login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Door de schilderachtige straatjes met witte huizen, een fraaie ligging aan de Golf van Gökova, een grote vloot van plezierjachten en zijn stoere kruisridderslot heeft Bodrum zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste toeristische centra van de zuidelijke Egeïsche-Zeekust. Bodrum telt 132.000 inwoners en ligt precies tegenover het Griekse eiland Kos.

Vakantiestad

Bodrum had de naam vooral in trek te zijn bij de jonge jet-set van Turkije, maar door de groeiende interesse in Turkije als vakantieland voor Westerse toeristen is de stad steeds meer een internationale vakantieplaats geworden.

Uitzicht op het strand

Nachtleven

Na een heerlijk maal genoten te hebben in één van de vele restaurants, kan je verdergaan in de opwindende bars en disco’s aan de andere kant van de haven. Enkele van de populaire danscafés zijn: Küba, Helva en Fink

Als je verder doorwandelt langs de boulevard naar het stadscentrum van Bodrum en de moskee voorbijloopt, kom je in een wirwar van straatjes. Deze plaats is bomvol bars, inclusief de heel bekende Adamik Bar. Geen wonder dat dit ook de “Barstreet” genoemd wordt en iedereen kent die ook. Maar er zijn ook nachtclubs en disco’s met loeiende muziek tijdens de nacht. Als je op zoek bent naar een privé-kroegentocht om je favoriete plekje te vinden, waarom probeer je dan volgende kroegen niet eens uit: Hadigari, Yetigari, Red Lion, Rock bar, Ora bar en White house enz… En ja, de lijst gaat nog veel verder… Inmiddels is het uitgaansleven ook verspreidt naar Gümbet.

De Barstreet in Gumbet

De Barstreet in Gumbet

Iets heel speciaals hier in Bodrum is een de Catamaran Club Bodrum, een enorme varende discotheek op het water met een grote glazen dansvloer. Het is dus letterlijk dansen op het water. Deze grote boot neemt je mee de zee op voor een onvergetelijke party cruise, maar denk erom dat het moeilijk wordt om van boord te gaan voor de catamaran weer aanmeert in de haven. Er gaat maar paar keer een reddingsbootje die je kan droppen als je genoeg hebt van al het gefeest.

Op de glazen dansvloer van Catamaran Club Bodrum

Op de glazen dansvloer van Catamaran Club Bodrum

Daarnaast moet je, wanneer je in Bodrum bent, uit je dak zijn gegaan in de Harlikarnas disco. In deze grootste openluchtdisco van Europa kunnen tot 5000 nachtbrakers dansen onder de blote hemel. Let wel op, de drankjes zijn hier erg prijzig!


Video impressie van een schuimparty in Halikarnas

Shoppen

Bodrum is een echte shoppingwalhalla waar je eigenlijk dag en nacht door kunt shoppen. Zo zijn er talloze kleine winkeltjes in de uiteenlopende winkelstraten waar je van alles kunt vinden. Ook is hier veel “nep” merkkleding te vinden voor uiterst lage prijzen. Uit ervaringen blijkt dat de kwaliteit echter niet onderdoet aan het origineel en dat men in de echte winkels vaak niet kan vertellen dat je iets “neps” draagt.

Een van de vele overdekte winkelstraten

Een van de vele overdekte winkelstraten

Wil je nog meer shoppen en entertainment, dan kun je terecht bij een van de verschillende shopping malls die Bodrum je bied. Neem bijvoorbeeld het OASIS Shopping Culture & Entertainment Center dat sinds 1998 geopend is. Dit is het meest unieke en het grootste winkel centrum in Bodrum. Veel luxe winkels hebben zich hier inmiddels gevestigd. Daarnaast biedt dit centrum je niet alleen maar winkels. Er zijn verschillende entertainment gedeeltes voor ouderen en jongeren, je kunt er heerlijk eten en drinken onder het genot van live muziek en diverse fontein en lichtshows en er is ook gedacht aan de kleintjes die een eigen avontuur kunnen beleven in Adventureland. Wil je na afloop ook naar de film? Geen probleem, er zijn 5 bioscoopzalen aanwezig.

Het Oasis Winkel- en Entertainment Centrum in Bodrum

Het Oasis Winkel- en Entertainment Centrum in Bodrum

Omgeving

Op het schiereiland is meteen het kruisvaarderskasteel St. Pieter te zien en de boulevards met de witte villa’s. Het kasteel bevat nu het museum voor onderwater-archeologie, alsmede een openluchttheater. Het oudste scheepswrak ter wereld ligt daar ook opgesteld. Het hoogste punt van het kasteel is de zg. Franse toren waar een interessante verzameling Myceense artefacts ligt tentoongesteld. In de Hall of coins is een unieke tentoonstelling van ruwe en bewerkte edelstenen, buiten is een collectie grafstenen en antieke amfora’s te zien. Tenslotte is er nog een ruimte met zaken uit het bronzen tijdperk.

De moskeeën Tepecic Camii en Adliye Camii zijn ook bezienswaardig. Men kan daar kennismaken met oosterse decoraties, arabesken, geometrische motieven, vegetatieve patronen en teksten.

Bodrum heeft een eigen vliegveld. Op hetzelfde schiereiland liggen ook populaire vakantieplaatsjes als Bitez, Torba en het inmiddels aan Bodrum vastgegroeide toeristenoord Gümbet. De op een na grootste plaats op het schiereiland is Turgutreis, waar elke zaterdag een grote markt welke vooral door de toeristen goed wordt bezocht.

Geschiedenis

De haven van Bodrum werd in de elfde eeuw voor Christus door de Grieken gekoloniseerd. Later zou de stad bloeien onder Perzisch gezag. Bodrum was hoofdstad van de satrapie Carië.

De satraap Maussollos maakte de stad, die toen nog Halicarnassus (Halikarnassos) heette, tot zijn hoofdstad. Na zijn overlijden, in 353 v.Chr., gaf zijn zuster en tevens weduwe Artemisia opdracht tot de bouw van een monumentale graftombe; dit Mausoleum van Halicarnassus zou later gaan behoren tot de zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid. Een aardbeving verwoestte het mausoleum na 17 eeuwen, maar van de restanten bouwde men in de middeleeuwen een fraai kruisvaarderskasteel van Sint Pieter.

Alexander de Grote veroverde Bodrum in 334 v.Chr. op de Perzen, zijn eerste belangrijke overwinning op hen. De stad werd vernietigd en had daarna geen betekenis meer.

In 1402 werd de Ottomaanse keizer van zijn troon gestoten en veroverden de kruisridders (de Johannieters vanuit Rhodos) Bodrum en bouwden het huidige kasteel St. Pieter ter verdediging van de stad, maar niet altijd met succes.

Deze middeleeuwse burcht, het symbool van de stad, domineert de haven van Bodrum. De 15de eeuwse burcht is gedeeltelijk opgebouwd uit de stenen van de graftombe van koning Mausolos. De burcht is is dagelijks te bezoeken en een bezoek.. Lees verder »

Verwacht hierbij niet zoiets als de kinderdijk in Nederland. Want voor de windmolens zelf hoef je er eigenlijk (nog) niet naar toe te gaan. Deze worden momenteel nog gerestaureerd en er is niet heel veel bijzonders te zien. Wel.. Lees verder »

Het Antieke Amfitheater in Bodrum is een belangrijk bouwwerk uit een langvervlogen tijdperk, wat werd uitgehouwen in de rotsige heuvels achter Bodrum. Het werd gebouwd tijdens het koningschap van Carius tijdens de Hellennistische tijd (330-30vChr) en biedt zitplaatsen voor.. Lees verder »

