login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Antalya ligt aan de voet van het Taurusgebergte. Er komen in de zomer veel toeristen, want niet ver van de stad liggen mooie zandstranden. Daar zijn dan ook de meeste hotels en resorts. Antalya ligt niet ver van de steden Denizli, Burdur, Isparta en Konya, die allemaal meer landinwaarts liggen. De stad werd in de tweede eeuw gesticht door koning Attalos II, die er zijn naam aan gaf (Attaleia).

Antalya Marina

Antalya Marina

Antalya is een belangrijke vakantiebestemming voor toeristen die Turkije bezoeken. In het historische centrum zijn er verschillende moskeeën en pleinen te bezoeken. Er is ook een lange, niet autovrije, winkelstraat met vestigingen van verschillende ketens, maar ook lokale handelaars. Opvallend is dat deze tot in de late avond open blijven. De stad is gelegen aan de Turkse Rivièra, hoewel de kust zelf op een aantal kilometer van het centrum ligt. Antalya staat bekend om haar Konyaalti beach (strand met kiezelstenen) en Lara beach (zandstrand).

Lara Beach Antalya

Lara Beach Antalya

Omgeving

In de regio van Antalya bevinden zich onder andere de steden Alanya, Kemer, Side en Belek. Deze regio is rijk aan archeologische sites zoals Sagalassos, maar is ook mooi wat de natuur betreft.

In de nabije omgeving ligt de plaats Myra (tegenwoordig Demre), waar Sint Nicolaas bisschop was. Perge ligt 15 km. ten oosten van Antalya en bezit Griekse ruïnes uit de tijd na de Trojaanse oorlog. In zijn tijd was de apostel Paulus vanaf hier te voet op weg naar de Cestrus-berg. Antalya is eenvoudig te bereiken door zijn haven en het vliegveld aan de rand van de stad. In de stad rijden taxi’s en is er een tramlijn.

Myra - Demre

Myra - Demre

Oude Centrum

Het oude centrum en het havengebied zijn prachtig gerestaureerd. Je kunt er uren ronddwalen in nauwe straatjes met houten huizen, winkeltjes, markten, thee- en koffiehuizen en restaurants. Het is een vreemde gewaarwording om in deze historische omgeving ook hypermoderne nachtclubs en discotheken te vinden. In de Antalya Bazaar wordt uiteraard van alles verkocht, maar vooral liefhebbers van mooie sieraden kunnen hier hun slag slaan.

De oostelijke poort in de stadsmuur werd in de 2de eeuw verfraaid met drie triomfbogen. Dat werd gedaan voor het bezoek van de Romeinse keizer Hadrianus aan Antalya. Deze Hadrianuspoort was vroeger met wit marmer bekleed, maar daar is vrijwel niets van over.

Antalya, De poort van Hadrianus

Antalya, De poort van Hadrianus

Heb je genoeg van de drukte of moet je bijkomen van een lange nacht in het uitgaansleven, ga dan naar een van de parken. Antalya staat bekend om zijn fraai aangelegde stadsparken, vaak met een mooi uitzicht op het Taurusgebergte.

Aspendos

Niet ver van Antalya liggen de ruïnes van Aspendos. De trekpleister daar is een groot Romeins theater dat bijzonder goed bewaard is gebleven. Van oorsprong was het overigens een Grieks theater, maar in de 2e eeuw drukten de Romeinen er hun stempel op. Het bood plaats aan 15.000 toeschouwers en wordt nog steeds gebruikt voor culturele evenementen. Ieder najaar vindt in Antalya een groot kunst- en filmfestival plaats: Altin Portakal (“Gouden Sinaasappel”). (bron: voorbeginners.info)

Antalya Aspendos

Antalya Aspendos

Golftoerisme

Antalya is de laatste tijd ook zeer populair bij golfliefhebbers. De badplaats Belek, op ca. 35 km afstand van Antalya, beschikt over golfbanen van topkwaliteit in een zeer bijzonder landschap met pijnbomen en eucalyptusbomen. Belek heeft 9 golfbanen. Door de zachte winter is het mogelijk om 12 maanden per jaar te golfen.

