Pamukkale

0
264

Pamukkale betekent letterlijk vertaald “Wattenkasteel” of “Katoenkasteel” en is een van de interessantste natuurverschijnselen van Turkije. Pamukkale ligt ten noorden van de stad Denizli.

Sprookjesachtig ogende, sneeuwwitte kalksteenterrassen zijn gevuld met het water uit warmwaterbronnen. Dit water van rond de 35 graden Celsius slaat calciumcarbonaat neer en vormt hierdoor een dikke kalklaag op de ondergrond.

Beschermd

Een kleine tiental jaar geleden kon men nog overal vrij rondlopen over de kalkterrassen. Je kon komen, gaan en staan waar je wilde. Door de constante doorstroom van de vele toeristen die Pamukkale aantrekt is er na verloop van tijd vervuiling ontstaan waardoor het op een gegeven moment niet meer zo mooi was zoals vroeger. Sindsdien is Turkije begonnen met het afzetten van bepaalde delen zodat deze de tijd kregen om weer te herstellen. De entree die sinds een tijd betaald moet worden, wordt ook gebruikt voor onderhoud en herstel van het gebied. Studenten met een Muze Kart kunnen nog wel gratis het gebied op.

Pamukkale is inmiddels ook opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst.

In de omgeving

Naast de kalksteenterassen van Pamukkale vind je hier ook nog resten van de oude stad Hiërapolis. Daarnaast is het ook mogelijk een heerlijke duik te nemen in de Antique Swimming Pool (Antiek Zwembad).

Pamukkale Hierapolis Plattegrond
Pamukkale Hierapolis Plattegrond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.