Minder zout in Turks brood en verplichte verkoop van bruin brood

6
1569

Brood is in Turkije niet weg te denken van de tafel. ’s Ochtends, ’s middags en ’s avonds, het wordt bij elke maaltijd op tafel gezet. Vanaf 1 juli 2012 gelden er nieuwe regels voor de Turkse bakkers waarin staat dat elke bakker verplicht is om bruin brood in het schap te hebben. Daarnaast moet er minder zout gaan worden gebruikt en gelden er diverse verpakkingsregels.

Elke bakker moet vanaf vandaag naast wit brood ook bruin (volkoren) brood op de plank hebben liggen. Dit wordt verplicht. Het aantal gram zout wat in een brood mag zitten ligt momenteel op 1,75 procent. Vanaf 1 juli mag de grens van 1,5 procent niet meer overschreden worden.

In de nieuwe wet staat ook dat er op de verpakking van zout-vrij brood verplicht een etiket moet worden geplakt waarop dit vermeld staat. Dit gebeurd al bij veel bakkers, maar dit is lang nog niet overal het geval. Ook moet op de verpakking aangegeven worden of het brood wel of geen bepaalde hulpstoffen bevat.

Indien bakkers zich niet aan de regels houden kunnen zij per overtreding een fikse boete krijgen.

6 REACTIES

  1. Minder zout in het brood?Ze moeten er rekening mee houden dat het om deze tijd nogal warm is hier en dat je dus meer transpireert EN dus meer zout nodig hebt.
    Misschien als de zomer over is maar nu zeker niet!
    :turk:

  2. @Yokie: Uit onderzoek is gebleken dat Turken echt veel te veel zout eten. Weet de exacte cijfers niet meer, maar het was geloof ik het dubbele! Een tekort aan zout zullen de meeste Turken dus hierdoor niet krijgen, denk ik!

  3. Hier een link naar een van de vele artikelen hierover. Het is nog meer dan ik dacht. Advies is 5-6 g zout per dag. Turken gebruiken per dag gemiddeld 18 g, dus drie keer zoveel!

    Als je zelf helemaal geen zout toevoegt aan je eten, krijg je volgens dit artikel al 2 g per dag binnen door zout dat van nature in groenten en fruit zit. Hebben we het dus nog niet over zout dat is toegevoegd aan tomatenpuree, olijven etc die je koopt.

    http://www.saglikkosesi.net/fazla-tuz-bobrek-yetmezligine-neden-oluyor

  4. heel goed! Ik woon nu n jaar in turkije en heb flink last van het feit dat er overal alleen maar wit brood is en dat elke maaltijd geserveerd word met alleen wit brood. Goede regel in ieder geval!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!