login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Alanya is een drukke badplaats; de stad heeft een prachtig zandstrand met diverse mogelijkheden voor watersporten, een enorm aanbod van hotels en appartementen, en een bruisend nachtleven.

De Rode Toren is het symbool van de stad, gebouwd in de 13e eeuw en bedoeld om de scheepswerf van Alanya te beschermen. De begane grond dient als een dependance van het Alanya Museum, met een collectie van werktuigen, wapens, eetgerei en andere objecten uit de Ottomaanse tijd. In het Alanya Museum zelf is nog veel meer te zien; het meest indrukwekkend is wellicht het bronzen beeld van Hercules.

Een andere attractie is de grot van Damlataş. Die werd ontdekt tijdens het bouwen van de haven in 1948. Er zijn stalagmieten en stalactieten van miljoenen jaren oud te zien. Bovendien zou de grot een heilzame uitwerking hebben op astmapatiënten. ’s Ochtends is de grot gereserveerd voor deze groep. Sommige patiënten bezoeken de grot zelfs “op recept”!

Hoog boven de rest van de stad ligt het oude kasteel van Alanya. Zijn locatie ongeveer 250 meter boven de zeespiegel zorgt voor een onvergetelijk uitzicht. De bouw begon al voor de christelijke jaartelling. In de loop der eeuwen zijn er steeds delen toegevoegd. De kronkelende weg naar het kasteel is soms erg steil, maar je kunt op adem komen bij een van de bars of restaurantjes langs deze route.

Uitzicht vanaf het kasteel van Alanya (by TimoAndDog)

Uitzicht vanaf het kasteel van Alanya (by TimoAndDog)

Bij het kasteel is een plateau, dat gebruikt werd als de kerkers (gevangeniscellen) te vol werden. Dan werden enkele gevangenen op het plateau gezet, die vervolgens elkaar het ravijn in moesten duwen. De laatste gevangene kreeg een kans om zijn leven te redden. Lukte het hem een steen vanaf het plateau in zee te gooien, dan was hij vrij. Zo niet, dan werd hij ook over de rand geduwd.

De stichter van het moderne Turkije – Kemal Atatürk – heeft ooit een nachtje in Alanya doorgebracht. Het huis waar hij als president logeerde, is nu een museum. Dat huis op zich is niet zo interessant; wel leuk is om te zien hoe een welgestelde Turkse familie leefde in de jaren ’30.

Nachtleven

Het uitgaansleven van Alanya heeft iedereen wat te bieden. Van intieme restaurantjes tot grote bars en van kleine koffiehuizen tot grote discotheken.

Nachtleven in Alanya

Nachtleven in Alanya

De meeste uitgaansgelegenheden zijn geconcentreerd in het havengebied. Daar moet de muziek stoppen om drie uur ’s nachts, maar er is ruimschoots gelegenheid om de party voort te zetten in een discotheek buiten het centrum. Hou er wel rekening mee dat de prijzen voor toegang en drankjes minimaal op hetzelfde niveau liggen als thuis, zo niet hoger.

Shoppen

Ook in Alanya zijn er zat winkeltjes waar je terecht kunt voor je nepmerk kleding. In wat grotere winkelcentra kun je natuurlijk ook shoppen voor echte merkkleding.

Kledingwinkeltjes in het centrum van Alanya

Kledingwinkeltjes in het centrum van Alanya

Hoog boven de rest van de stad ligt het oude kasteel van Alanya. Zijn locatie ongeveer 250 meter boven de zeespiegel zorgt voor een onvergetelijk uitzicht. De eerste stenen werden al gelegd voor onze chronologie en verschillende eigenaren hebben.. Lees verder »

Veel Nederlanders die in het buitenland wonen of er voor langere tijd verblijven, missen het vaak om Nederlandse boeken te lezen. Zo ook de Nederlandse inwoners van Alanya. Vanwege de groeiende vraag naar Nederlandse boeken besloot Kees van der.. Lees verder »

Shopliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Alanyum. Dit is een vrij nieuw winkelcentrum in Oba, net buiten het centrum van Alanya. Hier zijn bekende winkels als LC Waikiki, Koton en Luflan te vinden. Ook met kinderen zit je hier.. Lees verder »

Gelegen op het meest zuidelijke puntje van Turkije ligt de agrarische stad Anamur, vooral bekend om zijn bananen. De naam is afgeleid van het Griekse Anemos, wat wind betekent. Volgens een legende woonde in deze stad een volk dat.. Lees verder »

In bijna elk Turkse vakantieoord liggen ze aangemeerd in de haven: gulets. Dit zijn de Turkse zeilboten die veelal worden gebruikt voor boottochten met toeristen. Ook in de haven van Alanya zijn deze bootjes aangemeerd en zie je ze.. Lees verder »