Golfen Antalya / Belek

Golfen Antalya / Belek

Gelegen op het meest zuidelijke puntje van Turkije ligt de agrarische stad Anamur, vooral bekend om zijn bananen. De naam is afgeleid van het Griekse Anemos, wat wind betekent. Volgens een legende woonde in deze stad een volk dat.. Lees verder »

Op de weg van Kalkan-Kas, kom je na ongeveer 7 minuten rijden een heel mooie baai tegen. Pal langs de weg, tussen de bergen ligt Kaputas plaji (strand). Hier is het water prachtig blauw, en de kiezels helderwit. Vergeet.. Lees verder »

Anamur is een plaatsje op een van de zuidelijkste punten van Turkije. Het ligt langs de grote weg die naar Mersin leidt. Vanaf de weg is een prachtig kasteeltje zichtbaar, dat zeker de moeite is om eens van binnen.. Lees verder »

Momenteel is het een archeologische vindplaats stammend uit de Hellenistische en Romeinse tijd in Turkije, gelegen in de regio Pisidië, 110 km ten noorden van Antalya. Sagalassos is gelegen aan de voet van het Aglasungebergte, vlakbij de gelijknamige gemeente.. Lees verder »

The Green Canyon is een groot stuwmeer gelegen tussen de bergen vlakbij Manavgat en heeft zijn naam te danken aan de natuurlijke rots omgeving en het mooie groene water. The Green Canyon ligt ongeveer 18 km stroomopwaarts de Manavgat.. Lees verder »

15 januari 2011 |

10 januari 2011 |

Sparta, De voetbalclub uit Rotterdam, zit deze week in Turkije om zich tijdens een trainingskamp voor te bereiden op het aankomende seizoen. De amateurs van Barendrecht waren ook in Antalya Belek omdat zij als winnaars van de RTV Rijnmond.. Lees verder »

6 februari 2010 |

20 januari 2010 |

Door: Oad Reizen

30 juni 2017 |

Volgens meteorologen gaan er vandaag temperatuur records verbroken worden in Turkije. Een hittegolf is namelijk op weg naar het land. Het was donderdag al erg warm in verschillende delen van Turkije. In Istanbul was het 34 en in Izmir.. Lees verder »

11 januari 2017 |

Voor mensen die houden van luxe ultra all-inclusive vakanties in 5-sterren hotels is er goed nieuws. Dit jaar gaan er weer gloednieuwe resorts open in Turkije. Wij hebben de meest opvallende op een rijtje gezet. Turkije blijft een enorm populaire vakantiebestemming... Lees verder »

17 november 2016 |

EXPO 2016 Antalya, een groot internationaal evenement dat in het teken staat van landbouw, milieu en ecologie, heeft in 6 maanden tijd meer dan 3 miljoen bezoekers getrokken. De EXPO die volledig in het teken staat van “bloemen en kinderen”,.. Lees verder »

17 september 2015 |

Tijdens de uitreiking van de jaarlijkse ANNIES awards door Airline Network News and Analysis (anna.aero), mochten drie Turkse luchthavens een award in ontvangst nemen. Er werd gekeken naar de statistieken van 350 Europese luchthavens van het afgelopen jaar. Drie.. Lees verder »

11 augustus 2015 |

In het plaatsje Gazipaşa, in het zuidoosten van Turkije in de provincie Antalya, zullen 3 of 4 nieuwe luxe hotels gebouwd gaan worden. Dat maakte burgemeester Dr. Adil Çelik deze week bekend. Gazipaşa wint aan populariteit bij toeristen en sinds.. Lees verder »

5 februari 2015 |

Er zijn het afgelopen jaar 117 nieuwe hotels bijgekomen in Turkije die zijn gecertificeerd door het ministerie van Toerisme. Dat blijkt uit recentelijk vrijgegeven cijfers van de Turkse vereniging van hotels AKTOB. In totaal komt het aantal door het ministerie.. Lees verder »

3 februari 2015 |

In 2014 trok Turkije meer dan een half miljoen sporters naar het land voor een vakantie. Dat blijkt uit cijfers die de Vereniging van Turkse Reisbureaus (TÜRSAB) deze week publiceerde. Toeristen die naar Turkije komen, speciaal om een sport.. Lees verder »

Helaas zijn er nog geen columns over Antalya geplaatst. Heb jij een column met betrekking tot Antalya die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

28 april 2011 |

Toen ik enkele jaren geleden voor het eerst voet op Turkse bodem zette voor een zomervakantie, was dat onder het weinig eerbiedige mom van ´als je het écht niet meer weet, kan je altijd nog naar Turkije´. Ik was.. Lees verder »

12 maart 2011 |

Gee woont sinds 2009 in Turkije. Ze leerde daar tijdens een vakantie haar man kennen en besloot dat ze niet meer terug naar Nederland wilde. Ze is daar in Side in een duikcentrum gaan werken. Inmiddels hebben ze daar.. Lees verder »

Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved