Alahan klooster Mersin

3
1794
De kerk
De kerk

Locatie

Alahan bevindt zich twee kilometer ten oosten van de snelweg Mersin-Karaman en op 15 kilometer van het plaatsje Mut. Het Alahan klooster is gelegen in het Taurus gebergte op ongeveer 1200 meter hoogte. Het klooster is bijna heel het jaar door gemakkelijk te bereiken via een zijweg, op slechts 10 minuten rijden van de hoofdweg.

Geschiedenis

Een van Jezus zijn discipelen, Paulus van Taurus (St. Paul) en een van de pioniers van het christendom Barnabas, zouden tijdelijk in het Taurusgebergte hebben gewoond en gereisd. Tijdens de bezoeken aan de tempels in het gebergte zijn hier ook nog sporen van terug te vinden. Een van deze tempels (later klooster) is Alahan.

De kloosterruïnes die nu nog te bezichtigen zijn, zijn gebouwd in de vijfde eeuw na de introductie van het christendom. Degene die het klooster heeft laten bouwen is de priester Tarasis, zijn sarcofaag met inscriptie bevindt zich nog altijd in het gebouw. De financiering werd grotendeels geleverd door de Byzantijnse keizer. De hoogtijdagen van het klooster waren rond de Arabische invasie, aan het einde van de zevende eeuw. Na deze periode bleef het klooster echter nog eeuwen overeind staan. Toen in de 17e eeuw de beroemde reiziger Evliya Çelebi (1611-1683?) het klooster bezocht, dacht hij zelfs dat het nog maar net verlaten was.

Bouwkenmerken en archeologie

Het Alahan klooster is gebouwd in een wijde omgeving. Het bestond uit de Westerse Kerk (Evangelische Basiliek), het klooster en de Oosterse Kerk. Daartussen bevonden zich de vertrekken van de monniken en de begraafplaats. De stenen van het klooster die rijkelijk versierd werden met decoraties en motiefjes laten zien dat de bouwvakkers uit die periode al erg bekwaam waren. Jammer genoeg is de Westerse Kerk gesloopt. De Oosterse Kerk is nog wel te bezichtigen ​​als een archeologische site.

De oostelijke kerk werd gebouwd uit stenen metselwerk. De kerk is versierd met verschillende reliëf ornamenten. De buitenmuren van het gebouw lijken op een rechthoekige koepel, met aan elke kant vier vensters. De kerk toont bouwovereenkomsten met de kerk van de Hagia Sophia in Istanbul, die 60-70 jaar later werd gebouwd rond de jaren 532-537.

Tussen de jaren 1955-1972 heeft de Duitse professor archeologie, Michael Gough (1916-1973) archeologische opgravingen verricht bij Alahan. Later werd zijn werk overgenomen door het Britse Instituut voor Archeologie in Ankara.

In het jaar 2000 is het Alahan klooster toegevoegd aan de Wereld erfgoedlijst van UNESCO.

3 REACTIES

  1. Prachtig ! En het uitzicht daar is overweldigend.
    Er moeten vlakbij ook prachtige watervallen zijn maar dat wisten we niet toen we twee jaar geleden daar naar toe reden.
    Ook een artikeltje waard denk ik !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!