login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Istanbul is de grootste stad van Turkije en tevens de grootste stad van Europa. Istanbul ligt niet helemaal in Europa, het grootste gedeelte ligt in Azië. De stad bestaat uit 27 districten, die tezamen de hoofdstad van de gelijknamige provincie vormen. De stad telt ongeveer 22 miljoen inwoners (januari 2010).

Istanbul

Istanbul

Geschiedenis

Het huidige Istanbul heeft vroeger ook Byzantium en Constantinopel geheten. Byzantium was een oorspronkelijk Griekse stad, gesticht door kolonisten uit Megara in 667 v.Chr.. Volgens de legende noemden zij de stad Byzantion naar hun koning Byzas. Dit is later Byzantium geworden. Lange tijd was Byzantium een welvarende Griekse stad totdat deze door de Macedoniërs werd veroverd. Toen Macedonië enkele eeuwen later werd verslagen door de Romeinen werd Byantium een belangrijke stad in het Romeinse Rijk.

Hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk

Keizer Constantijn de Grote, die de hoofdstad van het Romeinse Rijk naar het belangrijkere Oosten van het rijk wilde verplaatsen, werd door de geschikte locatie van de stad aangetrokken. Ze was aan drie kanten omringd door water en dus relatief gemakkelijk te verdedigen, ze beheerste de strategische Bosporus en veel handelsroutes tussen Europa en Azië kwamen hier samen. In 330 werd Byzantium officieel herdoopt als Nova Roma, maar de stad werd al snel beter bekend onder de naam Konstantinoupolis (Grieks voor stad van Constantijn, in het Nederlands Constantinopel). Naar werd beweerd, werd de plaats van de stad aangewezen in een profetische droom. Constantinopel werd de nieuwe hoofdstad van het Rijk, hoewel Rome een tijdje haar politieke en economische privileges behield.

Constantinopel was eerst 65 jaar lang de hoofdstad van het Romeinse Rijk en vanaf 395, bij de dood van Theodosius I, toen het westelijke deel van het Rijk definitief afgescheiden was, die van het oostelijke deel, dat later het Byzantijnse Rijk zou worden genoemd. Constantinopel werd voortdurend uitgebreid en verfraaid door de opeenvolgende keizers en vooral Justinianus heeft vele grootse bouwwerken opgericht. De stad was een van de grootste en schitterendste steden ter wereld gedurende de vroege en hoge Middeleeuwen.

De stad stelde zich aan de zijde van Pescennius Niger in diens strijd om de Romeinse keizerstroon, en werd van 193-195 belegerd door diens rivaal Septimius Severus. De stad werd ernstig beschadigd in deze belegering, maar Septimius Severus, nu keizer, herbouwde de stad en zij herwon snel haar vroegere welvaart.

Val van Constantinopel

De stad viel op 29 mei 1453, wat tevens het einde van het Byzantijnse Rijk betekende. De stad werd ingenomen door de Ottomaanse sultan Mehmed II, een gebeurtenis die soms wel wordt beschouwd als het einde van de Middeleeuwen.

Fetih 1453

Fetih 1453

Sultan Mehmed II maakte de veroverde stad meteen tot hoofdstad van het Ottomaanse Rijk en de stad leefde onmiddellijk op door het grootse bouwprogramma van de nieuwe heersers. De schitterende Ayasofya, de oude Byzantijnse kathedraal van de stad, werd verbouwd tot moskee. Ook verrezen er al snel nieuwe grootse moskeeën zoals de beroemde blauwe moskee. Tevens werden de vervallen Byzantijnse paleizen hersteld en verrees het nieuwe Topkapipaleis wat de hoofdzetel van de Ottomaanse Sultans werd. Veel volk stroomde toe en de handel trok weer flink aan.

De meerderheid van de bevolking (ca. 60%) was moslim en sprak Turks, maar er was ook een grote Griekse bevolkingsgroep (ca. 25 %), die orthodox-christelijk was. Opmerkelijk genoeg hadden de Grieken nog steeds het grootste deel van de handel in handen. De resterende bevolking bestond grotendeels uit joden en Armeniërs.

In 1923, toen het moderne Turkije werd gesticht door Mustafa Kemal Atatürk, werd de hoofdstad verplaatst naar Ankara. In 1930 werd de naam officieel gewijzigd in Istanbul.

De Prinsessen Eilanden liggen vlakbij Istanbul. In vergelijking met deze stad zijn zij een oase van rust, en zeker een bezoekje waard. De prinsessen eilanden worden zo genoemd, omdat in de byzantijnse tijd prinsen en prinsessen naar deze eilanden.. Lees verder »

Het Archeologisch Museum (Arkeoloji Müzesi) bestaat uit drie musea: naast de archeologische vondsten zijn in het complex het Museum van het Oude Midden-Oosten (Eski Sark Eserleri Müzesi) en het Tegelpaviljoen (Çinili Köskü) opgenomen. De oudste voorwerpen zijn tentoongesteld in.. Lees verder »

De Hagia Sophia is één van de bekendste moskeeën ter wereld, gelegen in Istanbul. Ruim 20.000 bouwvakkers en duizend kunstenaars werkten zes jaar aan deze kolossale kerk. Kerk? Inderdaad, vanaf 537 was de Aya Sofia negen eeuwen lang een.. Lees verder »

De “Bağdat Caddesi” (Bağdat Avenue) is een enorm lange straat van bijna 7 km lang met heel veel luxe en moderne winkels. Van high-end fashion retailers tot chique cafe’s en restaurants. Bağdat Caddesi richt zich vooral op de middenklasse.. Lees verder »

Hangbrug over de rivier de Bosporus. Eén van de twee bruggen in Istanbul die Europa met Azië verbindt. Eén van de grootste bruggen ter wereld. Lengte: 1590 meter. Breedte: 39 meter. Het wegdek hangt 65 meter boven de rivier... Lees verder »

Het Dolmabahçe Sarayı ligt aan het westelijke, Europese gedeelte van Istanbul. In de tijd van het Ottomaanse Rijk diende het van 1856 tot 1923 als administratief centrum. Dolmabahçe was oorspronkelijk een baai in de Bosporus. In de 18e eeuw.. Lees verder »

De Galatabrug (Galata Köprüsü) is een brug over de Gouden Hoorn die de wijken Eminönü (west) en Galata (oost) van de Turkse stad Istanbul met elkaar verbindt. De twee verdiepingen tellende brug is de langste basculebrug ter wereld met.. Lees verder »

 1. Pagina's:
 2. 1
 3. 2
 4. 3
15 oktober 2014 |

De Italiaan Leonardo Dalessandri, die een reis maakte door Turkije van 3500 km in 20 dagen, heeft al zijn ervaringen vastgelegd op video. Het resultaat heeft hij bewerkt en samengevoegd tot een mooie video die inmiddels vele malen bekeken.. Lees verder »

6 oktober 2014 |

Sinds een paar dagen rijdt er in Istanbul een botanische gemeentebus rond. Deze BOTOBÜS, voorzien van tuin op het dak, is ingezet om meer aandacht te vragen voor het milieu. Behalve dat deze tuin voor meer schone zuurstof moet.. Lees verder »

13 augustus 2014 |

Een groepje toeristen dat op vakantie was in Istanbul viel wel heel erg op. Op de Kruidenbazaar in Istanbul liep het viertal namelijk met een verzameling lege bierflesjes rond waarop ze het oude bekende Turkse nummer Şımarık van Tarkan.. Lees verder »

3 maart 2014 |

Fotograaf Geoff Tompkinson heeft een schitterende timelapse video gemaakt over Istanbul. Een timelapse is simpel gezegd een video van losse beelden die snel achter elkaar worden getoond waardoor het een versnelde filmopname lijkt.

5 februari 2014 |

Turkish Airlines heeft een nieuwe commercial uitgebracht die je in vogelvlucht meeneemt door Istanbul. De video vat in het kort samen wat de grootste stad van Turkije onder andere te bieden heeft.

28 januari 2014 |

Dirk Kuijt, de Nederlandse profvoetballer die momenteel onder contract staat bij Fenerbahce in Istanbul, is te zien in een nieuwe reclamespot voor het Donald Duck tijdschrift in Nederland. Kuijt lijkt in Istanbul nog steeds verslaafd te zijn aan zijn favoriete.. Lees verder »

24 februari 2013 |

 1. Pagina's:
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
15 maart 2015 |

De wereldwijde logistieke dienstverlener DHL gaat groots investeren in de derde luchthaven van Istanbul, waar de bouwplannen inmiddels al van zijn gestart. Dit maakte directeur van DHL Turkije, Markus Reckling, bekend tijdens een persconferentie. DHL Express, eigendom van Deutsche.. Lees verder »

28 februari 2015 |

In de top 10 van snelst groeiende stedelijke gebieden in de Global Metro Monitor staan maar liefst 4 Turkse steden. Ankara, Bursa, Istanbul en Izmir. Om de top 10 samen te stellen werd er gekeken naar 2 belangrijke economische factors:.. Lees verder »

18 februari 2015 |

De misschien wel meest beroemde scheidsrechter ter wereld, Pierluigi Collina, kwam naar Istanbul toe om een groepje mannen te verrassen dat gewoon een potje wilde voetballen. Onder het genot van de de intro van de Champions League kwamen plotseling.. Lees verder »

14 februari 2015 |

De rode nostalgische tram, die niet meer uit het straatbeeld van de Istiklal winkelstraat in Istanbul te denken is, viert haar 101 jarig bestaan. Iedereen die in Istanbul is geweest heeft deze opvallende rode trams vast en zeker voorbij zien.. Lees verder »

9 februari 2015 |

De temperatuur liep afgelopen week nog op tot zo’n 22 graden in het noorden en westen van Turkije, waaronder Istanbul en Izmir. Deze week daalt het kwik echter en wordt er veel sneeuw verwacht in deze gebieden. Op sommige plaatsen in.. Lees verder »

5 februari 2015 |

Er zijn het afgelopen jaar 117 nieuwe hotels bijgekomen in Turkije die zijn gecertificeerd door het ministerie van Toerisme. Dat blijkt uit recentelijk vrijgegeven cijfers van de Turkse vereniging van hotels AKTOB. In totaal komt het aantal door het ministerie.. Lees verder »

2 februari 2015 |

Hoewel de temperatuur er aangenaam is, werd Istanbul dit weekend geteisterd door hevige rukwinden uit het zuidwesten, ook wel Lodos genoemd. Naar verwachting houdt dit nog een paar dagen aan. De autoriteiten waarschuwen om vluchttijden van en naar de.. Lees verder »

 1. Pagina's:
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7
 9. ...
 10. 51
25 maart 2011 |

Sprakeloos is niet het woord wat de meesten zouden associëren met mij. In feite heb ik vaak het tegenovergestelde probleem, ik weet niet wanneer te zwijgen. Ik heb echter gemerkt dat ik al heel wat keren sprakeloos ben geweest.. Lees verder »

6 februari 2011 |

‘Au!’ Waarom moesten vrouwen ook alweer hun wenkbrauwen epileren? Omdat dit hoorde. Althans, dat vond Sevda, mijn vroegere buurmeisje. Ze wandelde mijn leven binnen en verdween weer. Reden: een prins op het witte paard. Haar verdiende loon, Sevda was.. Lees verder »

29 juni 2010 |

(Door: Marc Guillet) Istanbul – Of ik nou een zalfje koop bij de apotheek, een blikje bier bij mijn slijterij, scheermesjes bij de kruidenier of kranten bij de boekhandel, altijd krijg ik ongevraagd een plastic tasje! Elke keer zeg.. Lees verder »

20 mei 2010 |

Istanbul – Leerlingen in Turkije krijgen op school nog steeds oude stereotypen ingeprent, zoals ‘de enige vriend van een Turk is een Turk’ en de bezwering dat Turkije wordt omringd door vijanden. Veel legerofficieren en andere ultranationalisten geloven heilig.. Lees verder »

28 april 2010 |

Na een periode van drie maanden weer terug in Nederland. Terug in het land waar de politie fluitend van zijn fiets afstapt om een verkeersbord recht te zetten. Het land waar er niet getoeterd wordt als je stopt voor.. Lees verder »

5 april 2010 |

Turkije heeft jarenlang tulpen – nota bene het symbool van de Osmaanse Sultan Ahmet III – uit Nederland geïmporteerd. Turkije, het land van herkomst van de tulp, heeft een tegenoffensief ingezet en teelt nu zelf op steeds grotere schaal.. Lees verder »

28 maart 2010 |

Istanbul bezorgt me bijna elke dag weer verrassingen. Binnenkort woon ik hier nu vier jaar. Ik houd er van om net als de straathonden rond te zwerven door de stad. En ik moet bekennen dat ik soms wel eens.. Lees verder »

 1. Pagina's:
 2. 1
 3. 2
10 maart 2013 |

De Turkse competitie staat ineens volop in de belangstelling, omdat de aanvoerder van het Nederlands elftal, Wesley Sneijder, en de plaatsvervangend aanvoerder van Oranje, Dirk Kuijt, er spelen. Turkije staat bekend als de meeste emotionele voetbalcultuur van Europa. Hoe.. Lees verder »

3 februari 2012 |

Jongens, jullie geloven het niet, maar ik ken iemand via via die heeft geregeld dat we in Istanbul door een chauffeur worden opgehaald van het vliegveld en dat we zaterdagavond als VIP op de lijst staan voor de hotste.. Lees verder »

21 oktober 2011 |

Veel toeristen bezoeken de historische paleizen van Istanbul vol ontzag voor hun schoonheid. De paleizen worden hierdoor echter, net als alle huizen met veel gasten, blootgesteld aan stof, vuil, vlekken en slijtage. Een regelmatige schoonmaak is daarom vereist. Maar.. Lees verder »

12 oktober 2011 |

Door Marc Guillet – Groot is Habibe Disci (74) niet. Je zou haar zo over het hoofd zien tussen alle buitenlandse toeristen en massa’s Turken in de bekende Istiklal winkelstraat van Istanbul. Ik zie het kromgetrokken omaatje regelmatig. Van.. Lees verder »

27 september 2011 |

Door: Marc Guillet. Foto’s: Slawomira Kozieniec – De straten van Istanbul worden een openluchtmuseum met honderden stervormige sculpturen die dienen als bakens van succes, hoop en licht. Ze zijn bedoeld om kinderen in heel Istanbul inspiratie te geven. De.. Lees verder »

23 augustus 2011 |

Door Marc Guillet: Een bezoek aan Istanbul is niet compleet zonder een bezoek aan de prachtige Hagia Sophia (Aya Sofya in het Turks). Vooral de enorme ruimte en de gigantische koepel spreken tot de verbeelding. Voor mij is dit.. Lees verder »

13 mei 2011 |

In het weekend van Moederdag was ik weer in Turkije. In Istanbul, om precies te zijn. Bij thuiskomst vertelde ik vrienden over het feit dat mijn vriendin en ik op moederdag naar Büyükada waren geweest, een eiland in de.. Lees verder »

 1. Pagina's:
 2. 1
 3. 2
 4. 3
Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved