Șanlıurfa

0
1060
binnenhof Hazreti İbrahim Hallilulah
Binnenhof van de geboortegrot van Abraham

Urfa of Șanlıurfa is een stad in Zuidoost-Turkije met ongeveer 515.000 inwoners van Turkse, Koerdische, Turkmeense en Arabische etniciteit. Het voorvoegsel Șanlı (glorieus) kreeg de stad in 1984 door de Grote Nationale Assemblee van Turkije (= parlement) toegewezen. Het was de erkenning van het heldhaftige verzet dat de stad leverde in de onafhankelijksoorlog, de strijd van Urfa tegen de Franse troepen die de stad van 1918-1920 bezet hielden.

Het hedendaagse Șanlıurfa is een stad van extremen, een mix van oud en nieuw en –sinds de bouw van de Atatürkdam- één van de snelst groeiende metropolen van Turkije. Het is ook een religieus en spiritueel centrum en wordt druk bezocht door pelgrims die de stad van Abraham (Turks: İbrahim) willen bezoeken.

Șanlıurfa heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de tijd van de aartsvaders. In die tijd was de stad bekend als Ur. Het was de geboortestad van Abraham, maar ook Jetro, de schoonvader van Mozes, de profeet Elia en Job zouden in de stad gewoond  hebben.
Șanlıurfa was later ook de stad waar Christenen voor het eerst vrijelijk hun godsdienst mochten belijden.

Bezienswaardigheden met een Bijbelse geschiedenis

De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bevinden zich bij de citadel in het zuidelijk deel van de stad. Boven op de Damlacık heuvel bevindt zich een kruisvaardersfort met 25 wachttorens. Op de top staan twee zuilen die volgens de overlevering de troon vormden van de Assyrische Koning Nemrud, de stichter van de stad.

Volgens de legende moest Abraham zich de eerste zeven jaren van zijn leven verbergen, omdat Nemrud alle pasgeboren kinderen had laten doden nadat hij gedroomd had dat hij door één van hen zou worden afgezet. Zijn gevoel van onheil klopte, zij het dat hij niet werd afgezet.

Op latere leeftijd besloot Abraham de afgodsbeelden in de stad te verwoesten en berispte hij Nemrud. Deze werd woedend en zette Abraham op de brandstapel vanwege zijn brutaliteit, maar God veranderde het vuur in water en de brandende kolen in karpers en toen Abraham van de heuveltop naar beneden gegooid werd, landde hij veilig op een bed van rozenblaadjes (op de plek waar nu de Halil er-Rahman moskee staat).

Het pittoreske Gölbaşı laat het verhaal van Abraham en Nemrud herleven. Onderaan de burchtheuvel bevindt zich de bron van de Rohas, die twee vijvers bij de 13e eeuwse Halil er-Rahman moskee en de 17e eeuwse Abdurrahman Camii en de Rızvaniye Camii van water voorziet. De twee rechthoekige vijvers Balıklı Göl en Ayni Zeliha wemelen werkelijk van de karpers. De vissen worden door velen als heilig beschouwd en daarom rijkelijk gevoerd. Ze zijn dan ook moddervet. Volgens de plaatselijke overlevering zouden mensen die ze proberen te vangen blind worden.

In het Dergah park, ten zuidoosten hiervan bevindt zich de geboortegrot van Abraham, de Hazreti İbrahim Hallilulah. Het complex van parken en moskeeën rondom het binnenhof van de Hazreti İbrahim Hallilulah wordt veel bezocht door pelgrims die komen voor de zegeningen van de “Profeet İbrahim, Vriend van God”.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid van de stad is de Ulu Camii, een Seldjoekse moskee uit de 12e eeuw gebouwd naar het voorbeeld van de moskee van Aleppo.

Șanlıurfa en Harran zijn in 2000 door het Turkse Ministerie van Cultuur aan UNESCO voorgedragen om opgenomen te worden in de Werelderfgoed lijst.

Bronnen: Lonely Planet gids Turkey, Wikipedia, All about Turkey

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.