Home Nieuws Strengere controle op waterpijp in Turkse horeca

Strengere controle op waterpijp in Turkse horeca

19
1937

Het roken van een waterpijp (Nargile) in de Turkse horeca gelegenheden zal binnenkort aan banden worden gelegd. Het gaat voornamelijk om cafe’s die gevestigd zijn binnen een straal van 100 meter vanaf een school of onderwijsinstelling. Dat maakte de autoriteit voor alcohol- en tabaksproducten (TAPDK) bekend.

Restaurants en cafe’s die het roken van waterpijp willen aanbieden zullen voortaan bij aanvraag van de vergunning worden gecontroleerd op de afstandseis die ingevoerd gaat worden. Momenteel zijn er zelfs ondernemers die helemaal geen vergunning hebben. Die worden straks ook harder aangepakt, aldus woordvoerder van de TAPDK.

Strengere controle

Momenteel worden veel cafe’s en restaurants (vooral in Istanbul) die de Nargile aanbieden gecontroleerd door de zabita (politie). Horeca ondernemers die helemaal geen vergunning hebben voor de verkoop van het genotmiddel krijgen de eerste keer een boete. Na 3 boetes loopt de ondernemer kans om zijn zaak te moeten sluiten. Een boete voor het aanbieden van de waterpijp zonder vergunning begint bij 23.000 TL.

Net zoals pakjes sigaretten moeten straks alle waterpijpen ook voorzien gaan worden van een waarschuwingsetiket.

19 REACTIES

 1. …binnen een straal van 100 meter vanaf een school of onderwijsinstelling…is dus gewoon bullshit. Vergunning aanvragen, en dan mag het ineens wel. Een vergunning aanvragen is dus een manier om staatskas aan te vullen.

 2. Die heeft de oprichter van facebook er express niet opgezet, omdat facebook bestemt is voor positieve zaken….

 3. Controle is altijd goed, of dat nu met de staatspot aan te vullen heeft doet er in dit geval niet toe. Mensen hoeven geen pruttabak te roken. Goede zaak!

 4. Controle is ok, zorg ervoor dat er geen goedkope rotzooi in zit. Wie het wil gebruiken doet dat toch dus die 100 m is onzin.

 5. Het lijkt zo leuk en authentiek … maar een waterpijp is nog veel slechter voor die kinderlongen dan een sigaret

  Ik zuig voor de lol ook wel eens aan zo’n waterpijp maar je wilt echt niet dat je kind dat elke week doet.

 6. Antonique. volgens mij is het tabak wat er in de waterpijp gestopt wordt.lijkt mij niet eens het schadelijkts.wat mij veel schadelijker lijkt is dat de tabak gefermenteerd wordt met allerlei verschillende geur en smaakstoffen. zoals er oa zijn. Appel.koffie.karamel etc.dus ik weet het niet.eigen verantwoording zou ik zeggen.zal idd wel bedoeld zijn om de staatskas te spekken. ❓

 7. Wat vele mensen denken is dat het roken van een waterpijp erg onschuldig is maar niets is waar.
  Het is juist heel erg schadelijk. Het roken van waterpijp staat gelijk aan ongeveer 1 pakje sigaretten.
  Dus op zich wel goed dat er controle is… maar aan de andere kant begint Turkije nu al al te vertrutten.
  Voor de Turken is het een vorm van samen zijn onder het genot van een waterpijp socialiseren en chillen.
  Ook voor de toerist is het een genot, je bent op vakantie in een mooi en warm land, duikt ergens het terras op besteld wat eten/drinken en later lurken met je vrienden/familie aan de waterpijp.
  Vergunning of geen vergunning….. dan gebeurd het wel tussen de schuifdeuren.
  Net als roken daar in openbare ruimten verboden is, gebeurd dit ook tussen de schuifdeuren.
  Alles wat niet mag, wordt stiekem gedaan/gedoog beleid.

 8. @Saadet,

  ik had begrepen dat de waterpijp in Turkije netzoals die electrische sigaret was hier in Nederland, zo’n dingetje waar alleen maar wat loze lucht met beetje smaak.
  Schijnt dus niet zo te zijn ?
  Vindt het wel vreemd dat het zo populair is bij de, ook jonge , jeugd al vlot en jaar of tien.

  @Ron,
  wat jij zegt gaat gebeuren, of is al gebeurd.
  “alles wat niet mag wordt stiekum gedaan”

  Zie o.a. de eigengestookte raki’s waar velen aan zijn overleden.

 9. @ron

  Een waterpijp is wel degelijk minder schadelijk dan het roken van een sigaret. Waarom?:

  1. Waterpijp tabak bevat 0% teer. (DUS GEEN TEER) 
  2. Er wordt wel degelijk gefilterd, het rook komt door het water dus fijnstoffen e.d. worden hier tegen gehouden. Er is trouwens op Youtube een filmpje te zien waarbij 100 sigaretten gerookt worden door een waterpijp, en waterpijp tabak. Beide vazen water worden uitgekookt om te kijken wat er achterblijft in het water. Bekijk het filmpje en schrik je dood als je ziet wat een sigaret allemaal achterlaat! http://www.youtube.com/watch?v=CwDm0D9ASiA 
  3. Waterpijp tabak hoort niet te verbranden en is daarom simpelweg minder kankerverwekkend. Des te meer iets verbrand, des te kankerverwekkender het product (zo ook met koken!). Sigaretten branden letterlijk weg voor je neus op 900 graden. (Steek je in de fik) Waterpijp tabak hoort te smeulen / verhitten op 2 tot 300 graden celsius.  Daarom zit er folie tussen de tabak en het kooltje. De tabak mag de folie niet aanraken anders zal het aanbranden. (zie ook: http://premium-hookahs.nl/waterpijp-informatie/heat-management/ ) Zodra de tabak aanbrand dus, is het niet eens meer te roken. Waarschijnlijk hebben ze in dit onderzoek beide tabakssoorten verbrand, in Egypte leggen ze de kolen namelijk wel direct op een speciaal hiervoor bestemd soort tabak, dat wij hier in het westen niet kennen en gebruiken.
  4. Natuurkolen, filters en waterpijp steentjes kunnen gebruikt worden ter preventie. Natuurkolen bevatten geen chemicalien waardoor koolstofmonoxide wordt vrijgegeven, waterpijp steentjes bevatten geen tabak!, teer of nicotine!.  
   
  Lees hier een onderzoek naar de schadelijkheid van waterpijp roken: http://premium-hookahs.nl/waterpijp-informatie/waterpijp-roken-schadelijk/‎

 10. Kijken wanneer er een tax op word gelegd. Ze zijn eenmaal begonnen dus zal wel straks helemaal zwart gemaakt worden dat waterpijp roken.

 11. @Amine

  Maar heb je ook de moeite genomen dit artikel even te lezen:

  http://premium-hookahs.nl/waterpijp-informatie/waterpijp-roken-schadelijk/

  Even voor de duidelijkheid: Het WHO heeft ooit (denk ongeveer 10 jaar geleden) een onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van de waterpijp t.o.v. de sigaret. Hierin zijn gigantisch veel onderzoeksfouten, en verkeerde aannames gemaakt. Zelfs zo erg dat men zou kunnen denken dat dit onderzoek gesteund is door sigaretten fabrikanten. Dit ene onderzoek wordt nu door talloze instanties, klakkeloos overgenomen. Er klopt niets van, logischerwijs omdat waterpijp tabak smeult / verhit en niet verbrand zoals sigaretten tabak!

 12. Erdogan he jongens lang leve dr vrijheid niet dus
  moet is een keer iemand gaan ingrijpen zie mijn vaderland helemaal naar de klote gaan….

 13. @K. Ataturk
  Ik denk dat uzelf maar moet gaan ingrijpen. Over 2 jaar is uw kans bij de verkiezingen. Grijp die kans en ga stemmen.
  Maar wel sportief zijn he, als blijkt dat de meeste Turken het niet met u eens zijn en Erdogan aan een 4e overwinning helpen, dan verder ook mondje dicht en accepteren dat u in een democratie leeft waar de meerderheid uiteindelijk bepaald hoe dingen geregeld worden in een land. Prijs (troost)u dan met de gedachte dat uw vaderland in ieder geval een goed werkende democratie is, zoals Kemal Ataturk het 90 jaar geleden voor ogen had toen hij de Republiek stichtte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!