Home Nieuws Nieuwe visumregels voor toeristen in Turkije

Nieuwe visumregels voor toeristen in Turkije

192
2136

Omdat uit verschillende reacties op de site blijkt dat nog niet iedereen van de nieuwe regels van het toeristenvisum op de hoogte is, schrijven we hieronder nog even duidelijk neer wat er nu gaat veranderen.

Vanaf 1 februari 2012 is het verblijf in Turkije voor toeristische redenen aan strengere regels gebonden. Dit is op 17 januari officieel bevestigd door de ambassade.

Nederlanders moeten nog steeds voor een toeristisch verblijf bij binnenkomst in Turkije een visum aanschaffen en dit visum is ook nog steeds maximaal 90 dagen geldig.

Wat verandert er precies?

Vanaf 1 februari 2012 mag een Nederlandse toerist maximaal 90 dagen per 180 dagen in Turkije verblijven. Dit wordt de 90/180 dagen regel genoemd.

Voorbeeld: Ben je 90 dagen in Turkije verbleven en ga je terug naar Nederland, dan mag je dus de komende 90 dagen Turkije niet meer in. Pas na die periode wordt er weer een nieuw toeristenvisum verstrekt aan dezelfde persoon.

Let op: Het is vanaf 1 februari dus officieel niet meer mogelijk even heen en weer te pendelen naar een Grieks eiland om een nieuw toeristenvisum van 90 dagen te verkrijgen.

192 REACTIES

 1. Vind echt belachelijk! We brengen wel toerisme dus geld dus brood op de plank daar, mogen we aub zelf beslissen wanneer we willen gaan en hoevaak. Zo blij dat ik mn vent hierheen heb gehaald, met deze achterlijke regels had ik hem nog langer en vaker moeten missen. Tis gewoon een politiek spelletje.. wat betreft dat jaar visum dat kost ons nederlanders alleen maar geld meer als 400 euro per jaar terwijl de belgen 13 euro per jaar betalen, alleen maar omdat de regels qua toelatingen in nl strenger zijn als in belgie, alsof wij daar iets aan kunnen doen!

 2. Nee hoor dat klopt niet helemaal een visum kost nu €60 per jaar, en zo achterlijk vindt ik dat niet hier krijgen ze ook masr een visum voor 3 maanden

 3. En wat als je bijvoorbeeld 2 weken in Turkije verblijft en 3 maanden later weer 2 weken? Ik neem aan dat dit nog steeds gewoon kan?

 4. kan wel hoor murat, je bent in die 180 dagen vrij te komen wanneer je wil tot een max van 90 dagen. dus eerste binnenkomst is bijv 1 feb, je blijft 2 weken. daarna kun je in mei ook nog 3 weken komen etc..

 5. Al vanaf 2005 reis ik iedere 2 maanden voor 10-14 dagen en soms voor een weekje naar Antalya. Dat betekent dat ik vaak maar 1 x per 2 trips (binnenkomsten) 15,– moet betalen voor mijn visum. De laatste 2 jaar kreeg ik wat problemen bij mijn terugkeer bij de douane op het vliegveld van Antalya. Men zit dan uit te rekenen en tussen alle stempels en zegels in te turen of ik niet illegaal in Turkije verbleef. Enfin, mijn stempels en uitrekendata van aankomst in TR werden toch akkoord bevonden.
  Wat gaat er (ook) voor mikj vernaderen en wat kan mijn bedrijf hierin voor mij betekenen. Ik ben nl. altijd om gecombineerde redenen in Antalya. Export/Import, Productie en tevens bezoek ik dan mijn groeiend aantal vrienden, kennissen en relaties in prive-gelegenheden.

  Please help mij aan de juiste informatie, want ik vertrek op 18 febr. weer naar Antalya voor 10 dagen. Mijn laatste bezoek was 28 nov. tot en met 7 dec. 2011.

 6. Volgens mij is het Zo dat zolang je niet langer dan 90 achter elkaar daar verblijft er niks aan de hand is en je dan met wen toeristen visum goedkoper uit bent

 7. ja het is een heel gedoe dat vizum,gewoon niet langer als 8 weken blijven dan weer 2 weken terug komen naar nederland,dan kunnen ze je niet maken,en een ikamet kost no 6o euro ,Maar geef de Turkse regering gelijk,mijn vriend heeft al twee keer een vakantievizum afgewezen gekregen bang dat hij niet meer terug gaat,zo krijgen ze de nederlandse regering toch,Wie kan mij daar mee raad geven,is er een andere weg,mijn inkomsten zijn genoeg.

 8. gelijkheidsbeginsel?????? mijn man is duitser en hoeft geen visum voor turkije. waarom het ene land wel en het andere niet. ik verblijf 2 x per jaar voor langere tijd in turkije. het verkrijgen van een verblijfsvergunning is een stuk goedkoper geworden, misschien toch de moeite waard om eens te kijken wat beter is.

 9. Ieder zijn mening, ik heb gezegd wat ik er van vond en zelfs mijn eigen man vind het belachelijk. Kinderspel is het als ik bij jou niet langer dan 3 maanden kan blijven dan bij mij ook niet pff.

 10. Het zou idd kunnen dat een ikamet goedkoper is geworden maar in het verleden heeft mijn werkgever daar en 1x ikzelf daar een hoop centen voor neer moeten tellen.

  @Carry boehner America idd precies, waarom het ene land wel en het andere niet? Het is alleen maar omdat nederland strenge regels heeft betreft toelatingen van mensen uit een visumplichtig land, maar daar kunnen wij toch niets aan doen?? Sorry hoor maar kan mij eigen dr echt kwaad over maken, politieke spelletjes. En 60euro is nog teveel vergeleken met ene belg die 13 euro betaalt!

 11. Engelsen met een recidence worden verplicht een ziektekosten verzekering af te sluiten van 212,76 tl ieder maand.!!!! Dit is nog niet bekend voor zover ik weet. Geldt dit ook voor nederlanders? Als je dit niet regelt voor het einde van de maand dan krijg je een boete van rond de 800 tl.Ik vind het wel belangrijk om hier duidelijkheid in te krijgen. Anders kost ons verblijf hier wel erg veel

 12. Weet iemand of het volgende problemen oplevert; ik sta officieel in NL ingeschreven (huur appartement) en werk ook voor een NL bedrijf (online), kan dit voor problemen zorgen? Zowel voor in TR als in NL? Of maakt dat met een verblijfsvergunning niets uit?

 13. Yasmin, Voor een verblijsvergunning maakt dat niets uit. Behalve dan dat langer verblijf in het buitenland zeker wel effect heeft op je ziektekostenverzekering en je AOW. Dat kan je officieel regelen als je wilt. Maar als het zo is als met de Engelsen inzake de nieuwe Turkse wet (zie mijn bericht hierboven), moet je na het aanvragen van een verblijfsvergunning VERPLICHT ook nog eens een ziektekosten verzekering in Turkije afsluiten. Dat kost dan 212 tl per maand. en een overtreding hierop kost veel geld!
  Ik vraag dus toch maar niet een verblijfsvergunning aan.

 14. deze regel is vreemd maar voor ons als nederlander is een ikamet vorig jaar al verlaagd van 500e naar 60 e per jaar en als ik het goed begrijp hebben de mensen met een ikamet daar geen last van als ze even naar nederland willen maar ik heb het vermoeden dat turkije wil weten waar iemand woont en dat is met een visum niet te controleren want als je verhuist moet je dat binnen 48 uren door geven aan de vreemdelingen politie

 15. Het voorbeeld “Ben je 90 dagen in Turkije verbleven en ga je terug naar Nederland, dan mag je dus de komende 90 dagen Turkije niet meer in. Pas na die periode wordt er weer een nieuw toeristenvisum verstrekt aan dezelfde persoon.” is misleidend. Het klopt alleen als de 90 dagen aaneengesloten zijn. Als je op 1 mei voor 30 dagen komt en in september / oktober nog eens 60, kun je op de 181e dag na 1 mei een nieuw 90/180 dagen visum krijgen. M.a.w. je kunt in december gewoon weer met een nieuw visum Turkije binnen komen. Tussen je laatste bezoek en je nieuwe hoeft dan geen 90 dagen te zitten.

 16. Beste Chantl, helemaal mee eens je hebt het goed weergegeven het is jammer genoeg de politiek die aan het macht is, wilt laten zien en voelen hoe het is om een visa te kunnen krijgen. :(((((

 17. als ik het goed begrepen heb, ik hoor namelijk om m mij heev veel mensen die dit deel niet snappen; stel ik ga iedere maand 2 weken naar turkije. Ik kan dat gewoon blijven doen tot de drie maanden op zijn zonder steeds een nieuw visum te kopen. Toch?
  Daarna moet ik wachten tot de 180 dagen op zijn en dan begint alles gewoon weer overnieuw. Dit klopt toch?
  :heet:

 18. volgens mij mag je maar 90 dagen over een periode van 180 dagen, ongeacht of het aaneengesloten dagen zijn of niet, in Turkije verblijven. Maak je een foutje hierin dan wordt je overigens wel gestraft/verbannen uit Turkije voor een periode. Lijkt monopoly wel.

 19. Ik ga ongeveer 12x per jaar naar Turkije waarvan 3 voor vakantie,
  als je kunt aantonen dat je voor je zaken op reis moet, kun je gewoon voor een privilege vragen bij de loket van Turkse consulaat in Nederland en vervolgens als je tijd hebt consulaat bezoeken in Turkije, ze zijn echt wel bereid daarmee je te gaan helpen, ik doe het al 7 jaar en had alleen 1x problemen gehad, dat was met die parfums en horloges presentjes voor mijn Turkse vrienden in Turkije.

  Zoals hier iemand al zei, verwar visum en verblijfsvergunning niet!

 20. ik ga al 13 jaar heen en weer met een toeristenvisum
  Vanaf 1 februari schijnt het niet meer mogelijk te zijn.
  Als ik nu voor bv.26 januari weer uitreis en de 27ste januari terugkom dan is het toch hoplenlijk geen probleem of wel ????

 21. ik ga al 13 jaar heen en weer met een toeristenvisum
  Vanaf 1 februari schijnt het niet meer mogelijk te zijn.
  Als ik nu voor bv.26 januari weer uitreis en de 27ste januari terugkom dan is het toch hoplenlijk geen probleem of wel ????

 22. Als het nog steeds het zelfde is claudio thoma dan kun je als je 3 jaar getrouwd ben een kimlik aanvragen, althans dat hebben een aantal voorgangers(vrienden) gedaan en gekregen. Maar geen idee hoe dat nu zit.

  Baal flink! We gaan er graag heen en ieder moment dat we tijd vrij en geld hebben gaan we naar mn schoonouders en vrienden daar en nu zou dat betekenen dat, dat niet meer zomaar kan. Maar jah ik kan wel blijven zeuren maar het veranderd toch niet! Maar die politieke ventjes vergeten wel even dat wij daar toeristen brengen met onze reisorganisaties en dat brood op de plank levert voor de mensen daar. De toerisme gaat er nu natuurlijk niet helemaal door onderdoor maar er zal toch een verschil wezen. Nou goed misschien toch proberen een ikamet aan te vragen? Ondanks dat ik er niet meer woon, zal denk niet mogelijk zijn he? Gaf het eigenlijk al eerder aan haha

 23. volgens mij is dat nu 6 jaar geworden.tevens heb ik gehoord dat je na een verblijf van 5 jaar in Turkije (met woonvergunning) dat je dan ook een aanvraag kan doen. Maar ja accepteerd nederland dat dan ook. Dat is ook belangrijk want het moet niet zo zijn dat je straks geen nederlandsschap meer hebt. Overegens kun je wel een ikamet aanvragen en dat lijkt mij dan toch de beste oplossing in jouw situatie.

 24. Maar ik heb geen woon adres in Turkije of maakt dit niet uit? Voorheen woonde we er wel maar ik weet niet hoe dat nu is… Ik kijk wel even dank je wel!

 25. Claudia, wanneer je wel getrouwd bent met een Turk(se) kun je na 3 jaar de procedure starten om een Turks paspoort te krijgen. De procedure duurt echter ongeveer een jaar dus houdt er rekening mee dat je na je huwelijk nog voor 4 jaar een ikamet nodig hebt.

  Waar heb je vandaan dat dit 6 jaar geworden is? Ik ben dat nog nergens tegengekomen. Volgens mij is dit gewoon 3 jaar hoor!

  Indien je niet getrouwd bent dan kun je hiermee beginnen nadat je 5 jaar onaafgebroken in Turkije gewoond hebt.

 26. Is er al een antwoord op de vraag van Sophia De Weerd?

  Als ik nu voor bv.26 januari weer uitreis en de 27ste januari terugkom dan is het toch hoplenlijk geen probleem of wel ????

  Ik ben hier zelf ook heel benieuwd naar. Ik heb zoujuist de ambassade in Ankara gemaild met deze vraag, nog geen antwoord. Indien iemand het antwoord weet, graag.

 27. beste sacha ik heb vanmorgen het nederlandse consulaat gebeld en hun zeggen dat weten we niet.
  Laat iemand het antwoord hebben.

 28. @ Sophia en Sacha, officieel zou er tot 1 februari geen probleem mogen zijn. Of individuele douaniers de wet goed kennen blijft natuurlijk de vraag. Bij “Opmerkelijk nieuws” heb ik het 3-talige berichtje van het NL consulaat van Marmaris ingeplakt. Dat zou ik uitprinten als zich onverhoopt problemen zouden voordoen. Het is belangrijk dat je controleert of op je “plakplaatje” 90 dagen gestempeld staat, want waarschijnlijk krijg je wel een 90/180 dagen visum (een overblijfsel van vorig jaar) of de voorloper van 1 februari. Garanties zijn er niet! De wet en de uitvoering ervan zijn (helaas) in Turkije soms nog twee verschillende dingen.

 29. @ Maria en Sophia, mijn visum loopt sowieso pas af op 23 februari, maar ik wil voor de zekerheid het toch proberen om het uit te stellen voor 3 maanden. Ik ben zwanger en kan het die stress van aanvragen van ikamet niet handelen 😉 .Ook ga ik eind februari naar NL, het schijnt dat als je de aanvraag start en de ikamet nog niet hebt, je Turkije niet uit kan, allemaal risico’s die stress opleveren. Als ik door 1 dag op- en neer te gaan hier de 90/180 regeling met 3 maanden lan uitstellen, geeft dit rust in de tent.
  Ik zal de tekst uitprinten en meenemen, waar staat dat ‘opemerkelijk nieuws’? Ik ben nieuw hier.

 30. Sasha
  Maar aan de grens weten ze toch zeker niet of je in Turkıje bent ja of nee
  Dat wordt niet gecontroleerd, het lijkt me stug dat je voor de aanvraag van je Ikamet in Turkije moet blijven

 31. Maria
  Bedankt voor je antwoord.
  Waar kan ik de rubriek Opmerkelijk Nieuws
  vinden.
  Ik probeer al 1 uur de buitenlandse politie te bellen maar blijven in gesprek.

 32. @ Ineke ; heb net lang met Marmaris aan de telefoon gezeten en je dient wel degelijk in Turkije te blijven tijdens je aanvraag. Zodra je je ikamet hebt, kan je weer weg.
  Waar is ‘opmerkelijk nieuws’ te vinden?

 33. Turkije heeft dit anders zelf zo geregeld ooit,
  lange tijd geleden,
  het is niet Europa geweest die de visa heeft bedacht. Maar ja, wet is wet en ik ga volgzaam een woonvergunning aanvragen

 34. no steeds geen antwoord op mijn vraag

  als ik morgen uitreis en overmorgen weer in turkije kom kan ik dan toch nog een visum voor 90 dagen krijgen

 35. Beste Sophia.
  Als je vanaf 1 februari 90 dagen in Turkije ben moet je terug naar Nederland en mag je dan 90 dagen niet meer naar Turkije maar tot en met 1 februari mag je wel uit en in.
  Groetjes

 36. Hallo
  Mijn visum loopt pas af op 20 feb. Maar weet iemand of het wel mogelijk is om voor 1 feb mijn visum te verlangen? Dus naar het buiteland tegaan en terug te komen voor 1 feb?
  Ik hoop dat iemand een antwoord heeft want het nederlandse consulaat en ambassade willen mij niet helpen!
  alvastbedankt.

 37. We kunnen de Turkse regering wel luidkeels kritiseren over haar maatregel, maar dan moet je er wel bij vertellen dat Turkije het zogenaamde wederkerigheidsbeginsel hanteert. Dat wil zeggen dat de Turken ons bejegenen zoals zij zelf – al jarenlang! – bejegend worden.

  Turkse onderdanen worden al jarenlang gediscrimineerd en getreiterd: zelfs stokoude Turken wordt het lastig gemaakt om in en uit NL te reizen. Toen ik in 2007 een Turkse vriend uitnodigde kostte dat een half jaar voorbereiding. Zo was hij genoodzaakt om vanuit Izmir naar Ankara (800 km) te reizen en daar 2 dagen in de rij te staan voor de Nederlandse ambassade: en dat terwijl er in Izmir een Nederlands consulaat is gevestigd!

  Voeg daarbij de illegale inburgeringseisen die aan Nederlandse Turken worden gesteld en de schandalige bejegening van moslims – en het plaatje is compleet. Met dank aan onze VVD-CDA-PVV-regering.

  Omdat ik door de visummaatregel behoorlijk wordt gedupeerd, is dit geen vrijblijvend verhaal (ik verblijf n.l. ieder jaar met een onderbreking van 40 dagen vier maanden in Turkije). Ik sta dus bepaald niet te juichen, maar we moeten als Nederlanders wel beginnen om de hand in eigen boezem te steken.

 38. Eind mei komen twee familieleden uit Nederland hier bij ons op bezoek. We willen 2/3 dagen naar Cyprus om daar eens rond te kijken. Wij zelf hebben beide een Ikamet. De familieleden niet. Stel voor dat we 27/5 vertrekken naar Cyprus en 29/5 weer terugkomen, mogen mijn familieleden dan Turkije weer in? Ze waren immers al op een visum via Antalya binnengekomen 24/5, via Girne er weer uit en via Tasucu er weer in. Is dat mogelijk? Het blijft een moeilijke wetgeving. 😥

 39. Mijn vriend heeft zowel een Nederlands als een Turks paspoort en is in verband met zijn professie veel in Turkije. Nu ben ik net afgestudeerd en verblijf ik het liefst samen met hem in Turkije. Helaas kwam dan daar het bericht van de veranderde visumregeling, waarbij het niet meer mogelijk is om bijv. 2 maanden in TR, dan weer een maand NL, dan weer 3 maanden TR etc te zijn.

  Ik vroeg me af of iemand toevallig weet of het volgende problemen op kan leveren.; ik sta officieel in NL ingeschreven en ik werk ook voor een NL bedrijf (online, social media etc). Heb dus genoeg inkomen maar verdien dit niet in Turkije bij een Turks bedrijf. Ik wil nu graag een verblijfsvergunning of verblijfsvisum (zit hier verschil in?) aanvragen. Maakt het bovengenoemde (officieel werken bij NL bedrijf en officieel wonend in NL)met de aanvraag en het hebben van verblijfsvergunning iets uit?

  Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp & antwoord!
  Hopelijk kan iemand mij eindelijk duidelijkheid verschaffen 🙂

 40. Mijn vriendin woont officeel in Turkije maar moet wel voor haar visum elke 3 maanden terug. Nu gaat ze 31 januari weer naar nederland , moet ze dan 3 maanden hier blijven??? Wie weet dat . Dank jullie wel

 41. Hallo Marjan, Jouw vriendin is net op tijd terug voor de nieuwe 180dagen regeling van kracht wordt. Zij hoeft dus geen 3 maanden te blijven en kan voor mijn part de volgende dag weer naar Turkije. Maar daarna kan dat niet meer en kan zij beter een ikamet aanvragen of een jaarvisum.

 42. Bedoel het niet als grap maar ik heb tenslotte nog een oudere visa stempel die nog niet verlopen is. Dus als ik de nieuwste verwijder (weet nog niet hoe) dan heb ik extra tijd.

  Maar weet iemand hoe het zit als je een Turks bedrijf hebt?
  Hoe kan je je bedrijf runnen als je weg moet?

  Denk dat ik het consulaat moet bellen hierover want daar wordt niets over vermeldt.

 43. Ik ben gisteren uitgereist en heb een ‘gewoon’ visum gekregen! Het was wel eens waar een van de oude maatregel die niet doorgegaan was, wat er stond 180 gun op, wat nu is doorgestreept. Ik vroeg om een echte ‘gewone’, maar de douane zei me: geen probleem deze zegel, de 90/180 regel gaat pas 1 febrari in.
  Dit betekent dat ik nu 3 maanden ‘uitstel’ heb en dus de tijd heb om mijn vervlijfsvergunning te regelen.

  Mocht je in de gelegenheid om dus nog uit te reizen voor 1 febrauri: DOEN!

 44. Weet iemand misschien waar de vreemdelingenpolitie zit in Fethiye?
  En is Ikamet hetzelfde als verblijfsvergunning?
  Ik vind het verwarrend want Engelsen hebben het over hun Residency, bedoelen zij dan ook verblijfs vergunning?

 45. @ Ineke
  Ikamet is zelfde als verblijsvergunning, en ja de engelsen bedoelen daar ook hetzelfde mee.
  Ik ben vorig september bij een heel klein kantoortje voorbij de marina geweest…je loopt de hele boulevard af langs de marina en dan zit het aan de rechterkant, je moet wel eerst een vergi nummerasi ( belastingnummer) hebben te verkrijgen bij de maliye in Fethiye, ze zijn erg behulpzaam en geduldig daar
  succes

 46. @ missfener
  dank je voor de informatie.
  Sorry mijn naam is veranderd in Gerdina, maar ben Ineke. Naam Ineke was al bezet hier op de site. 🙂 Ik hoop dat er iemand is die ook Engels spreek. Mijn Turks is nog niet zo goed dat ik alles kan volgen. Belastingnummer heb ik inderdaad. Verder neem ik een bankafschrift mee zoals hiet op de site staat.
  Hoop dat het lukt en ga maandag meteen naar dat bureau.
  groet

 47. Best Anoniem

  Ik heb het nagevraagd en hun zeggen ik krijg geen nieuw visum. Ik ga altijd over de grens in Edirne (kapikule)

 48. @gerdina
  Ik heb hem zelf nog niet, ik was er in september maar het duurde 2 weken en ik was er op vakantie, we gaan er op kort termijn permanent wonen, en dan ga ik hem pas halen.
  Laat nog even weten als het je gelukt is, je moet ook of een tapu of een huurcontract hebben .

 49. @ missfener oke, zal ik doen. Schrijf je van de week. Er komt veel regen aan dus weet niet of het maandag lukt. Leuk waar gaan jullie wonen?
  Er zijn niet zoveel Nederlanders hier in de omgeving. Leef in een klein dorpje hier en ben de enige Nederlander. En er woont nog een Engels echtpaar op de heuvel hier

  Gerdina

 50. Dag allemaal,

  Ik heb een vraag, ik ga 14 februari een maand naar Turkije, geldt er voor mij dan ook een periode voor hoe lang ik niet terug mag naar Turkije?

  Ik ga er vanaf half/eind april namelijk weer heen om te werken (met werkvisum) maar hoop niet dat ik dan na mijn maand vakantie, niet terug kan naar Turkije voor mn werk!

 51. @ lalalisanne ik weet niet hoelang je gaat werken in Turkije maar ik zou in je maand vakantie in februRI voor de zekerheid een verblijfsvergunning aanvragen. Ik weet het niet hoor maar ze zijn erg bureaucratisch in Turkije en is een werkverginning ook een vergunning om te verblijven in Turkije? Daar kan je misschien narigheid mee krijgen, dus regel ook je verblijf in Turkije goed

 52. Bedankt voor de snelle reactie.
  Vorige keer kreeg ik een verblijfsvergunning. Dat had ik niet vermeld, sorry.
  Die is toen geregeld via mijn werk.

  Bedankt!

 53. @ lalalisanne en allen
  Het punt waar ik onzeker over ben, en waar verschillende interpretaties over rondwaren, is het volgende:

  ik heb een visa per 2 januari, ik blijf een maand hier.
  In mei en juni blijf ik resterende 2 mnd.
  Daarmee heb ik voldaan aan de 90 dagen binnen de 180 dagen van mijn visa.
  Maar nu kom ik zeg maar 2 juli weer naar Turkije en wil een 2e visa voor weer 180 dagen om vervolgens de maand juli, aug en sept (90 dagen dus weer) te verblijven.

  En hier komt het dan:
  volgens sommigen kan die niet, want je mag pas weer na 3 mnd een andere visa aanvragen. Dus dan gaat mijn beredenering niet op.

  Maar volgens mijn logica blijf ik netjes binnen de 90 dagen van mijn 180 dagen visa.
  Zij het dan dat ik alleen de zomermaanden gebruik maak van de 180 dagen visa.

  Velen hebben dezelfde vraag gesteld maar het antwoord hierop heb ik nog niet gezien.

  Wel belangrijk voor je planning en vervelend als je Turkije niet inkomt

  Naar horen zegggen zijn er al vele busladingen Armeniers en andere nationaliteiten richting thuisland gegaan vanuit Istanbul. Allemaal zwartwerkers maar inderdaad moeten zij het land nu uit. Precies wat Turkije voor ogen had, maar wat met de buitenlanders die een pensioen of ander inkomen hebben in hun eigen land?

 54. Hi Lalalisanne,

  Totaal niet relevant voor dit topic, maar ik kon je helaas geen privé bericht sturen. Want ik ben héél benieuwd naar je achterliggende verhaal! 🙂 Waar je gaat werken, wat voor werk etc. Zou je me ’n privé bericht kunnen sturen? Zou ik leuk vinden! Ik hoop zo snel mogelijk richting Izmir te kunnen (mijn vriend is daar nu), alleen is er helaas veel gedoe met het regelen van ’n verblijf voor ons.

 55. @Yasmin
  Ik heb geen profiel dus kan geen bericht sturen! Als je je mailadres wilt geven kan ik wel mailen?

  @gerdina
  Ik snap het ook lang niet helemaal maar als ik het goed begreep moet je nadat je je 90 dagen hebt ‘verbruikt’ 90 dagen wachten voordat je Turkije weer kunt betreden. Maar ik heb geen idee of ik het goed heb!

 56. als ik dit allemaal eerder geweten had dan had ik 2 weken gelden hier niet een paspoort aangevraagd maar was naar nederland gegaan voor 1 week en met mijn nieuwe pas teruggekomen.
  jammerrrr
  bij het ophalen van het nieuwe paspoort zei de dame alleen maar succes ermee (waarmee wist ik toen nog niet zo zie je maar dat het consulaat je helemaal niet inlicht en helpt)

 57. Ik heb met de ambassade gebeld. En inderdaad waar ik bang voor was: als je je 90 dagen hebt opgemaakt (van de 180 dgn visa) dan kan je 90 dagen Turkije niet meer in.
  Nu was ik al van plan om een verblijfsvergunning aan te vragen en hoop dat dit goedgaat.

 58. Bericht voor INEKE:

  Wij, mijn vrouw en ik hebben beiden een Ikamet en dat al zo’n vier jaar. Dit jaar gaan we er een aanvragen voor vijf jaren, omdat het nu zich loont gezien de lage kosten. Nu komen eind mei mijn broers hier naar toe en we willen allen naar Cyprus voor een paar dagen. Als ik het goed begrijp uit je bericht van 31 januari 09:45 kunnen ze gewoon heen en terug naar Cyprus. Ze gaan wel Turkije in (via AYT) en er uit voor Tasucu en er in via Tasucu en blijven zo dus binnen de 90 dagen-regeling. Klopt mijn beredenering?

 59. Michel:
  Zij zullen geen probleem hebben. Je kan binnen de 180 dgn visa immers op en neer reizen zolang je dit binnen de 90 dgn doet. Het gaat vnl om mensen die hier langdurig verblijven. Om een 2e maal in het jaar een visa te verkrijgen moet je echter wel weer 90 dagen wachten. Dit is me verteld door de ambassade.

 60. Ineke bedankt voor de info!
  Voor degenen die nog vragen zouden hebben over de verplichte gezondheidsverzekering is onderstaand artikel de moeite waard om te lezen (zie link). Het is wel in het Duits.
  Het schijnt zo te zijn dat wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt en/of een verzekering in je thuisland waar Turkije als verzekerd land wordt gemeld, je je geen zorgen hoeft te maken. Het blijkt dat Engelse verzekeringen Turkije niet hebben opgenomen in de standaard verzekerde landen. Derhalve kun je aan de hand van het bovenstaande het “gepiep” en de berichten van Engelsen uit b.v. de Aegeische zeekust begrijpen.
  http://www.tuerkei-zeitung.de/nachrichtentuerkeiundwirtschaft/tuerkei-auslaender-krankenversicherung-805.html

 61. @ Ineken reactie 31 januari 2012 om 09:45

  Wat ik heb begrepen is het volgende

  Het visum is 90 dagen geldig in een periode van 180 dagen. Als die 90 dagen op zijn, is je visum verlopen. Je kan een nieuw visum kopen als de 180 dagen verlopen zijn. Dus elke 180 dagen kan je een nieuww visum kopen! Hiervoor hoef je niet 90 dagen Turkije uit.

  Niet te verwarren met: indien je in de periode van 180 het visum van 90 dagen in 1x opmaakt (achtereenvolgend dus van de 1e dag t/m de 90ste dag), dan heb je nog 90 dagen over ( van de 180 dagen) dat je geen visum hebt en dit betekent dat je Turkije uit moet. Je kan een nieuw visum kopen als de 180 verlopen zijn.

 62. Anoniem

  ja klopt. Je koop een visa op 1 mei en maakt je 90 dagen op. Dat zou pakweg eind juli zijn.

  Dan kan je pas weer een nieuw visa krijgen per zo’n 1 november (even voor het gemak een 30-daagse maand nemend)

 63. Ook (denk ik dan):
  1 februari koop ik een visum (180 dgn)
  ik verblijf 1 maand (30 dgn)
  ik kom 1 april weer naar Turkije (30 dgn)
  totaal dus 60 dagen in Turkije!

  Maar wat ik heb begrepen is dat je ondanks dat je maar 60 dagen in Turkije bent geweest, dit binnen een periode van 90 dagen ligt (nl febr-mrt-april) en dan is je visa op!

  Als iemand het nauwkeuriger heeft vernomen hoor ik dat graag.
  Volgens de ambassade geldt dit zo

 64. @ Inge: nee! Het gaat omd e periode 180 dagen, niet 90! Het is visum voor 90 dagen te gebruiken on een periode van 180 dagen. Dus
  1 februari koop je een visum voor 90 dagen (geldi in de komende 180 dgn)
  je verblijft 1 maand (30 dgn)
  je komt 1 april weer naar Turkije (30 dgn)
  totaal dus 60 dagen in Turkije!
  Dan heb je nog 30 dagen over t/m juli.
  Zo heb ik het begrepen.

 65. @ ik weet het ook niet meer dan
  en bij de ambassade dan ook niet!

  maar je kan zeg: 1 aug niet opnieuw een visa aanvragen en weer aug-sept-okt in Turkije verblijven

 66. Gerdina, Je moet tellen vanaf de eerste datum dat je nadat deze nieuwe wet van kracht wordt, Turkije binnenkomt.
  Stel je komt 2 februari turkije binnen. Je krijgt een visum voor 90 dagen. Die mag je opmaken zo jewilt. Aaneengesloten of 12 x 1 weekje. Als je maar de datum van ongeveer eind juli in de gaten houdt want dan is de periode van 180 dagen om en moet je even het land uit. Daarna begint een neiuwe periode van 180 dagen vanaf het moment dat je weer het land binnenkomt en kun je weer opnieuw beginnen je 90 dagen op te maken.

  Groetjes

  Hanneke

 67. De nieuwe regeling is ingegaan op 1 febr. 2012. Ik was echter al op 15 januari in Turkije en ga 15 februari weer terug naar Nederland. Gaan er dan 30 dagen van mijn 90 dagen af of maar 15, omdat het pas vanaf 1 februari geldt? Of is die visum van 15 januari helemaal niet van toepassing op deze nieuwe regeling en gaan mijn 90dagen pas in op het moment dat ik Turkije weer binnenkom. Het is best nog wel verwarrend. En wat zal het een gedoe geven bij paspoortcontrole als je turkije verlaat.

 68. zwaluw
  je kan volgens zeggen 90 dgn niet Turkije meer in na de 1e visa. Dus nadat je 90/180 visa is verlopen dan moet je 90 dagen wachten voordat je een 2e visa krijgt. Het is zeker onduidelijk maar het is niet zo dat je de zomermaanden april-mei-juni en dan nog een keer juli-aug-sept in Turkije kan verblijven.

 69. Ik raak verward door alle reacties van iedereen haha. Misschien moet ik maar stoppen met deze te lezen! Maar het is volgens mij precies zo hoe ‘zwaluw’ het vertelt, 90 dagen in 180 dagen mag je maximaal in TR verblijven. Hoe je die 90 dagen invult is aan jou, als het maar max 90 dagen in Turkije verblijven is en niet meer.

 70. Pff alles is wel erg verwarrend zo.
  Wij zijn januari geweest
  Volgens ons telt deze dan niet mee of is dit wel zo
  Wij gaan nml juni weer

 71. :ned: Het is gewoon belachelijk.Deze maatregel moeten ze ook maar gaan toepassen in ons Nederland. Dan wordt het hier niet meer Klein Turkije genoemt als je Zaterdags naar de markt gaat in Eindhoven .Ik hoop voor iedereen dat deze maatregel binnenkort van de baan gaat,hopelijk zien ze het licht.
  groetjes en sterkte Cor :ned: :turk: :cheer: :cheer: :cheer:

 72. Cor de Weerd, je bent niet goed op de hoogte. Deze maatregel wordt al jaren toegepast in Nederland. En als je zo’n hekel hebt aan ‘Klein Turkije’ op de markt in Eindhoven, vraag ik mij af wat jij doet op deze site.
  Met vriendeljke groeten.

  Hanneke Alici marchal

 73. Beste zwaluw
  Kun jij misschien mijn zusje Sophia raad geven ,ze woont en werkt al meer dan 12 jr in Istanbul zie reaktie 29 en 30 Jan 2012. Hopelijk weet jij meer van deze zaken af.
  Ik heb helemaal geen hekel aan de Turkse mensen ,maar hier in Eindhoven lijkt het Zaterdags wel de Bazar van Istanbul niet negatief bedoelt hoor,sorrie dat ik het verkeert uitdrukte.
  Mvg Cor de Weerd :cheer: :cheer::ned: :turk: :cheer: :cheer:

 74. Beste Cor, Ik ben niet alwetend,en ik vind het vervelend als jouw zusje in de probemen zit door de nieuwe regels. Mijn antwoord naar jou toe was alleen gericht op jouw opmerking dat deze maatregel ook in nederland moet worden toegepast. Een buitenlander die niet afkomstig is uit een EUland, moet in Nederland net zo goed een visum aanvragen. En ook hier geldt, dat zonder extra verblijfsvergunningen of verlengvisa, na 90 dagen een (wachttermijn) geldt tot 180 dagen verstreken zijn.

 75. Een vraag aan hen die mij kunnen antwoorden maar dan wel graag een goed antwoord zonder allerlei discussies,vraag;wij hebben een ikamet welke geldig is tot 2014 gelden dan ook de regels drie maanden drie maanden uit?,of kunnen wij nog(zeker tot die tijd)gewoon in en uit reizen?
  tweede vraag is;wij hebben pas geleden een papier ontvangen met de mededeling dat wij verplicht zijn een zorgverzekering af te sluiten maar wij zijn in Holland verzekerd en als we hier in een ziekenhuis of zo verdagen en wij hebben betaald dan krijgen wij het van de Hollandse verzekering(meestal)terug,zijn we dan toch verplicht deze Turkse verzekering te nemen?,wij wonen hier het grootste deel van het jaar in Çalis,m.v.g.Adriaan.

 76. Beste Adrıaan,

  Je Ikamet blıjft gewoon geldıg voor de afgegeven perıode. De 90 dagen per 180 dagen ıs voor Toerıstenvısa.
  M.vr.gr.
  Herman, Kalkan

 77. @ Adriaan: onderstaand citaat over de zorgverzekering voor buitenlanders die een verblijfsvergunning hebben komt van de website van de Nederlandse Ambassade in Ankara. In jouw geval is een SGK verzekering niet nodig, maar je moet wel contact opnemen met de SGK en met de NL ambassade voor een Turkstalige verklaring:

  ” Indien u 1 jaar of langer met verblijfsvergunning woont in Turkije kunt u zorgverzekerd zijn in Nederland, een particuliere zorgverzekering in Turkije hebben of geen zorgverzekering. In alle gevallen moet u zich melden bij uw plaatselijke SGK kantoor. Voor deze drie verschillende mogelijkheden geldt het volgende:

  1. Zorgverzekerd in Nederland

  U moet kunnen aantonen aan het SGK dat u een zorgverzekering hebt in Nederland. Dit bewijs moet in het Turks en kan worden afgegeven door het Bureau van de Attache Sociale Zaken te Ankara. Nederland heeft een bilateraal sociaal zekerheidsverdrag met Turkije. Wanneer u zich vestigt in Turkije dient u bij uw zorgverzekeraar een NTUR 121 formulier aan te vragen. Hiermee wordt u automatisch verzekerd volgens de zorgverzekering in Turkije.
  ….”

 78. Ik ga van 24 mei t/m 14 augustus naar turkije en ook nog van 11 okt t/m 21 okt naar Turkije.
  In totaal 94 dagen (overschrijding van 4 dagen).
  Bij de 2e keer naar Turkije zijn er nog 7 dagen .
  Hoeveel boete moet je dan betalen.? Weet iemand dit?

 79. volgens mij moeten er 90 dagen tussen zitten voor je weer naar Turkije kan dus van 14 aug af 90 dgn later .
  Heb geen id hoeveel de boete is

 80. Indien u een zorgverzekering heeft bij Agis, dan kunt u het Agis-bureau in Istanbul bellen. Zij verstrekken binnen enkele dagen de benodigde bewijzen, waarmee u naar de SGK kunt gaan. En uiteraard daarna naar de Vreemdelingenpolitie indien u toe bent aan een nieuw/verlengd Ikamet.

 81. je krijgt nu een visum voor 180 dagen. daarvan mag je 90 dagen in turkije verblijven dit mag je verspreiden. als je 90 dagen achtereen verblijft in turkije moet je weer 90 dagen naar holland. dus…. je koopt visum 21 februari is geldig tot 21 augustus. in die periode mag je dus 90 dagen verblijven in turkije. als je na 21 augustus weer gaat koop je weer visum voor 180 dagen waarvan je weer 90 dagen mag verblijven.

 82. Hallo,
  Sinds vandaag heb ik te horen gekregen dat de regels weer zijn veranders, wist wel dat het ging gebeuren maar niet wanneer, maar nu is mijn vraag ik ben 3 jan 2012 het land in gekomen en heb nog de oude sticker in mijn paspoort en ik ga 24 maart(over 2 wk) voor 4 dg naar Ned geld deze regel dan nu ook voor mij ? Of geld het pas vanaf Feb

  gr Tamara

 83. Ich Antje Petzinger bin ein Türkye fan, bei meiner lezte aurreise aus Antalya,,war ich 3 tage zu spät zurück,,jetzt habe ich soviel probleme ,,,bin schon seit 3 monate am mailen und telefoneren ,,,bin schon in Hannover gewezen (consulat Türkye),,niemand der am telefon geht ,,,jetzt in Hannover habe ich eine nette dame getroffen ( Türkin die im consulat arbeitet ,die mir weiter geholfen hat ,,,aber das ist jetzt schon wieder 2 wochen her ,,und noch nichts gehört ,,,bin doch nur ein tourist,,die gerne für 2a3 wochen urlaub machen möchte ,,,,und da meine ich ,,bitte bitte machen sie mir nicht soviel schwierigkeiten ,,,,,vielen dank die dies hier liest ,,,bin NEDERLANDSE ,,,,,

 84. Ik ben nu 28 dagen in Turkije en wil 3 dagen naar huis, kan ik dan met het zelfde visum van 90 dagen weer terug naar Turkije en de overige 62 dagen blijven rondtrekken?

 85. een domme vraag en waarschijnlijk al beantwoord, maar ik heb eigenlijk net mijn Ikamet.
  Moet ik nu ook die SGR benaderen voor de zorgverzekering? of is het alleen als je meer dan een jaar in Turkije verblijft.

  Trouwens als antwoord op de vraag die ik zag op het forum:
  een boete voor het overschrijden kostte mij altijd 180 tl.
  een reis naar grieks eiland is meer dan 200 tl. eten niet meegerekend op die boot.

  Ik liet dus mijn visa gewoon verlopen en ging 3 uur van te voren naar het vliegveld voor de formaliteiten en betaling.

  Maar ze zullen e.e.a. wel veranderd hebben dus ik adviseer het niet te doen
  hoewel …

  :turk:

 86. Adriaan antwoord.
  Zelfs al heb je een ikamet ben je verplicht de s.g.r. benaderen met een formulier,wat ook in het Turks te lezen is,van je zorgverzekering in Holland die aangeven dat je voor dit jaar bij hun verzekerd bent en dit moet je,ondanks je ikamet,begin van elk jaar overleggen,ik spreek uit ondervinding,groet en succes.

 87. :zonnen: ik heb vandaag mijn verzekeringsformulier voor Turkije van mijn zorgverzekeraar ontvangen. telefonisch aangevraagd. Kosteloos en zonder probleem ontvangen. Wat mij verbaasd, is dat zoveel mensen met mijzelf inbegrepen niet op de hoogte waren van dit formulier.

 88. Adriaan antwoord.
  klopt helemaal ikzelf heb het via mijn laptop aan gevraagd en binnen enkele uren had ik het in huis,”even” langs de S.G.R. en klaar was het,wel even langs gaan want daarna kreeg ik een formulier van de S.G.R. welke je moet gebruiken als je onverhoopt in het ziekenhuis verdaagd of zo,dan gaat de rekening direct naar je verzekering en klaar.

 89. Adriaan antwoord.
  Hanneke,het formulier dat je via Nederland hebt gekregen en wat in het Hollands maar ook in het Turks is opgesteld daarmee moet je langs het S.G.R.het Hollandse formulier(maak wel een kopie voor jezelf,je weet nooit)en geef hun het formulier,dit sturen zij op waarna je na enige tijd van ditzelfde S.G.R. een formulier krijgt wat je moet gebruiken als je zoals gezegd,in het ziekenhuis verdaagd.
  Op het formulier wat je dan krijgt staat jou zorgverzekering vermeld en tot hoelang dit geldig is(één jaar) en je naam etc.Doe het nou want anders krijg je,zo ik heb vernomen,een flinke boete.Ik had een goeie Turkse maar Engels sprekende Buurvrouw,soms Hanneke,heb je een kruiwagen nodig en wat S.G.R. betekend weet ik niet zal ik voor je navragen maar het is wel een belangrijke instantie,hoop je een beetje op weg te hebben geholpen,groet van Adriaan uit Çalis.

 90. Beste Daniël
  Dank je voor je antwoord maar je hebt mij niet uit de weg geholpen maar juist voor een flinke verwarring gezorgd. Ik denk dat datgene wat jij bedoeld alleen voor mensen bestemd is die in Turkije wonen. Ik ga slechts 6 weken.Ik zou niet weten waar ik mijn formulier heen moet sturen omdat ik niet weet wat een S.G.R. is.
  Ik dacht dat het voldoende was dat ik zo’n formulier heb gehaald. Vlgs mij is dit ook voldoende voor mensen die alleen een korte vakantie houden en niet in een devlethastae willen belanden.
  Maar even zogoed toch bedankt voor de moeite die je hebt genomen.

 91. Hoi Hanneke,de naam is Adriaan en geen Daniél maar goed,uit jou verhaal begreep ik da je ook in Turkiye woonde of in ieder geval voor langere tijd wilde verblijven maar joh,als “gewoon”toerist zou ik al die moeite niet eens gedaan hebben.Voor zes weken ben je ook nog “waarschijnlijk”verzekerd bij je reisverzekering?,of je hebt deze niet afgesloten? En dan nog die S.G.R. dat moet zijn S.G.K. maar waar ik steeds over vertelde was bedoeld voor mensen die hier laten we zeggen voor langere tijd zijn b.v. haast een jaar. Maar mijn idee is dat je je niet echt druk hoeft te maken en dat je als er war gebeurt,je met dit papier al een eind verder bent,hoop dat ik je wat gerust gesteld heb dan wil ik je smakkelijk eten toe wensen en ga maar gewoon zonder zorgen lekker slapen,groet Van Adriaan.

 92. o sorry Daniël, het lijkt ook erg veel op Adriaan he die naam.:)
  De reden waarom ik dat vermaledijde papiertje heb aangevraagd is, omdat ik vorig jaar in de mooie schone privekliniek op de poli terecht kwam en zij mij vertelden dat bij een eventuele opname zo’n papiertje nodig was.
  Ik kreeg als voorbeeld een copie van een andere klant met naam en toenaam, leven de privacy! haha.
  Er is ook wel een devlethastane(volksziekenhuis) maar dat is zo verschrikkelijk daar wil ik nooit in terechtkomen.

 93. Het SGK-formulier is niet verplicht voor gepensioneerden. In ieder geval niet bij het aanvragen van een Ikamet. Het is wel handig als je het bij de hand hebt, want sommige provincies houden er verschillende regelingen op na. Het SGK-formulier geeft je alleen toegang tot staatsziekenhuizen, maar de meeste verzekerden uit Nederland kunnen direct naar een privé-kliniek. Soms is de NL-verzekering 6 maanden geldig na vertrek uit NL, of 12 maanden. Hier moet je echt op letten!

 94. Hallo Ik weet het niet meer hoor. ik ben officieel geemigreerd naar turkey . Heb ik dat nu ook allemaal nodig ,ik kan toch niet 3 maanden in Nederland blijven heb daar geen huis. Heb een belasting nummer en alles in turkey . En vandaag hoorde ik van een Duitser dat het allemaal weer terug gedraaid is. Weet iemand dit?

 95. Adriaan antwoord.
  Anita ik hoop dat je het nog eenmaal kunt volgen want dan stop ik ermee,jij bent officieel naar Turkiye gegaan dus zal je een Ikema (verblijfsvergunning) aan moeten vragen.
  Je Ikema geld voor de tijd dat je Hollands paspoort,wat je ongetwijfeld nog steeds hebt,nog geldig is.
  Wij hebben er ook één en die is nog geldig tot Juni 2014 daarna moeten we een nieuw paspoort in Holland halen en de Ikamet laten verlengen voor de komende 5 jaar.(ik hoop dat je het nog kan volgen)voor die tijd hadden wij ook al een belastingnummer maar dat is meer om bankrekeningen te kunnen openen en heb je nu ook nodig voor het verkrijgen van een Ikamet kijk hiervoor naar het begin van dit hele gedoe en dan kan je links van het geheel zien hoe je een Ikamet aanvraagt maar tevens moet je ook een ziekte verzekering aanvragen als je hem in Holland niet meer hebt.
  Ik hoop dat ik je een heel klein beetje op weg heb kunnen helpen eventueel wil ik jou nog even verder helpen,waar woon je en de rest kunnen we verder zien,groet van Adriaan.

 96. hoi Adriaan .bedankt voor je reactie. ik heb al een ikamet boekje maar dat is verlopen. en me paspoort is in juli verlopen . Ik heb ook een ziekenverzekering daar . ik woon in alanya . groetjes anita

 97. Adriaan bedankt voor de informatie, Het blijkt gewoon dat het allemaal niet echt makkelijk is te begrijpen hoe het moet.
  Ik blijf ongeveer een half jaar hier. Heb een Ikhamet sinds dit jaar februari. Verblijf in Nederland als zowel in Turkije waar mijn huis is
  Ik vraag geen papiertje aan voor de SGR.
  woon hier tenslotte niet?
  en eigenlijk wil ik niet eens dat mijn verzekering op de hoogte is van mijn verblijf hier.

 98. Hoi,
  Ik vertrek as maandag voor 5 dagen naar Istanboel. Mijn ID is nog 2 maanden geldig, geeft dat bij aanvraag toeristenvisum geen problemen?

 99. Beste Nicole,

  Dat kan inderdaad problemen geven, je ID moet minstens geldig zijn voor een periode van 3 maanden

 100. Ik ben in april naar Turkije geweest en heb een nieuw visum gekocht. Ga terug in juli maar ik ben mijn visum kwijt. Kan ik gewoon een nieuw kopen bij aankomst in juli?

 101. Hondekyn,bij aankomst kan je gewoon een nieuw visa kopen op het vliegveld van aankomst,ik ga er van uit dat je een I.D, kaart hebt,groet Adriaan.

 102. Hey Adriaan, bedankt voor je reactie. Iemand vertelde me dat je geen nieuw visum kan kopen als je andere nog niet vervallen is? Weet jij daar iets meer over?

 103. Ik heb geen idee,Hondekijn,heb het nog voor je nagevraagd en ze kijken me wazig aan,voor hen is het alleen maar extra inkomsten en weet je met je I.d kaart krijg je een appart papiertje,het is wat anders als je een paspoort hebt want dan zou je die kwijt zijn want daarin plakken en stempelen ze je visa af maar met je Id is het appart,groet van Adriaan.

 104. Blijkbaar is het dan niet zo dat ze je ID linken aan een visum? Dan koop ik in juli gewoon een nieuwe en hebben ze idd extra inkomsten… Bedankt voor de info

 105. Niets te danken en ik hoop van je te horen hoe het af is gelopen,o.k.?nog effe en dan ga ik van je houden,adriaan,doei.

 106. Gebeld met Turkse ambassade: bij aankomst een nieuw visum kopen. Het gaat hem er vooral over dat je die 90 dagen niet mag overschrijden. Groetjes

 107. Even een vraag: Ik heb op 26 april een visum gekocht op de luchthaven in Antalya. Ik heb het land in mei verlaten. Nu ga ik 30 juni t/m 28 juli weer naar turkije. Kan ik op datzelfde visum weer het land in. Of moet ik een nieuw visum aanschaffen. Wie weet hier antwoord op? Ik hoor het graag. Groetjes.

 108. Hoe moeilijk kan het zijn?
  Uw visum is 180 geldig.
  Stel:U gaat op 1 dec Turkije binnen,voor 60 dagen.U gaat nog eens,b.v. in Mei.Dan mag U blijven,tot de 180 dagen voorbij zijn,Als U maar niet meer dan 90 dagen in totaal blijft.U gaat eruit,maar mag de andere dag weer binnen,
  U koopt dan weer voor 180 dagen.

 109. ik ben 15 dec 2012 voor de eerste keer turkije binnen gekomen en vervolgens diverse keren heen en weer gereist om vervolgens ben ik op 29 april weer op terug reis naar NL en wordt staande gehouden bij de douane ja je raad het al ik had de 90 dagen overschreden met 11 dg en kreeg een boete van 237lt en kreeg de mededeling dat ik Turkije 3mnd (90 dg) niet in mag. Nu is mijn vraag van welke datum gaan ze uit 15 december2012 1 ste entree dat zou betekenen dat ik dan na 15 juni 2013 erweer in mag of gaan ze uit van de uitreis datum 29 april en dan zou het betekenen dat ik pas 29 juli ????? wie o wie kan mij hier antwoord op geven via de ambasade word ik niets wijzer helaas

 110. Nog n vraagje, we hebben een visum vanaf 28 april toen zijn we n week geweest . We gaan 16 juli weer voor twee weken maar komen op 30 juli terug, 92 dagen na de visumafgifte. Geeft dat dan problemen? Pffff ingewikkeld hoor 😉

 111. ALS het goed is heb je een 90/180 dagen visum. Dat houdt in dat je binnen een periode van 180 dagen maar 90 dagen in Turkije geweest mag zijn. Reina als het goed is is jouw visum gewoon geldig.

 112. Van 9 september tot 18 november in Turkije verbleven en daarna van 13 januari tot 27 januari 2013. Totaal 86 dagen. Dat zou geen probleem op mogen leveren. Een nieuw visum kan dan 180 dagen later worden verstrekt, in principe dus op 7 maart 2013. Van 17 maart tot 9 juni 2013 weer in Turkije verbleven. Maar dit gaf een probleem op de luchthaven. Bovendien troffen we een enorme hork van een politieman die alleen maar kon schreeuwen. Boete voor overschrijding van 8 dagen 235,8 Lira. Wat deden we fout?
  Verwacht niet dat het je door de politie wordt uitgelegd, op een internationale luchthaven wordt alleen Turks gesproken. Volgens mij is het zo dat je op een 90/180 visum wel 90 dagen mag verblijven, ook in meerdere perioden verdeeld maar na de laatste dus 90e dag mag je Turkije de eerste 3 maanden niet meer in.
  Heeft iemand ook een soortgelijke ervaring meegemaakt en wat klopt er (of niet) aan bovenstaande?

 113. visum geldig voor 180 dagen met een maximaal verblijf van 90 dagen per keer. Geschikt voor meerdere reizen.

  dit nieuwe online visum is vele maken gemakkelijker. Vooraf vanuit huis aanvragen, en bij meerdere reizen veel goedkoper.

  En bij de grens stukken sneller.

 114. Het online visum is niet goedkoper dan het stickertje dat je op de luchthaven krijgt en ook met dat visum kun je meerdere keren naar Turkije reizen met een maximum van 90 dagen. En wat is nou sneller, je moet altijd nog in de rij bij de paspoortcontrole, wachten op je koffers en wachten op vervoer. En op de terugweg wachten bij de veiligheidscontrole, wachten met inchecken, wachten bij de paspoortcontrole en dan ook nog vertraging. Wat maakt het allemaal uit.

 115. Let op! De Turkse politie op de luchthavens kijkt naar het AFGELOPEN half jaar (180 dagen). Ik had op 31 maart een nieuw visum gekocht voor 180 dagen en was in april mei juni precies 89 dagen op vakantie in Turkije. Ik dacht het allemaal goed te hebben gepland maar kreeg op 28/6 toch een boete van 238 TL omdat ik ook in januari 10 dagen als toerist in Turkije was.

  Men kijkt bij vertrek dus niet VOORUIT hoe lang je visum nog geldig is (nog 3 maanden)en hoeveel dagen je daarvan in Turkije was (89. Men kijkt terug hoeveel dagen je het AFGELOPEN half jaar in Turkije was, 109 dagn in mijn geval. Balen!

  En je wordt bij de controle als crimineel en leugenaar weggezet, je kunt niet met visa betalen, moet op zoek naar een (dure) geldautomaat. Opletten dus.

 116. @Jan, ik denk dat in jullie geval hetzelfde speelde als bij mij. Wij kopen een visum voor 180 dagen en kijken dan vooruit. De Turkse politie kijkt bij vertrek naar de afgelopen 180 dagen. En dan heb je dus de combinatie van 2 visa, waarbij je de periode van 90 dagen hebt overschreden.

  Inderdaad horkerig gedrag, geen uitleg.

  Vraag me af of het ooit iemand is gelukt om in beroep te gaan tegen de boete en deze (deels) terug te krijgen. Op de bekeuring staat niets over de mogelijkheid om je te beklagen. En klachten heb ik genoeg 🙂

 117. Ja Harry, en wat valt er aan te doen? Het is bovendien in strijd met de Schengenregeling die Turkije als voorbeeld hebben genomen. De tekst volgens de Schengenregeling is als onderstaand en overduidelijk, maar maak dat de Turkse luchthavenpolitie maar eens aan het verstand.

  “De 90 dagen zijn ook te verspreiden in 180 dagen. Hiervoor heeft u wel een apart visum nodig: een multiple entry-visum (‘meerdere reizen’). Als u niet de 90 dagen in 180 dagen verbruikt, verliest u de overgebleven dagen. Na 180 dagen moet u het Schengengebied verlaten (voor bijvoorbeeld 1 dag). Zodra u weer terugkeert naar het Schengengebied, start de nieuwe vrije termijn van 90 dagen in 180 dagen”.

 118. Maarten

  volgende vraag die ik maat niet beantwoord krijg
  wi hebben een 180/90 dagen visum
  we zijn geweest: 31 maart (eerste stempel) t/m 14 april
  25 april t/m 26 april
  20 Juni t/m 5 juli
  Nu hebben we een boete gehad dat het visum 5 dagen was verlopen
  volgens ons niet is het geldig tot sept en hebben we nog 55 dagen
  Nu willen we 28 aug weer gaan wie kan me vertellen of we nu kunnen gaan met een nieuw of oude visum of moet er nu 90 dagen tussen zitten vanaf 5 juli?

 119. Beste Maarten,

  Je visum is gekocht op 31 Maart en loopt dus af 90 dagen na 31 Maart, dat is dus eind Juni. In Juli was jullie Visum dus inderdaad verlopen. Een nieuw visum kan worden gekregen 180 dagen naa aanschaf van het visum eind Maart. Dat is dus rond 1 Oktober. Je kunt nu een visum via internet aanvragen, mischien is daar de controle procedure niet zo strikt en kan je zo een nieuw visum krijgen.

 120. beste Herman

  ik dacht het visum is 180 dagen geldig en mag in die 180 dagen 90 dagen in Turkije verblijven
  Het is dus zo dat het visum 90 dagen geldig is en dat er dan 180 dagen tussen moet zitten om een nieuw visum aan te vragen.
  Hoe doe je dat dan zakelijk zou ik 90 dagen niet naar Turkije kunnen?

 121. Beste Maarten,

  Deze strengere regels voor toeristenvisa zijn een tweetal jaar geleden ingevoerd, met ook als doel te synchroniseren met europese regels voor toeristen visa. Het is overigens wel mogelijk voor een eenmalige binnenkomst een zakelijk visum aan te vragen.
  Heb je een eigen huis of langdurig huurcontract van een huis in Turkije dan kan je in Turkije ook een visum van 1 tot maximaal 5 jaar regelen. Op zich is dat vrij eenoudig als je kunt aantonen per maand 500 dollar op een Turkse bankrekening beschikbaar te hebben. Na verkrijgen van het visum (Ikamet) kan dat geld overigens weer naar een nederlandse bankrekening worden teruggestort.

 122. dank je dat is me bekent heb ik ook al een maar die is verlopen omdat het nederlands paspoort verlopen was
  we gaan in aug maar zal nu wel okt worden deze opnieuw aanvragen
  dat zakelijk visum waar vraag ik dat aan ook waar je het normale visum krijgt in turkije dan zou ik dus wel 28 aug kunnen gaan?

 123. Beste Geert,

  Probeer eens een toeristen of zakelijk visum op deze website aan te vragen. Je weet dan binnen enkele dagen waar je aan toe bent.

 124. Beste Herman,
  Weet je zeker dat je Maarten de juiste informatie geeft. Een multiple entry toeristenvisum is 180 dagen geldig waarbinnen je 90 dagen in Turkije kunt verblijven. De geldigheid van een visum dat op 31 maart is gekocht vervalt derhalve 180 dagen later en niet 90 dagen later. Maar wel oppassen met een nieuw visum dat daarna wordt gekocht want in tegenstelling tot de Schengen regels rekent de Turkse luchthavenpolitie bij het verlaten van Turkije 180 dagen terug en dan kan het zijn dat je met je nieuwe en oude visum de 90 dagen overschrijdt.

 125. Beste Jan (en Geert),

  Ik ben bang dat ik in mijn eerste maaal inderdaad een fout genaakt heb, maar in dat geval is het wel bijzonder dat Geert bij de douana een boete moet betalen , omdat hij nog lang niet die 90 dagen heeft opgemaakt. Zet de douane mij ook op het verkeerde been?

 126. inderdaad en ik heb ze wel 1 uur proberen uit te leggen dat het visum nog geldig is maar het lukte niet
  zal ik het maar proberen met een nieuw visum te kopen als ik er in ben dan gaan we toch een verblijfsvergunning halen
  zouden ze me terug sturen of een boete?
  wie heeft hier ervaring mee het is trouwens op het vliegveld Adana
  Maarten

 127. Wij zijn al 4 maal binnen 180 dagen op ons visum naat T. gereisd. De dagen, die je verblijft worden opgeteld. Gewoon de 90 dagen niet overschrijden

 128. Ja Jac leg ze dat maar uit aan de grens ik heb al een boete gehad
  En kom ik het land in of moet ik een boete betalen dat wil ik graag weten
  niet dat ik terug moet dan wacht ik voor de zekerheid wel tot 6 okt
  maar we hebben al geboekt voor 29 aug.

 129. Maarten,
  Het is mij niet duidelijk waarom je een boete hebt gekregen terwijl je maar 35 van de toegestane 90 dagen in Turkije bent geweest.
  Ben je misschien ook nog voor 31 maart in Turkije geweest, die dagen worden ook meegerekend.

  En je kunt 29 augustus zonder probleem naar Turkije met een nieuw visum maar hou rekening met de dagen die je daar blijft en reken steeds
  180 dagen terug, ook de dagen die je met je vorige visum in Turkije was kunnen meetellen voor het maximum van 90 dagen. De Turkse luchthavenpolitie hanteert niet de Schengenregeling maar hebben er een eigen draai aan gegeven.

 130. dan gaan we bedankt jan voor het advies
  terug heb ik dan een verblijfsvergunning als het goed is dan heb ik hoop ik toch geen problemen meer!

 131. Hallo iedereen, ik heb me hier zo goed mogelijk ingelezen
  om dubbele vragen te verkomen maar helaas heb ik het antwoord
  op de vraag die ik heb nog niet gevonden.

  Mijn vraag / probleem: Ik heb sinds begin 2014 een bedrijf in Istanbul.
  Ik had hier voor een werkvergunning. Deze vergunning was verlopen en wou toen Turkije in op een toeristen visum. Bij de paspoort controle bij binnen komst van Turkije was er geen probleem of vragen hier over. Bij het verlaten van Turkije werd mij verteld dat ik te lang in Turkije was gebleven en dat ik eigenlijk een boete zou krijgen maar voor deze keer doorlopen… mooi ;). Toen ik begin 2015 weer terug wou kreeg ik van de Turkse ambassade in Rotterdam te horen dat mij een landverbod opgelegd was en hebben toen van alles geprobeerd om toch naar Istanbul te kunnen om het bedrijf te runnen. De communicatie was traag en ze kregen het niet voor elkaar. Ik betaal natuurlijk nog wel huur voor me appartement en bedrijf etc.

  Vraag: hoelang duurt zo’n landverbod en wat zijn de gevolgen of hoe hoog is de boete als ik toch gewoon naar turkije vlieg. Of word ik dan weer naar Nederland gestuurd?

  gr, Sam

 132. hoi Sam. Hoe lang het landverbod geldt weet ik niet maar het beste is om in Rotterdam een visa aan te vragen nu. Dit advies kreeg ik in Istanbul, ook ik was over de tijd van mijn ikamet. Het is ook allemaal erg onduidelijk. In Rotterdam kreeg ik een visa voor eenmalige binnenkomst voor 30 dagen. Kosten 60 euro en natuurlijk 2 x de trein naar Rotterdam. Maar eenmaal weer in Turkije kon ik een verlenging aanvragen van mijn verlopen ikamet en dan is het toegestaan om zolang te verblijven tot je je ikamet hebt. Je mag niet eens het land uit tijdens de aanvraag! Nu is alles rond gelukkig. Ik weet niet of ik een landverbod had want ze zijn heel erg onduidelijk maar ben blij dat ik het inreisvisa via Rotterdam heb geregeld toch. Ik hoop van harte dat jij ook via Rotterdam toch een visa krijgt

 133. Sorry Sam ik lees nu dat je het al via Rotterdam hebt geprobeerd. Dan zal je daar ook een inreisvisa hebben aangevraagd? Bij weigering van dit korte visa zou je verwachten dat ze de reden van weigering vermelden.

 134. Is het ook mogelijk om eerst een VISA aan te vragen op je paspoort en voor de tweede termijn op je identiteit kaart? Zo kan je langer in turkije verblijven.
  Zelf kom ik altijd maar een week te kort in een heel jaar dus erg lastig.

 135. Pieter ik zou het niet weten maar 1 ding is zeker. Ze zetten alles in de computer. Dus ik zou geen risico nemen met proberen ze om de tuin te leiden. Je komt makkelijk in Turkije maar de problemen beginnen als je Turkije verlaat

 136. Per 3 mei kochten wij een visum en bleven 60 dagen.
  Gingen terug in oct.Op de laatste dag van die 180 dagen zijn wij naar Samos gevaren. Daar een nacht verbleven en een nieuw visum aangevraagd en teruggevaren. Geen enkel probleem.
  Toch had ik vooraf gevraagd of dit mogelijk was.
  Dit kon niet, werd ons medegedeeld.
  Het ligt er gewoon aan wie je treft.
  Dit maakt het allemaal heel onzeker, want bijna niemand weet hoe het echt in elkaar zit.

 137. gerdina, bedankt voor je duidelijke antwoord. De reden was 6 dagen te lang in Turkije maar voelde me net een crimineel met zo’n landverbod…
  ik had er nog nooit van gehoord. Weet iemand hoe lang een landverbod duurt? Ik vertrek ergens volgende week met me e visum naar Istanbul dus zal het wel horen op de airport ;). Best merkwaardig toch dat je dus wel een digitaal visum kan kopen maar onder op dit visum staat dat het geen garantie is dat je het land in komt. Maar afrekenen mag natuurlijk altijd. Als ik Turkije in mag straks dan weet ik nu in elk geval wat ik moet regelen daar. Nogmaals bedankt Gerdina en kom een keer çay drinken op kantoor ;).

 138. Ik heb een verlopen Ikamet tot 17-10-2006. Ik heb namelijk een Tapu.In 2007 ben ik tijdelijk teruggekeerd naar NL. Dat heeft meerdere jaren geduurd.Nu ik gepensioneerd ben, wil ik dat Ikamet verlengen.Om al dat gedoe van wanneer in en uit Turkije te vermijden. Ik heb echter geen bankrekening in Turkije (wel een belastingnummer) en zeker even geen 10.000 ytl om zo even te storten daarop. Ik heb het volgende begrepen om te verlengen:
  4 recente pasfoto´s
  een bewijs van je zorgverzekering
  een bewijs van mijn AOW.
  Is dat juist?

 139. Er is enige verwarring over het Turkse visum. Wanneer ik op 1 januari een visum koop voor 180 dagen dan mag ik 90 dagen in turkije verblijven. Gaan deze 90 dagen in op het moment van binnenkomst in mijn geval half april of start de 180 dagen bij aankoop van het visum.

  In mijn geval koop ik op 15 januari een visum met afloop 12 juli. In deze periode verblijf ik vanaf 15 april tot 12 juli ongeveer 50 dagen in Turkije. Hierna koop ik een nieuw visum voor opnieuw 180 dagen. Vanaf 14 juli wil ik dan opnieuw 60 dagen verblijven in Turkije. Is dit mogelijk? Telt men de dagen per verstrekt visum of kijkt men steeds 180 dagen terug.

  Hopelijk weet u het antwoord want hier in Nederland en Turkije krijg ik geen duidelijkheid. Alvast bedankt voor uw reactie.

 140. De 180 dagen gaan in op de datum, die je op je visum laat zetten. Vroeger dan 1-2 dagen voor vertrek aanvragen is op tijd. Binnen 24 uur heb je hem binnen. Als je een nieuw aanvraagt moet je Turkije uit.Wij vroegen een nieuwe aan en gingen een dag naar Samos, om de volgende dag, de dag waarop het nieuwe visum inging terug te keren. Men kijkt niet meer naar de oude, want je krijgt pas een nieuwe als de 180 dagen verstreken zijn.

 141. Hallo jac.Beun,
  Bedankt voor je reactie. Weet je ook of de bovenstaande constructie dus op ieder visum 90 dagen verblijven in turkijeus toegestaan.
  We hebben een huis in turkije en verblijven daar alleen in de periode van mei tm oktober met afwisselend een maand naar nederland.en een maand turkije.
  Groeten piet

 142. Pieter

  Ieder visum van 180 dagen geeft recht op 90 dagen verblijf.Ook wij hebben ons huis daar.
  Vorig jaar waren wij vanaf 3 Mei daar gedurende 52 dagen. Het visum liep tot 28 oct.Wij hadden dus dagen over.Bij terugkomst op 1 oct konden wij blijven tot 28 oct, omdat de 180 dagen voorbij waren.
  Daarom een nieuwe aangevraagd en heen en weer naar Samos.Dus ook voor jullie zou onze constructie kunnen gelden, gewoon een dag eruit, eventueel naar een Grieks eiland.Anders wordt het een verblijfsvergunning, die je nu ook ieder jaar moet laten verlengen.

 143. Bij ons hebben we eenvisum aangevraagd per 22-2-15
  en zou lopen tot 20-08-15. Reis uitgesteld. We zijn pas op 17 april naar Turkije gekomen.
  Wanneer is nu de visum afgelopen. 14 oktober of 20 augustus. de 90 dagen zijn gebruikt en half juli naar Nederland.
  Ik krijg verschillende antwoorden. Weet iemand het?

 144. Als ik het dus goed begrijp mag je dus op je eerste visum vanaf januari tot juli 90 dagen in turkije verblijven. Daarna of even naar nederland of Grieks eiland en nieuw visum kopen voor het laatste half jaar en dan mag je weer 90 dagen binnen dat half jaar in turkije verblijven.
  In de vorige reacties las ik dat men bij de douane 18o dagen terug telt om te kijken naar je 90 dagen verblijf ook al valt dat binnen twee visums.
  Hoop dat er nog wat reacties binnenkomen op dat onderwerp.
  Wim in jou geval is het visum in augustus afgelopen. Als je visum koopt maakt het niet uit wanneer je turkije binnenkomt.

 145. Pieter dat is precies wat ze doen, geen idee of het legaal is maar ik had een visum en van de 180 dagen 85 gebruikt, netjes ruim 3 maanden in NL gezeten en dus een nieuw visum gekocht met dacht ik weer 90 dagen op de teller maar tot mijn stomme verbazing krijg ik bij aankomst te horen dat ik over 22 dagen weer weg moet zijn. Echt deze regeling slaat echt nergens op is gewoon pure geldklopperij in mijn opinie. De vreemdelingen politie hoef je ook niet aan te kloppen die zijn niet voor dit soort vragen zeggen ze, kortom zoek het maar uit…. :smash:

 146. Petra, dat hebben wij ook meegemaakt maar dan bij vertrek uit Turkije. Het is dus wel prettig dat je er bij binnenkomst al op wordt geattendeerd.
  Het visum is dus niet de maatstaf maar het aantal dagen die je in Turkije verblijft, als je netjes 3 maanden buiten Turkije verblijft (ongeveer 90 dagen dus) wordt nog steeds 180 dagen teruggerekend en worden de dagen binnen die periode die je in Turkije verbleef ook meegeteld.
  Volgens mij een verkeerde berekening die niet overeenkomt met de Schengenregeling waar dit Turkse beleid aan ten grondslag ligt. Uitvoerig contact met het ministerie van buitenlandse zaken heeft niets opgeleverd, die willen zich niet mengen in deze Turkse aangelegenheid (terwijl naar mijn mening Nederlandse ingezetenen worden benadeeld. Het is geen geldklopperij maar dommigheid. En bot dat ze doen als je 2 dagen te lang blijft. Ze zouden er blij mee moeten zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in