Antieke stad Çavdarhisar

0
1358

Çavdarhisar is een district in de provincie Kutahya en ligt op 58 km afstand van de stad Kütahya. Voordat Çavdarhisar als stadje een eigen identiteit kreeg, hoorde het bij het district Emet, wat 37 km verderop ligt. Door veel moeite en politieke druk kreeg Çavdarhisar uiteindelijk toch een eigen gemeente.

Çavdarhisar is een stad vol met historische rijkdommen. Hier ligt namelijk de antieke stad Aizanoi, met ’s werelds eerste combinatie van een stadion-theater complex en ‘ s werelds oudste beursgebouw. Dit beursgebouw werd ontdekt na een aardbeving in Gediz in 1970, waardoor een moskee instortte en de marktstructuur van het beursgebouw tevoorschijn kwam.

Afgezien van deze necropolis, kun je in Çavdarhisar ook een monument van het Olympisch goud bewonderen. Ook vindt je er vier oude bruggen, waarvan er 2 in zeer slechte staat verkeerden. Deze zijn inmiddels allemaal gerestaureerd en twee bruggen worden vandaag de dag nog steeds gebruikt. Nog een belangrijke vindplaats is de grot van de heilige mythische godin Meter Steunene.

Geschiedenis

Volgens bevindingen van opgravingen in de geschiedenis zoals die van Efes, Pergamum en Side, was de naam van de oude stad Aizanoi in 3000 voor Chr. al bekend. Langs de Penkalas rivier (tegenwoordig Koca Çay rivier) woonden vroeger Frygiërs ter hoogte van de heilige grot van de godin Meter Steunene. Bij een van de oude waterbronnen in de buurt hiervan, zou de legendarische koning Arkas de waternimf Erato hebben gezien; een verschijning van de mythologische held Azan. Aan deze mythe dankte de stad Aizanoi haar naam.

Tijdens de Hellenistische periode, was Aizanoi afhankelijk van de stad Pergamon (Bergama), die in 133 voor Chr. onder Romeins bewind terecht kwam. Tijdens het Romeinse Rijk, werd Aizanoi een welvarende stad door de productie van graan, wijn, en wol. Gedurende ongeveer twee eeuwen lang was Aizanoi de rijkste stad van haar omgeving. Haar hoogtepunt beleefde zij in de 2e eeuw na Chr.

Vanaf de vroeg Byzantijnse periode, in de 7e eeuw na Chr. verloor de stad zijn belangrijkheid. De tempel van Aizanoi werd omgetoverd tot een middeleeuwse burcht met een kerkregering onder leiding van een bisschop.
In de 13e eeuw kwam de stad in handen van de Seldjoeken, waardoor Aizanoi weer wat bekendheid kreeg.

In 1824 werd Aizanoi herontdekt door Europese reizigers, waarna de stad tussen 1830 en 1840 werd onderzocht en geïdentificeerd. In 1926 begon het Duitse Archeologisch Instituut met opgravingen in de regio. Aizanoi bleek veel overblijfselen uit de Romeinse keizerlijke periode te bezitten, zoals een Tempel van Zeus, ’s werelds eerste aandelenbeursgebouw, een weg met zuilen, een stadion-amfitheater combinatie die uniek is voor de wereld, Romeinse baden in het badhuis met mozaïek en enkele bruggen.

Historische Bruggen

Twee van de eeuwenoude bruggen in Çavdarhisar worden nog steeds gebruikt. Het zijn beide stenen bruggen met 5 bogen. Een ervan is zelfs nog steeds de belangrijkste brug van de stad en draagt elke dag het verkeer. Volgens een inscriptie aan de voet van de brug, werd deze in september 157 na Chr. voor het eerst in gebruik genomen. Ook is op de voorkant van de stenen reling van de brug een inscriptie en reliëf te zien van de zeereis van M. Apuleius Eurykles, die hij maakte door de Helleense Unie van Athene naar Aizanoi. De oprichter van de Helleense (Griekse) Unie was Keizer Hadrianus.

In het jaar 1990 onderging deze brug een grote renovatie.

Bronnen: Vikipedi, cavdarhisar.gov.tr

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!