Tijdens de bouw van Alanya haven in 1948 vonden ingenieurs de Damlatas grot tijdens opblaas werkzaamheden. Vandaag de dag is de grot een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Alanya. De grot heeft een constante temperatuur van 22-23 graden.. Lees verder »

Dit is een rivier vlakbij Alanya. Hier kan je een lekkere frisse duik nemen of heerlijk picknicken in een van de vele restaurantjes. Vooral in de hete zomermaanden is het een prettige plek om af te koelen. Vaak wordt.. Lees verder »

15 januari 2011 |

18 januari 2010 |

14 januari 2010 |

Door: yalnizman

11 januari 2017 |

Voor mensen die houden van luxe ultra all-inclusive vakanties in 5-sterren hotels is er goed nieuws. Dit jaar gaan er weer gloednieuwe resorts open in Turkije. Wij hebben de meest opvallende op een rijtje gezet. Turkije blijft een enorm populaire vakantiebestemming... Lees verder »

17 september 2015 |

Tijdens de uitreiking van de jaarlijkse ANNIES awards door Airline Network News and Analysis (anna.aero), mochten drie Turkse luchthavens een award in ontvangst nemen. Er werd gekeken naar de statistieken van 350 Europese luchthavens van het afgelopen jaar. Drie.. Lees verder »

11 augustus 2015 |

In het plaatsje Gazipaşa, in het zuidoosten van Turkije in de provincie Antalya, zullen 3 of 4 nieuwe luxe hotels gebouwd gaan worden. Dat maakte burgemeester Dr. Adil Çelik deze week bekend. Gazipaşa wint aan populariteit bij toeristen en sinds.. Lees verder »

21 april 2015 |

Op zaterdag 25 april zal er in Alanya een vrijmarkt worden gehouden voor Koningsdag 2015. Aanmelden kan via Facebook. Koningsdag (dit jaar in Nederland op 27 april) is een officiële feestdag in Nederland. In Alanya zal het echter met een.. Lees verder »

19 januari 2015 |

Eerder berichtten we dat in de omgeving van Kusadasi twee nieuwe hotels openen in de loop van 2015. Om de concurrentiestrijd niet te verliezen kunnen zelfs de grootste badplaatsen als Alanya niet achterblijven. Ook in die steden zullen aankomend.. Lees verder »

17 juli 2013 |

Rond het begin van de crisis hebben traditionele vakantielanden als Frankrijk en Spanje een krimp gezien in het aantal toeristen dat een bezoek brengt aan deze landen. In 2009 is in Spanje de omvang van de toeristenstroom bijvoorbeeld gekrompen.. Lees verder »

11 juni 2013 |

Hoewel de aanhoudende protesten het toerisme in Turkije enigszins terugdringen, kent het land al jarenlang een gigantische groei van de toeristische sector. Met name kustplaatsen aan de Turkse Rivièra als Lara, Side, Belek en Alanya barsten het grootste gedeelte.. Lees verder »

27 juni 2010 |

Na drie dagen Alanyaans strand begon ik me schuldig te voelen. Tijd om iets aan mijn culturele ontwikkeling te doen. Bij een plaatselijk reisbureautje liet ik me een tocht naar het Anatolische puntmutsenlandschap aansmeren. “Very very nice! Good price!”.. Lees verder »

10 februari 2010 |

Wat Is Nou Je Punt verslaggever Merian verblijft op dit moment in Alanya in Turkije. Over de reden waarom ze daar is en tegen welke cultuurverschillen ze is aangelopen vertelt ze in dit artikel meer. Superervaring in Turkije Veel.. Lees verder »

12 maart 2011 |

Gee woont sinds 2009 in Turkije. Ze leerde daar tijdens een vakantie haar man kennen en besloot dat ze niet meer terug naar Nederland wilde. Ze is daar in Side in een duikcentrum gaan werken. Inmiddels hebben ze daar.. Lees verder »

14 juli 2010 |

Als in Nederland de zon een paar dagen schijnt wordt de barbecue weer in de tuin gezet om lekker een avondje te genieten. Niet alleen in Nederland houdt men van barbecueën, ook hier in Turkije is het erg populair... Lees verder »

13 juli 2010 |

Het WK2010 is al weer afgelopen. Nederland heeft verloren, helaas… Ook in Turkije werden de wedstrijden op de voet gevolgd. Dat de oranjekoorts hier ook had toegeslagen was duidelijk te merken. Zo was het gisteravond opvallend stil op straat.. Lees verder »

10 juli 2010 |

Veel mensen dromen ervan; emigreren naar een ander (warm) oord en daar een nieuw leven opbouwen. Zoals een plaats als Alanya. Bij velen blijft het bij dromen in plaats van doen. Sommigen durven echter wel de stap te zetten,.. Lees verder »

Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved