Yoghurt uit Turkije komt?

6
3730
Yoghurt uit Turkije komt?
Yoghurt uit Turkije komt?

Yoghurt is van oorsprong ook een Turks woord en is afgeleid van het woord “yoğun” (dik) en het werkwoord yoğurmak, dat “kneden” betekent. In de Turkse keuken wordt heel veel yoghurt gebruikt en gaan in supermarkten dan ook meestal in emmers van 5kg of meer over de toonbank.

Yoghurt en andere gefermenteerde melkproducten worden al zo’n 4000 jaar lang op verschillende plekken op de wereld gemaakt. Men neemt aan dat yoghurt oorspronkelijk is ontstaan in Centraal-Azië, waar het bewaren van melk vrijwel onmogelijk was, en verder ontwikkeld werd door de daar wonende Turkse volkeren. Door de aanwezigheid van bacteriën en de hoge omgevingstemperatuur begon de melk te fermenteren. De resten die achterbleven in de leren zakken of houten tonnen zorgden ervoor dat de nieuwe melk ook yoghurt werd.

Yoghurt kwam, tegelijk met de Turken, naar Europa, toen Frans I van Frankrijk aan een diarree leed die zijn artsen niet konden genezen. Zijn Turkse bondgenoot Sultan Süleyman I van het Osmaanse Rijk zond toen zijn eigen lijfarts, die Frans met yoghurt genas. In de eerste helft van de 20e eeuw werd yoghurt herontdekt door de wetenschapper Ilja Iljitsj Metsjnikov, die de lange levensduur van sommige Turkse volkeren uitlegde door hun yoghurtconsumptie.

In 1919 werd yoghurt in Barcelona voor het eerst commercieel op de markt gebracht door Isaac Carasso. Zijn zoon Daniel, die door zijn vader regelmatig “Danone” genoemd werd, heeft de zaak van zijn vader uitgebreid tot het bekende gelijknamige merk.

In 1963 werd de vlaflip, een combinatie van vruchtensiroop, yoghurt en vla bedacht om het imago van vla wat op te peppen.

6 REACTIES

  1. Ik houd ook heel erg van joggurt. Houden jullie me op de hoogte? (als dit niet de juiste plek om mijn voorkeur uit te spreken sorry) :yeeeh:

  2. Yoghurt oorspronkelijk komt niet uit Turkije, ik ben niet verbaast als u wist dat niet, want door jaren heen wordt als yoghurt erkent, yoghurt is gewon een Turkse woord van deze wat nu yoghurt erkent. De oorspronkelijke naam van yoghurt is Madzoen in Nederlandse beschrijving en Madzoun in Engelse beschrijving, dus de oorspronkelijke Madzoun (welk mensen nu kent als yoghurt)is Armeens (Armenië ligt in Kaukasus)al duizenden jaren voor en na de geboorte van Jezus.

  3. Yusef, blijkt dat je weet niets over de geschidness, maar dat is normaal, iedereen moet nog leren trouwens ik ook. ik heb jou een vraag, zoals u zegd dat de yoghurt werd gecreerd door Hizir, ok, mijn vraag is aan jou, wanneer was dat op welk jaar en was er geen sprake van yoghurt voor dat Hizir heeft gecreerd de yoghurt?? en wie is Hizir of wat is Hizir? Bedankt en graag uw antwoord op mijn vragen, want mischien leer ik ook wat meer, wie weet? :ned:

  4. Yoghurt komt uit de persische streek. de perzen gebruikte yoghurt als medicijn tegen darm en maagklachten. yoghurt is een mengsel van melk en bacteriën. deze bacteriën hielden de perzen uit een steen. deze steensoort was alleen maar te vinden rond de bergstreken.

  5. Rie, ik weet niet als je weet de geschiedenis van perzen, wie zijn de perzen in eerste instantie? En als je wil, voor u wat gaan geloven over iets, een tip van mij, eerst goed bestuderen de geschiedenis van waar u op zoek ben met geduld natuurlijk, en niet wat lezen en blijven daar hangen als het ware.:)

    Names mean nothing, for example another original Armenian product Matzun is called Yogurt around the world, interestingly enough it was Armenian family which introduced matzun to USA but instead of using its real name used Turkish one because various nations living in the area communicated via Turkish…

    The same is with Baklava, the word is Turkish, but Turks have absolutley no connection with it, it was invented by ancient Assyrians and enriched by Armenians,Greeks,Arabs…

    Armenians have nothing in their cuisine from Turks, it is the other way around…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!