkennen. De prachtige natuur is ideaal voor een relaxte wandeling, de baai is een uitgelezen plek voor watersporten. In Dalyan, een vissersdorpje gebouwd op de diepe, beschutte inham net ten noorden van Çeşme, bevinden de beste visrestaurants uit de streek zich aan de pier van de drukke jachthaven.

Ilica Cesme
Ilica Cesme

Omgeving

Çiftlik is zeer geliefd bij de toeristen omwille van de uitgebreide accommodatiemogelijkheden en het onmetelijke zandstrand (Pırlanta Plaj) net ten zuidwesten van de stad. De campings liggen zuidwaarts en in de omgeving strekt zich één van de beste stranden uit de regio uit, namelijk het Altınkum Plaj (Gouden Strand).

Op de heuvel van het typisch Egeïsche stadje Alaçatı staan windmolens, waarvan een aantal omgebouwd zijn tot restaurants. Alaçatı ligt zuidelijk landinwaarts van Ilıca en de kust; een paar kilometer zuidwaarts ligt een goed strand.

Vissersbootjes in de omgeving
Vissersbootjes in de omgeving

Langs de zuidwestkust van de stad ligt een bekende zeilregio met paradijselijke baaien (weliswaar enkel per jacht te bereiken), waar het heerlijk is om even aan te meren. Urla İskelesi, het vroegere Clazomenae, heeft een zeehaven en een hele diversiteit aan accommodatiemogelijkheden in verschillende prijsklassen. (Turks Verkeersbureau)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.