Harran

3
2955
Trulli, bijenkorfwoningen
Trulli, bijenkorfwoningen

Het historische stadje Harran ligt 44 kilometer ten zuidoosten van Șanlıurfa. Het schijnt een van de oudste, onafgebroken bewoonde nederzettingen ter wereld te zijn. Het was een belangrijk commercieel, cultureel en religieus centrum dat dateert uit de vroege Bronstijd, in het 3e millennium v. Chr. Volgens het bijbelboek Genesis kwam Abraham vanuit zijn geboorteplaats Ur naar Harran, bracht daar enkele jaren door en trok vervolgens door naar Kanaän (Gen. 11, 3).

Bezienswaardigheden

Het stadje trekt veel belangstelling vanwege zijn typische lemen bijenkorfwoningen (trulli), waarvan het ontwerp al zo´n 3000 jaar oud is. Door hun vormgeving bieden ze binnen erg veel koelte. De woningen zijn uniek voor Turkije, maar soortgelijke woningen worden ook in Syrië aangetroffen.

Behalve de bijenkorfwoningen, zijn de ruïnes van de stadsmuur, het kasteel en de Ulu camii uit de 8e eeuw de moeite van een bezoek waard. De moskee heeft een hoge, vierkante minaret die er voor Turkse begrippen vreemd uitziet. Naar verluidt is de moskee de oudste in Anatolië. Vlakbij stond de eerste Islamitische moskee van Anatolië. Op de helling erboven bevinden zich de ca. 5000 jaar oude ruïnes van het oude Harran.

Harran en Șanlıurfa zijn in het jaar 2000 door het Turkse Ministerie van Cultuur aan UNESCO voorgedragen om opgenomen te worden in de Werelderfgoed lijst.

Bronnen: Lonely Planet gids Turkey, Wikipedia, Kosmos Reisgids Turkije

3 REACTIES

  1. In juli heb ik de hele lijn van Oost -Turkije gedaan, Şanliurfa , Harran Mardin Diyarbakir..wat een prachtig gebied, balikligöl, karahan tepe(wereld erfgoed unesco) .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!