Home Nieuws Grootste luchthaven van Istanbul barst uit zijn voegen

Grootste luchthaven van Istanbul barst uit zijn voegen

4
1310
Ataturk Airport Istanbul Turkije
Ataturk Airport Istanbul Turkije

Op de Atatürk luchthaven in Istanbul zijn deze week de meeste aankomsten en vertrekken ooit geteld. In totaal hebben 1171 vliegtuigen de hoofdluchthaven van de grootste stad in Europa aangedaan. Hiermee is een nieuw record gezet, wat de noodzaak voor een derde luchthaven rondom de stad duidelijk maakt.

Hoewel de voorbereidingen voor de nieuwe luchthaven in volle vaart zijn ingezet door het aankondigen van de locatie en de kap van bomen, is er in de tender rond de luchthaven nog niet zoveel beweging. Er hebben zich ruim 15 consortiums van bedrijven ingeschreven maar nu blijkt dat de eisen voor de Turkse overheid toch te hoog zijn om al een keuze te kunnen maken voor een uitbater van de nieuwe luchthaven.

Deze week zijn een aantal van de voorschriften om mee te dingen naar deze positie dan ook verlaagd in de hoop meer partijen aan te trekken en een hogere prijs te kunnen vragen. Zoals bekend is, maakt Turkije een grote groei door in de luchtvaart en het toerisme. Om aan deze vraag te kunnen voldoen is het belangrijk zo snel mogelijk aan te vangen met de bouw van de 3e luchthaven in Istanbul.

De luchthaven, welke vernoemd is naar de oprichter van de Turkse Republiek, ligt midden in de drukste regio van Istanbul en kan moeilijk verder worden uitgebreid. Sabiha Gökçen, welke vernoemd is naar de geadopteerde dochter van Atatürk, ligt aan de Aziatische kant van de stad en heeft ook moeite de groei bij te kunnen houden. De derde luchthaven zal volgens het ontwerp het grootste vliegveld van Turkije moeten worden. De locatie moet vooral voor verbindingen tussen het land en de rest van de wereld zorgen. Hierdoor kan de druk op de andere luchthavens van de stad verlicht worden.

4 REACTIES

 1. Niet alleen Atatürk Airport, maar ook Sabiha Gökcen:

  Sabiha Gokcen Airport was granted an award of “Airport with the most destinations in Europe” by reason of adding 31 new destination to its portfolio by “anna.aero”, airline network news and analysis.
  According to the statement, the website also chose Sabiha Gokcen Airport as “the fastest growing airport” for the period between August 2012 and August 2013.
  By 47 airlines from Sabiha Gokcen Airport, a total of 123 destinations, 90 international and 33 domestic, took place.
  Sabiha Gokcen Airport provided services to 14.9 million passengers in 2012 and has 95.6 percent non-delayed flights.

 2. In 2013 gaan ze dik over de 15 miljoen passagiers heen, met 17%groei de eerste 5 maanden zitten ze al op 6.5 miljoen passagiers.

  Laat vliegveld # 3 maar snel komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!