donderdag 3 december 2020

Hiërapolis

0
916
Hierapolis
Hierapolis

Hiërapolis, vlak bij Pamukkale, is een archeologische vindplaats dat ten noorden van de stad Denizli ligt. Het is een toeristische trekpleister dat dagelijks veel bezoek krijgt.

Geschiedenis

De stad werd gesticht door Koning Eumenes II in het jaar 190 v.Chr. Eumenes was de koning van Pergamon en noemde haar naar Hiera, de vrouw van Telephus, stichter van Pergamon. In de oudheid stond de stad hoofdzakelijk onder Romeinse invloed. De bouwwerken zijn dan ook voornamelijk in Romeinse stijl opgetrokken. Het was een Romeinse toeristenplaats. Men kwam van ver naar de thermale bronnen van Pamukkale.

Hiërapolis werd een stad gericht op ontspanning met een theater, een tempel gewijd aan Apollon, een arcadeboulevard en een typisch Romeinse marktplaats. Maar door de vele aardbevingen in het gebied heeft Hiërapolis zich nooit volledig kunnen ontwikkelen.

Het theater in Hiërapolis
Het theater in Hiërapolis

Onder Byzantijnse invloed heeft de stad nog een bloeiperiode gehad. Met de komst van het christendom heeft Hiërapolis nog een bisschopzetel gehad en werd er een basiliek gebouwd en het bekende “Octagon”, een achthoekige kerk waar de apostel Philippus begraven ligt. Het gebied rond Hiërapolis was rijk aan marmer van goede kwaliteit. Dit was voor de stad een belangrijke bron van inkomsten. Het marmer is zelfs in de “Hagia Sophia” in Istanbul gebruikt.

Na de zware aardbeving van 1354 was de stad volledig verwoest en dat was het einde van haar geschiedenis.

In de omgeving

Naast de resten van de oude stad Hierapolis vind je hier ook de kalksteenterassen van Pamukkale. Daarnaast is het ook mogelijk een heerlijke duik te nemen in de Antique Pool (Antiek Zwembad).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.