Turks Harem, Muhtesem Yuzyil, krijgt wereldwijde media aandacht

31
3072
Turks Harem, Muhtesem Yuzyil, krijgt wereldwijde media aandacht
Turks Harem, Muhtesem Yuzyil, krijgt wereldwijde media aandacht

ShowTV’s Nieuwe tv-serie prachtige eeuw of “Muhtesem Yuzyil” zette alle kijkcijfers op zijn kop in Turkije.

Het is de meest besproken en blijft voorlopig de meest bekeken tv-serie op de Turkse televisie. Een op de twee Turkse families volgt deze tv- serie die over het leven van Suleyman, de Grote en zijn harem gaat.

Vele bekende wereld media zoals Reuters, Herald Tribune, Die Welt, BBC Arabic en The Wall Street Journal stonden allemaal in de rij voor een interview met de scenarioschrijver Meral Okay en de cast.

De soap is gebaseerd op gebeurtenissen die zich afspeelden tijdens het bewind van Suleyman I, ook wel bekend als sultan Suleyman de Grote. De serie heeft enorme kritiek ontvangen wegens vermeende uitbeelding van de Ottomaanse dynastie als zowel “onfatsoenlijk” en “hedonistisch.”

Vanaf nu zijn de woensdagavonden gereserveerd voor prachtige eeuw, “Muhtesem Yuzyil”. Het Turkse publiek kan namelijk niet genoeg krijgen van het kijken naar alle intriges in de harem en de overwinningen van Suleyman de Grote tijdens het Ottomaanse bewind.

31 REACTIES

 1. Kijk iedere week een mooie serie met mooie kleding goede acteurs en natuurlijk het onderwerp blijft hier toch wel altijd actueel, iedereen is namelijk nieuwsgierig hoe het er in het paleis van de padisah er aan toe ging….:D 😀

 2. graag zou ik willen dat deze soup ook op de nederlandse kanalen uitgezonden kon worden dit zou toch prachtig zijn.in de turkse kanalen wordt ook westerse films getoont.Als er films worden getoont in de westerse kanalen over tukije dan is het altijd negatiefs over turkije vriendelije. groeten i. nurdogan hollandse turk

 3. Alleen jammer dat het verhaal HELEMAAL niet klopt. Uit onderzoek is gebleken dat niets van waar is hoe het er destijds aan toe ging in het paleis (vergeleken met de serie)..
  Vind het jammer dat de onwetenden over de rijke Ottomaanse geschiedenis nu een beeld krijgen wat helemaal niet waar is en dat men straks ook nog gaat geloven dat de sultan (in dit geval Kanuni sultan Suleyman) zo met zijn zogenaamde harems omging..

 4. mooie serie aleen jammer dat de oorlog in bulgerije niet echt mooi is gefilmd ,ze komen bij een kasteel aan en binnen 2minuten hebben ze het al veroverd

 5. het is een TV serie,, geinspireerd op historische figuren, bekende en minder bekende verhaallijnen, spanning, maar ook een costuum-drama zoals dat heet. Het is gedramatiseerd en er is een verhaal gemaakt van zaken waar men weinig tot niets van af weet.

  In die zin snap ik de mensen niet die met de kritiek komen dat deze serie de waarheid niet verkondigd of dat het wat zij dan noemen onwetenden op een verkeerd spoor brengt kan beeldvorming etc…

  ook mensen die vinden en zeggen, al dan niet op basis van een titel/onderzoek of functie, weten ook niety hoe het er wel aan toe ging, omdat de harem regels en etikette in de praktijk ook anders waren dan in de voorgeschotelde sociale wenselijkheid…

  hou op met kritiek over de waarheidsgetrouwe beeldvorming…er zijn tig redenen aan te geven waarom je dat niet als argument zou moeten of kunnen gebruiken bij de classificering van deze TV SERIE (nota bene) als wel of niet goed…

  los daarvan…liever dit beeld van Ottomanen, dan het beeld van alleen maar moordende machtswellustigen en rabiate kromzwaard moslims…want dat is het alternatief dat er nu al is!

 6. Prachtig hoe wordt verbeeld dat het niet de ottomanen zelf zijn die dorpen op de krim plunderen, mensen doden en vrouwen als slaaf naar de hoofdstad meenemen maar dat vdat andere volken zijn die de slaven aan de Ottomanen verkopen…

  heerlijk dat selectieve zelfbeeld van veel Turken…

  maar het begint eerlijk gezegd ook tegen ons te werken en te irriteren…

  de hele wereld, behalve de turken kunnen bewust foute dingen doen. dat doen Turken niet en ottomanen ook niet…

 7. Deze serie is een schande voor de Turkse volk en de moslims!
  Het heeft niks van de werkelijkheid en is niet gebaseerd op dat geen wat echt is gebeurd. Natuurlijk krijgt deze serie aandacht omdat de islam in het zwart licht komt te staan.. Wisten jullie dat deze serie tot wel twee keer van de Turkse tv zou verbannen worden als er geen aanpassingen komen, dat heel Turkije met klachten de tv programma hebben gebombardeerd???
  Heb een aflevering gekeken en walgde ervan!

  Mensen die erna kijken en het mooi, goed en weet ik veel wat vinden hebben geen flauw van benul over geschiedenis!

  Zijn zat goede series zoals Fatma gulun sucu ne, yer gok ask, Boyle Bir gecer zamanki, ask ve ceza etc.. Maar nee wie krijgt de aandacht van de media een serie die zowel de Turkse volk als alle moslims op aarde zwart maakt, ra ra ra waarom denken jullie? Nou ik weet het wel omdat ze er pap van lusten!

 8. @Kiymet:

  Ik zou het niet zo serieus opnemen allemaal. Ik denk dat iedereen wel snapt dat wat ze in deze serie laten zien enorm is aangedikt, en dat heus niet alles wat getoond wordt echt is voorgevallen.

  Ik vind ook niet dat het nou juist de moslims wereldwijd in een slecht daglicht stelt, maar de mens in het algemeen. Wees eerlijk en kritisch tegenover jezelf, dan zul je moeten toe geven dat er nu eenmaal overal ter wereld elke dag zonden worden begaan door mensen, ook door moslims. Geen enkel mens is vrij van zonden. Dat laat deze serie zien.

  Voor de rest kan ik heel erg van deze serie genieten. Ik zie het gewoon als een mooie dramaserie, met elementen uit de tijd van de Sultans. Ik ga echt niet anders over moslims denken door deze serie.

 9. Ik kijk Muhtesem yuzyil al vanaf het begin. Mijn man is turks dus de dingen die ik echt niet verstaat, vertaald hij voor mij. Het zou geweldig zijn als deze serie ook in nederland word uitgezonden met ondertitels. Dat scheelt mijn man een hoop gezeur aan zijn hoofd hahaha!! En voor mensen die de waarheid van deze serie betwijfelen.. Dit verhaal is wel degelijk gebaseerd op de waarheid van het ottomaanse rijk. Wat niet inhoud dat moslims of de turkse gemeenschap in een kwaad daglicht word gesteld! Het verhaal word zelf te persoonlijk en te echt nagemaakt waardoor er heel veel discussies en afschuw is veroorzaakt bij sommige mensen. Vergeet niet dat heel de wereld toen de tijd zo leefden. Ook europese mensen leefde in die tijd op die manier waarin koningen een “harem” hadden ect. Als je de serie goed bekijkt kun je zien dat de dames als prinsessen behandeld worden en ze niets te kort komen. Het is niet nodig om je beledigd te voelen met zo’n grote man als sultan in die tijd. In tegendeel zelfs hij heette niet voor niets Suleyman de Groote. Ik voel mij als moslima absoluut niet beledigd door deze serie.
  Ik vind het juist erg dat het maar 1x in de week uitgezonden word 🙁

 10. Ik snap echt niet waarom mensen zo moeilijk moeten doen om een tv serie die ons terug in de tijd neemt! Het is een serie die verteld wat er ong destijds is gebeurd in grote lijnen. Niet iedereen weet wat er precies in de harem gebeurde omdat ook veel geheim werd gehouden. Dus wordt de senario zo geschreven en natuurlijk is niet alles waar, maar dat weten en begrijpen mensen toch wel als je naar een serie kijkt? In andere series is toch ook niet alles waar maar alleen een verzonnen verhaal. Het draaid allemaal in de tijd van toen waar alles anders werd geregeerd en kijk maar naar andere landen toen?! Ik ben erg trots op dat ik een moslim ben en voel me totaal niet beledigd, dat doe je voor iets wat je zelf gedaan hebt. :turk:

 11. ik vind oyle bir gecer zamanki de beste serie
  gewoon het is echt een film waar meer dan 20 miljoen mensen naar kijken. turkse series doen het ook nog goed in mexico brazilie arabische landen en de buurlanden van turkije en nog ook in italie. als turkije zo door gaat kan Turkije wel de 1e of de 2e worden met de beste soaps terwereld

 12. kom op zeg het is een televisieserie !!!!!
  Voor mensen die betekenis van televisieserie niet weten http://www.wikipedia.org
  ik volg hem vanaf begin en het is prachtig, waarom gelofen mensen altijd in de onzinnen van media,waarom zoveel stress en serieus altijd….. doe eens makkelijk en geniet er maar van!!!

 13. Vind belachgelijk dat turken weer zo kritisch gaan reageren, het is een serie geen geschiedenis les. Het zou wel een goeie optie kunnen zijn voor de serie makers om in het begin van de aflevering zetten dat deel van de serie niet klopt. En snap ook niet hoe mensen beweren dat het niet klopt aangezien wij nooit precies kunnen weten wat in de geschiedenis is gebeurd van die tijd.

 14. Ik kijk Muhtesem yuzyil al vanaf de eerste dag.Gewoon super ,ben zelf nederlander en mijn vrouw Turkse,af en toe vertaald ze voor mij,ik versta wel 30 % de rest begrijp ik door me in te leven in de serie.Jammer dat er geen duitse of nederlandse of engelse onder titeling bij is.
  De nederlandse TV zou zo een serie moeten uitzenden, en misschien ook nog andere Turkse top-series. :ned: :turk:

 15. Deze serie is goed en mooi gemaakt. Als je het begin goed leest, staat er dat het verleden als inspiratie is gebruikt om de rollen en gebeurtenissen neer te zetten.
  Veel dingen zijn waar, maar niet alles. Je moet het ook als amusement zien en niet als aanval op de islam of Turkije of het Ottomaanse rijk.
  Van mij een grote dikke vette chapeau voor de maker den de scenarioschrijver. :cheer:

 16. Ik ben zelf marokkaanse vrouw van 30 jaar en volg dit serie op internet. Ik ben helemaal gek op dit film en of dit allemaal wel of niet gebeurd is voor mij niet van belang. Ik vind het een mooi dramaserie, ik ben iedere keer maar benieuwd wat er met Hurem gaat gebeuren en Suleyman en natuurlijk de andere ook zoveel jaloezie echt spannend. Ik volgde eerst de Magnificint century doordat dit engels ondertitteld is, en dit is vrij kort jammer genoeg. Ik zou graag dit ondertitteld willen hebben in het engels doordat ik dit niet begrijp.Maar als marokkaanse kan ik het toch wel na vertellen aan me man..hihi :lol:. En dan had ik een vraag ik ben nu bij bolum 36 tweede seizoen maar wanneer kan ik di op de internet weer gaan zien. Ik zie aan de berichten die jullie schrijven dat dit elke woensdagavond komt. Jammer ik heb geen schotel dan maar afwachten op internet. Trouwens hebben jullie al bolum 36 gezien..?
  En verder vind ik het een TOP serie, je moet het zo zien het is maar een serie en als dit een boek was geweest had ik het vandaag al uit.Dus niet zo zeiken dat nu moslims zwart worden gemaakt of turken.En anders kijk je maar niet. Groetjes

 17. Ik vind het ook een super serie! Meeste dingen kloppen of kloppen niet. Ieder heeft zijn eigen mening. En elke boek schrijft het verhaal anders waarom zo een drama?
  Het is een schitterende serie die met kwaliteit word opgenomen!

 18. Serie is harstikke leuk,, het is zo verslavend dat ik op het op you tube aan het kijken ben omdat ik gewoon niet kan wachten tot de volgende dag. Vind het wel jammer dat mensen er zo een groot probleem van maken, dit is hoe het er vroeger aan toe ging. Ben echt een grote fan van Hurem :)) Zou iedereen aanraden om deze serie te kijken dit is tot nu toe mijn lievelings serie.

 19. Ik volg deel ll op een arabische zender dubai in egypte ondanks al het gebeuren in het land zijn er veel mensen die de serie volgen ipv betoog va moursi haha 8)

 20. Voor iedereen die denkt dat deze serie opgepept en niet waar vraag hoe het dan eigenlijk wel was .
  Doe zelf eens onderzoek , en je zult zelf zien wat een harem is , kijk naar de kasteel zelf in Istanbul , en zie zelf hoe ze geleefd hebben
  Zie hoe alle figuren in de film echt bestaan hebben
  Al deze kun je makkelijk per persoon in grote lijnen vinden op internet
  Ook heel de serie kun je bekijken op internet of youtube
  Voor het budget vind ik dit een topserie

 21. Heb Istanbul al eens bezocht er van genoten, zeker ook van de verwezenlijkingen van Suleyman de Grote.
  Zou deze serie willen bekijken op DVD; is deze DVD ergens te verkrijgen met ondertitels of gedubt?

 22. ik kijk de serie .maar begrijp niet wat ze zeggen ik vind het heel jammer dat er geen nederlandstalige ondertitteling is of engels mooie kledij.mijn echtgenoot kijkt ook mee maar hij vind de kledij van de vrouwen te sexy voor een islamitsche ale ja ontmaansrijk. :ned: :ned:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!