Ontwerp voor eerste kerncentrale Turkije bekend

4
283
Ontwerp voor eerste kerncentrale Turkije bekend
Ontwerp voor eerste kerncentrale Turkije bekend

Er is een ontwerp bekend gemaakt voor Turkije’s eerste kerncentrale die gebouwd zal gaan worden in het kustplaatsje Akkuyu.

Men heeft door middel van afbeeldingen laten zien hoe de kerncentrale er naar verwachting uit zal zien wanneer deze voltooid is. Er werd wel aan toegevoegd dat de getoonde beelden niet precies gelijk zullen zijn aan die van het eindresultaat van het project.

Het Turkse parlement sloot een overeenkomst met Rusland voor de bouw van de kerncentrale in de zuidelijke provincie Mersin in juli 2010. Volgens de overeenkomst, zullen de twee landen samenwerken aan de bouw en exploitatie van de centrale. De volledige kosten van de bouw van de kerncentrale, worden geschat op 20 miljard Amerikaanse dollar.

De Turkse regering ziet het project als een mogelijkheid om qua energie toevoer minder afhankelijk te worden van het buitenland. De regering blijft dan ook pro-kernenergie, ondanks de vrees dat kerncentrales een groot risico zouden vormen voor het land, dat wordt doorkruist door tal van breuklijnen.

4 REACTIES

 1. En heeft men ook al afbeeldingen laten zien van het complex na een aanslag van bijvoorbeeld de PKK? Verder vind ik de keuze voor Rusland voor het ontwerp van zo’n reactor ook nogal dubieus.

 2. Het is een grote schande. De AKP verkoopt ons prachtige land aan buitenlandse machten, dit gaat ze de herverkiezing kosten. Bye bye Erdogan.

 3. Goede ontwikkeling.
  Hopelijk blijft het niet bij één kerncentrale.
  Er zijn concrete plannen voor ’n tweede en derde centrale. Qua oppervlakte valt de Akkuyu centrale wel mee, 2 voetbalvelden groot.

 4. Het is een Noodzaak….

  Ik ben eigenlijk tegen kerncentrales…

  Maar voor Turkije is het van levensbelang…

  Zonder Kerncentrales kan de Pkk niet vernietigd worden.

  Ik bedoel niet dat Turkije Kernwapens moet gebruiken tegen de Pkk… nee, maar Turkije zal voor zichzelf dan garanderen dat het westen, of andere landen Turkije niet gaat aanvallen op het moment dat Turkije de Pkk wil vernietigen…

  Nu kan Turkije wegens dreigingen van buitenaf Pkk niet effectief vernietigen…sterker nog moet bij elke handeling stiekem toestemming vragen van het westen….

  Mehmet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.