Topkapı Sarayı (Topkapi Paleis)

1
2586

Het oorspronkelijke Topkapi Paleis werd halverwege de 15e eeuw gebouwd door sultan Mehmet II. In de eeuwen daarna werd het paleis door verschillende sultans uitgebreid om uiteindelijk plaats te bieden aan zo’n 5000 mensen: de sultan en zijn familie, de harem en de bedienden.

Naast het kaartjesloket ziet u de Bab-i-Salem, de Begroetingspoort, die werd gebouwd door Süleyman. Hij was de enige die door deze poort het paleis mocht binnengaan of verlaten. Aan beide kanten staan poorten waar gevangenen werden vastgehouden tot hun executie bij de fontein op de eerste binnenplaats.

Het landsbestuur kwam bijeen in de Divan-i-Humayun onder voorzitterschap van de grootvizier. De sultan had een eigen plekje: een getralied raam afgesloten door een gordijntje zodat niemand wist of de sultan meeluisterde of niet. Alhoewel, soms schoof de sultan het gordijntje opzij om zijn commentaar op de discussie te geven.

De Harem van het Topkapi Paleis

Rond de privé-vertrekken van de sultan lag de harem, een labyrint van zalen, kamers en terrassen. Het geheel werd bewaakt door zwarte eunuchen. Er was een strenge hiërarchie in de harem: de ‘lagere’ vrouwen hadden slechts een kamer zo groot als een cel tot hun beschikking, de hoogste vrouwen konden in enorme zalen wonen. Een rondleiding door de harem (althans door 40 kamers) is bijzonder in trek en u moet er apart een kaartje voor kopen.

In de Hazine Dairesi liggen de schatten van het Topkapi Paleis: sieraden en juwelen, waaronder twee ruwe smaragden van 3,5 kilo en een 84-karaats diamant. Volgens een legende werd die diamant gevonden door een arme man die de edelsteen ruilde voor drie houten lepels.

In vroeger tijden werden de mogelijke concurrenten van de sultan simpelweg vermoord. Begin 19e eeuw werd dat gebruik afgeschaft: in plaats van vermoord te worden moesten de directe familieleden van de sultan in afzondering leven. Ze leefden in een apart paviljoen (köşk) in de vierde binnentuin, de Tulpentuin. In deze lieflijke tuin staat een ander paviljoen waar relikwieën van de profeet Mohammed worden bewaard: een baardhaar, een tand en een voetafdruk.

Contactgegevens

Adres: Gülhane Park, Sultanahmet, Eminönü
Openingstijden: 09.00-19.00 (gesloten op dinsdag)
Toegangsprijs: 10 YTL, plus 10 YTL voor de rondleiding door de harem

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!