İshak Paşa paleis

8
624
İshak Paşa Sarayı bij Doğubeyazıt (Foto: Maria Jonker)

Het paleis van İshak Paşa (İshak Paşa Sarayı) is een paleis in de provincie Ağrı dichtbij de Turks-Armeense grens, gebouwd op een heuvel 6 km ten zuidoosten van de stad Doğubeyazıt.

In 1685 gaf Çolak Abdi Paşa, de emir van Beyazıt, de aanzet tot de bouw ervan en diens kleinzoon İshak Paşa voltooide het paleis in 1784 met de bouw van een harem. De naamgever van het paleis, İshak Paşa, was erg enthousiast over het ontwerp van een Armeens architect, die er een mengelmoesje van Seldjoekse, Perzische, Georgische en Armeense stijlelementen in verwerkte, in combinatie met de typische Ottomaanse barokstijl. Ondanks deze “uitheemse invloeden”, geldt het İshak Paşa paleis als kunsthistorisch uiterst waardevol en als het grootste en beste voorbeeld van de 18-eeuwse Ottomaanse architectuur uit het Lale Devri tijdvak.

Het paleis stond in de periode 2005-2009 afgebeeld op de rugzijde van het 100 Yeni Lira biljet.

Bronnen: Wikipedia & Kosmos Reisgids Turkije

8 REACTIES

  1. Prachtig!! Wij zijn daar ook geweest en hebben genoten. We hadden een plaatselijke gids gehuurd en op de terugweg was er een of andere snaar vd auto gebroken. Wij wachtten in een restaurantje…de gids anex chauffeur had in die tussentijd zóveel raki gedronken, dat hij ons met geen mogelijkheid meer naar ons hotel kon brengen!! Gelukkig waren er behulpzame mensen, die ons teruggebracht hebben naar ons hotel in Dogubeyazit. Maar wat is het daar een prachtige omgeving!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.