Het nieuwe 4+4+4 onderwijssysteem van Turkije

15

Door de invoering van het nieuwe onderwijssysteem in Turkije wordt de leerplicht uitgebreid van 8 jaar naar twaalf 12 jaar onderwijs. Daarnaast kunnen kinderen vanaf 11 jaar voortaan weer naar een Islamitische school. Voorheen was dit vanaf 15 jarige leeftijd.

Het nieuwe systeem voegt vier jaar verplicht voortgezet onderwijs toe aan de voorheen verplichte vier jaar basisschool en vier jaar “tussenschool” (Orta okul). In de volksmond wordt dit het 4+4+4 systeem genoemd.

Daarnaast komen er vanaf nu een hoop gratis schoolboeken ter beschikking en gaat er veel meer digitaal les gegeven worden. Het gaat dan niet alleen om digitale schoolborden, die worden al een tijdje gebruikt op veel scholen. We hebben het dan echt over werken met tablets of iPads in plaats van ouderwetse boeken.

Het nieuwe systeem werd goedgekeurd doordat 295 van de 387 parlementslieden voor stemden.

15 REACTIES

 1. Zo’n onzin systeem he,

  Je begint op je 7e + 4 = 11 jaar, moet je beslissen welke richting je op wil studeren?
  Had ook niks anders verwacht +1 richting modernisering als Iran

 2. Triest!!!!!! Vernieuwingen hadden anders gekund……Ze lopen nog steeds zoveel achter in vergelijk met Europese scholen. Vooral alle meisjes vanaf 11j zullen mogen gaan.

 3. Inderdaad dit is echt geen vooruitgang. Ze blijven maar bezig met veranderen maar een goed systeem is er nog steeds niet.

 4. @ Lidy en Jolanda, wat word ik blij als ik jullie berichten lees. Ik kan hieruit uitmaken dat jullie meer het bestwil voor Turkije hebben dan menig Turken.

  Iedereen heeft het maar continu erover hoe gaat het met Turkije gaat en hoe goed de AKP regeert, maar wij weten wel beter.

  Mensen worden achter de tralies gegooid, mensen worden tegen elkaar opgezet, maar dat wou ik even melden.

 5. Weer een stap terug in de tijd…….koranlessen en arabisch……..totaal 4 uur in de week, oke nu nog vrijlijvend….maar de stap is snel gemaakt naar verplicht. Meisjes moeten tijdens die lessen een hoofddoek om. Echt mij is nog steeds niet duidelijk wat voor voordelen dit nieuwe systeem heeft. Het enigste waar ik nu aan denk ik is het geloof te laten verwijderen op de kimlik van mijn kinderen, zodat ze nooit verplicht zijn om deel te nemen aan die nieuwe lessen.

 6. ik wil dit heel even kwijt
  ik ben nederlands, maar kom al sinds 23 jaar in turkije
  23 jaar geleden was turkije een modern land, het word met de dag islamitisher
  de scholen waren in het verleden heel goed,en nu neemt de kwaliteit met de dag af, heel erg jammer.
  ik ben nu op dit moment in istanbul, en je ziet weer meer hoofddoeken dan 23 jaar geleden

 7. Het moet eigenlijk nog hoger, dan haal je in iedergeval veel straatkinderen van straat die tussen de schorpioenen en urine moeten overnachten.

 8. Dat de leerplicht verhoogt wordt is natuurlijk goed! Maar of dat het systeem verbeterd…???

 9. van al die modernisering in het onderwijs, dat is een grote farce.
  die Ipod’sd heb ik op de landelijke steden nog niet gezien,zal zich mogelijk alleen op enkele scholen in istanbul/izmir/bursa/kayseri/ankara afspelen.
  toch kom ik en heb ik relaties met veel onderwijsinstelling, MAAR GEEN ENKELE HEB IK GEHOORD OVER IPOD/TABLETS.
  Ik zou best willen weten wie de auteur van dit artikel is.

 10. YA HOCAYA YA KOCAYA !

  Met tabletten hebben ze wel al die mensen kunnen overhalen echt triest ! TURKIJE IS MODERN als jullie zo graag in een islamitische land willen ga dan naar Iran ofzo ik snap gewoon niet hoe mensen hier in kunnen trappen slaat nergens op ! Wat AKEPE wilt is tabletten ah leuk en dan naar islamitische scholen verwijzen… MODERNE TURKIJE
  MENSEN !

 11. waarom zou dit achteruit gang zijn? dit is goed voor iedereen. en daarnaast waarom zouden kinderen niets over het geloof mogen leren. İk ben een nederlandse getrouwd hier in turkije en ik heb mijn zoontje nu 3 jaar express naar een creshe gestuurd waar ze ook de waarden en lessen van het geloof leren. omdat ik vind dat elk kind dit zou moeten leren ze moeten het weten. wat die er dan later zelf mee doet moeten ze zelf weten. mijn man heeft ook zijn koranschool afgemaakt maar bid niet en gaat maar 2 x per jaar naar de moskee. maar hij weet wel alles en kan daardoor ook goed zijn eigen mening geven.

 12. Als je kinderen wil laten opgroeien tot denkende volwassenen is niets beter dan goed wiskunde onderwijs, engels, als zijnde de wereldtaal, eventueel nog meer talen, een echt vak, en kennismaking met de wereld literatuur. Dan heb je namelijk kennis van wat de knapste mensen die ooit hebben geleefd allemaal gedacht hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.