Allereerste baarmoedertransplantatie ter wereld uitgevoerd in Turkije

9
1068

Turkse chirurgen hebben ’s werelds eerste complete baarmoeder transplantatie uitgevoerd aan de Akdeniz Universiteit in de zuidelijke provincie Antalya.

Het team onder leiding van Professor in de reconstructieve plastische chirurgie Omer Ozkan, heeft de transplantatie succesvol uitgevoerd op een 21-jarige patiënt.

De operatie die plaatsvond op dinsdag wordt beschouwd als een doorbraak, omdat het voor vrouwen die geen baarmoeder hebben gekregen bij hun geboorte in de nabije toekomst dus mogelijk zou worden om alsnog kinderen te baren na een eventuele baarmoeder transplantatie. Dit is dus niet hetzelfde als een eierstoktransplantatie, zoals voorheen is uitgevoerd in bijvoorbeeld in Duitsland.

De operatie is echter wel moeilijk en risicovol omdat de baarmoeder een complex orgaan is verbonden door vier bloedvaten, die zeer klein zijn voor transplantatie normen. Hierdoor is de kans op bloedstolsels groter.

’s Werelds eerste zogenaamde ‘dubbele arm transplantatie’ van een baarmoeder werd door artsen van de Akdeniz Universiteit uitgevoerd in september 2010. Maar de operatie van dinsdag was dus pas echt succesvol te noemen.

9 REACTIES

  1. Waarom halen deze berichten nooit de Nederlandse Media of Überhaubt Europese Media. Ik lees er nooit wat over. In Turkije zijn er veel ziekenhuizen met doorbraken in onderzoeken of transplantaties maar we lezen en horen er nooit wat over in Nederland.

  2. @ nejla

    Omdat heel eu en nederland jaloers is op Turkije.
    Zelf kunnen ze het niet/nooit bereiken. nederland denkt alleen aan het kaalplukken van zwakke burgers. waarom denk je dat ze in nederland nooit de straat op gaan? nederlanders zijn het altijd eens met de politiek/politie. maar op forums klagen ze alleen maar. ik zou zeggen ga de straat op en laat je horen, in plaats van iedere keer meer en meer en nog meer betalen. :turk:

  3. Kan iemand ook vertellen of deze vrouw inmiddels zwanger is geraakt c.q. wellicht al moeder is geworden? Kortom: heeft deze succesvolle baarmoedertransplantatie ook al succesvolle gevolgen gehad?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!