Funda Müjde: Op de fiets van Nederland naar Turkije

11
2129

Cabaretière en actrice Funda Müjde, bekend van onder andere Vrouwenvleugel en Medisch Centrum West, gaat deze zomer de uitdaging van haar leven aan. Ze wil namelijk binnen 3 maanden tijd van Amsterdam naar Istanbul fietsen.

Het wordt niet zomaar een fietstocht omdat Funda met één beperking opgescheept zit. In 2007 liep ze namelijk een incomplete dwarslaesie op door een auto-ongeval in Istanbul waardoor ze gedeeltelijk verlamd raakte. Sindsdien gaat de actrice dan ook in een rolstoel door het leven.

Funda heeft zich toch voorgenomen om de enorm lange fietstocht van zo’n 4000 kilometer af te gaan leggen. Ze zal dit gaan doen op een speciaal aangepaste fiets, de berkelbike. Met de reis wil ze per fiets de omgekeerde route gaan afleggen dat haar vader ruim 50 jaar geleden samen met zo’n 100.000 andere gastarbeiders heeft afgelegd toen die vanuit Turkije naar Nederland kwamen.

Belang van bewegen

In de video waarin Funda haar verhaal doet, vraagt ze samen met Jörgen Raymann aandacht voor het enorme belang van bewegen.

11 REACTIES

 1. Volgens mij vind ze een incomplete dwarlaesie niet genoeg en wil ze graag een complete versie. Tenminste, als ik aanneem dat ze door Servië, Bulgarije en in Turkije gaat fietsen.
  Mogen wel een paar Convoi Exceptionelle busjes mee naar mijn mening.

 2. funda moet niet overdrijven met dat gefiets… door balkanlanden rijden met de auto is al geen pretje laat staan met de fiets. (dieven, dronkenrijders, ravijnen, corrupte agenten enz..

 3. Funda ik wens je heel veel succes en ook heel veel plezier. Wij gaan deze reis volgend jaar maken, maar dan met een tandem. Ons eerste langere stop in Turkije zal dan Gökceada zijn, voordat wij verder fietsen naar Alanya.
  Have fun !!!! :yeeeh:

 4. niet allemaal zo moeilijk doen over de balkan,wij zijn al 12 jaar met de auto gegaan in het voor en najaar.en gewoon in bulgarije geslapen.je kunt ook mensen bang maken met loze verhalen.ik wens je veel suc6 funda.en geniet ervan.

 5. @Mia
  Lees even wat je zelf schrijft en waar het artikel over gaat:
  Jij gaat met de AUTO, en zij gaat met de FIETS.
  Toch een – naar mijn mening – significant verschil in de Balkan-landen.
  Waarom ga je zelf niet eens een stukje fietsen tussen Plovdiv en Harmanli?

 6. Ja hoor, tuurlijk, zij heeft het weer gedaan. Ik hoorde inderdaad dat ze langs de E80 aan beide zijden met Europees geld een mooi fietspad aan gaan leggen met rood asfalt en netjes geverfde fiets icoontjes en verlichting in de nacht voor al die fietsers die daar fietsen.
  Het is ook vrij irritant inderdaad op dit moment als je er met de auto rijdt; je moet om de 150 meter weer afremmen voor een fietser die je maar moeilijk in kunt halen op de 2-baansweg terwijl er tegenliggende vrachtwagens rijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!