Het Mausoleum van Halicarnassus wordt algemeen gerekend tot de zeven klassieke wereldwonderen. Het was de graftombe van Maussollos, de satraap (gouverneur) van Carië van 377 tot 353 v. Chr, gebouwd door de architect Pytheos en Satyros. Zijn residentie was.. Lees verder »

Het schip van Uluburun is het oudst bekende scheepswrak uit de geschiedenis. Het dateert uit de veertiende eeuw voor Christus, de late bronstijd en is een belangrijke archeologische vondst, vanwege de ouderdom, maar ook vanwege de rijkdom van materialen.. Lees verder »

Turkbuku ligt 20 kilometer vanaf Bodrum en is een goede adempauze als je een dag weg wilt van de massa en het lawaai. De weg langs het water is gesloten in de zomer. De houten uitbreidingen van de restaurants.. Lees verder »

22 februari 2010 |

door Oad Reizen

22 februari 2010 |

by vitasjoukes1988

22 februari 2010 |

22 februari 2010 |

by ferrari34

8 februari 2010 |

Rakkas Magazin interviewt wat mensen in Bodrum.

11 januari 2017 |

Voor mensen die houden van luxe ultra all-inclusive vakanties in 5-sterren hotels is er goed nieuws. Dit jaar gaan er weer gloednieuwe resorts open in Turkije. Wij hebben de meest opvallende op een rijtje gezet. Turkije blijft een enorm populaire vakantiebestemming... Lees verder »

25 maart 2013 |

In de Turkse badplaats Bodrum is vandaag “officieel” het toeristenseizoen geopend. De eerste stoet vakantiegangers werd warm onthaald op het vliegveld van Milas. Vakantiegangers uit Denemarken keken verbaast op toen zij ’s avonds aankwamen op het vliegveld van Milas... Lees verder »

22 december 2012 |

Terwijl in het grootste gedeelte van Turkije de temperaturen tot het vriespunt gedaald zijn en er sneeuw is gevallen, genoten de mensen in Bodrum nog van een heerlijk zonnetje. Bewoners en toeristen in Bodrum genoten vrijdag van heerlijk terrasjes.. Lees verder »

18 oktober 2012 |

In de Turkse badplaats Bodrum besloot een bruidspaar om hun huwelijk op een wel hele aparte manier te vieren; Het dansje uit de momenteel erg populaire Koreaanse muziekclip ‘Gangnam Style’ werd hier namelijk geïmiteerd. De zoon van burgemeester Mehmet.. Lees verder »

28 juli 2012 |

Een Chinese website heeft een wedstrijd georganiseerd om Bodrum te promoten bij Chinese vakantiegangers. De winnende 10 paren die hun filmpjes hebben ingestuurd, reizen opnieuw af naar Bodrum en de video’s met hun ervaringen zullen online worden gezet om.. Lees verder »

10 juli 2012 |

In Türkbükü in de Turkse badplaats Bodrum wordt bij het restaurant van hotel Maça Kızı een Lahmacun (Turkse Pizza) en een bekertje Ayran (Soort Karnemelk) verkocht voor 50 Turkse Lira (omgerekend zo’n 22,50 Euro). Het restaurant kreeg hierdoor ineens.. Lees verder »

18 juni 2012 |

Het lijkt erop dat de bereden politie in Turkije ook een succes gaat worden. Nadat we berichtten over de bereden politie in Erzurum en een aantal andere plaatsen, volgt nu ook Bodrum dit voorbeeld. Met een speciale parade werd.. Lees verder »

Helaas zijn er nog geen columns over Bodrum geplaatst. Heb jij een column met betrekking tot Bodrum die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

17 maart 2011 |

Als we in september 2002 weer naar ons geliefde Turkije gaan, dit keer naar Gümbet bij Bodrum, en we weer een paar mooie plekjes in de Dominicus reeks over Turkije hebben gevonden, staat onze route bij vertrek uit Nederland.. Lees verder »

Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved