Het vieren van het Islamitische Offerfeest

14
5942
Het vieren van het Islamitische Offerfeest
Het vieren van het Islamitische Offerfeest

De Islam kent twee grote feesten per jaar, het Suikerfeest en het Offerfeest (Kurban Bayrami). Sommige mensen denken dat het Suikerfeest het belangrijkst is, omdat dit wordt gevierd aan het einde van een maand vasten. Maar het Offerfeest heeft een sterkere religieuze betekenis. Beide feestdagen zijn ontstaan tijdens het begin van de Islam en hun oorsprong is gerelateerd aan de gebeurtenissen rond de inspanningen van de profeet Mohammed om het Islamitische geloof vorm te geven.

Dit weekend staat in het teken van het begin van de Kurban Bayram, waarbij moslims een gebeurtenis herdenken die ook bekend is bij het Jodendom en het Christendom, namelijk de offer van een jonge man die werd gered door goddelijke interventie. Dit is het verhaal van de profeet Ibrahim (Abraham) en zijn zoon Ismaël (Isaak) en hoe de profeet bevel van God / Allah kreeg om zijn enige zoon te offeren. Pas op het allerlaatste moment verschijnt er een engel die Abraham zegt om een ram te offeren in plaats van zijn zoon.
Het verhaal symboliseert de totale gehoorzaamheid die men aan God’s geboden zou moeten geven, maar tegelijkertijd laat het door het ingrijpen van de engel gestuurd door God ook zien dat het niet zijn bedoeling is om mensen te offeren. Zo is het offeren van schapen en koeien ontstaan.

Een van de zuilen van de islam is de verbintenis van de bedevaart naar Mekka en om aan het eind van deze reis een ​​dier te offeren. Aangezien lang niet iedereen van de miljoenen moslims ooit een kans krijgt om op bedevaart te gaan, word het offer vaak thuis of in de moskeeën gebracht.

In de dagen voorafgaand aan het Offerfeest, koopt men vaak speciale kleding en besteden vrouwen uren aan de schoonmaak om ervoor te zorgen dat het huis blinkend schoon is. Het feest is namelijk ook een tijd waarin familie en vrienden elkaar bezoeken. Op de laatste dag voor het feest, wat Arife günü heet in Turkije, zijn de banken en overheidsinstellingen slechts een halve dag open. De eerste feestdag staat iedereen vroeg op om hun nieuwe kleren aan te trekken en de mannen gaan naar de moskee om te bidden. Als zij weer thuiskomen is het tijd om te eten en vervolgens een dier te offeren, meestal een schaap. Vroeger had de gene die het dier kocht, samen met zijn gezin recht op een derde van het vlees. De rest van zijn familieleden en vrienden kregen ook een derde en het laatste deel ging naar de armen.

Een ander gebruik tijdens de Kurban Bayram is om de familiegraven te bezoeken. Maar de Kurban Bayram wordt toch vooral gezien als een gelegenheid voor mensen om in vrede samen te komen en aalmoezen zoals vlees en geld te geven aan de armen.

Hierbij wensen wij van nederlandersinturkije.nl iedereen een fijn Offerfeest toe! Kurban bayramınız mübarek olsun!

14 REACTIES

  1. Een vraagje! Hoe kan het dat Turkije vandaag Arafat viert, terwijl de pelgrims in Mekka dit morgen pas gaan doen, waardoor het offerfeest in vrijwel alle islamitische landen vrijdag of erna word gevierd!!

    Zit in 2-strijd.. Mijn man is Turks en ik zelf marokaans.. Morgen Bayram vieren of vasten?
    Help!!!

  2. Wie kan mij snel vertellen wat ik moet doen?
    Ik ben uitgenodigd als Nederlander op het offerfeest
    Maar wat neem ik mee voor de gastvrouw(nenne Turks)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!